Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Ακρως χρήσιμη» η επίσκεψη Καραμανλή

Ακρως χρήσιμη για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τον εμπλουτισμό του διαλόγου και της συνεργασίας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επεξηγώντας τον παραπάνω χαρακτηρισμό, ο Ρ. Ερντογάν επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συμφωνήθηκε να προχωρήσουν σε αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες, προσπερνώντας αυτά που τις χωρίζουν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, επικεντρώνοντας και στην οικονομική - επιχειρηματική διάσταση των διμερών σχέσεων. Μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν επισήμανε πως «πρέπει να δεχθούμε ότι υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κάποια ιστορικά προβλήματα, αλλά έχει παρέλθει η εποχή της μεγέθυνσης των προβλημάτων, η εποχή που τρεφόμασταν από αυτά τα προβλήματα».

Ο Ρ. Ερντογάν είπε ότι «αμφότερες οι χώρες πρέπει να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, αλλά και τον άλλο» και αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Κ. Καραμανλή, τόνισε: «Εξετάσαμε ένα-ένα όλα τα προβλήματα. Δεν αρκεστήκαμε σε αυτό και βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε από κοινού, τις αξίες που μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί». Πρόσθεσε ότι «μείναμε σύμφωνοι να παραμερίζουμε τον προβληματικό χώρο και να κινηθούμε στο μη προβληματικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα να καταβάλλουμε προσπάθεια και για τον προβληματικό χώρο».

«Οι δύο χώρες πρέπει να αντιλαμβάνονται την άλλη, όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία και δυνατότητα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «η οικονομική, εμπορική, τουριστική, ενεργειακή συνεργασία είναι οι πιο ωραίοι καρποί της ειρήνης και του διαλόγου».

Υποκίνηση μειονοτικού

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιμείνει στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, ανεβάζοντάς το ψηλά στις διμερείς σχέσεις. Αποκαλυπτικό είναι χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», που αναφέρεται στο περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών των δύο πρωθυπουργών στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε έτοιμη να κάνει ανοίγματα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της οικουμενικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά ως αντάλλαγμα ζητείται να επιτραπεί «στους Τούρκους της Ελλάδας» να ιδρύσουν σωματείο... Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Ερτουργρούλ Οζκιόκ μεταφέρει τη σχετική συζήτηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν με επιχειρηματίες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να υποσχέθηκε στον κ. Καραμανλή την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και μάλιστα για το θέμα «έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Επιτελείο». Ως αντάλλαγμα, συνεχίζει ο Τούρκος αρθρογράφος, ζητήθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό «να επιτραπεί στους Τούρκους της Ελλάδας να ιδρύσουν σωματείο».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε ο Κ. Καραμανλής με τον ηγέτη της κεμαλιστικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο Κ. Καραμανλής εξέθεσε, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, την πάγια ελληνική θέση για άρση του casus belli, ζήτησε την αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τόνισε πως ήρθε η ώρα για επίλυση του Κυπριακού, ώστε όλοι όσοι ζουν στη Μεγαλόνησο να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαϊκάλ φέρεται να εμφανίστηκε αντίθετος με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, λέγοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει στο εσωτερικό της Τουρκίας το θέμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης, δίνοντας το έναυσμα για να εγείρουν ανάλογα αιτήματα και ισλαμικά θρησκευτικά τάγματα. Για το Κυπριακό, Ντ. Μπαϊκάλ φέρεται από τον αρθρογράφο της εφημερίδας να έθεσε θέμα «συναινετικού διαζυγίου» στην Κύπρο. «Το θέμα μάλλον οδηγείται εκεί» κατέληξε ο αρχηγός του CHP.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ