Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετατρέπουν τις Ενοπλες Δυνάμεις σε μισθοφορικό στρατό

Καταψήφισε το ΚΚΕ το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Τη συνεχιζόμενη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ιμπεριαλιστικές «ανάγκες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για την αύξηση των οπλιτών 5ετούς υποχρέωσης κατά 15 χιλιάδες. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ασκήθηκε κριτική για τη λειτουργία ρουσφετολογικού μηχανισμού.

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία επαγγελματικού στρατού «για να χρησιμοποιείται σε αποστολές εκτός συνόρων» είπε ο Κ. Αλυσανδράκης τονίζοντας ότι η ρύθμιση «δεν προσδιορίζεται από τις ανάγκες της χώρας». Πρόσθεσε πως «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται να έχουν δυνάμεις ταχείας επέμβασης που θα μπορούν να αναλάβουν αποστολές σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο» και ακριβώς «αυτές τις υποχρεώσεις θέλει να εξυπηρετήσει». Επίσης σημείωσε ότι αν οι ρυθμίσεις αυτές συνδυαστούν με τους εφέδρους υψηλής ετοιμότητας και τους οπλίτες βραχείας ανακατατάξεως, τότε ο ελληνικός στρατός «από ένοπλες δυνάμεις με λαϊκή βάση μετατρέπεται σε μισθοφορικές ένοπλες δυνάμεις και από δυνάμεις που έχουν στόχο την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας» σε δυνάμεις που «μετέχουν σε αποστολές διεθνών δυνάμεων που θα επιβάλλουν τη Νέα Τάξη». Με την πρακτική αυτή, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «οι ελληνικές δυνάμεις γίνονται δυνάμεις κατοχής όπου ο ιμπεριαλισμός τούς θέλει».

Αναφορικά με την κριτική του ΠΑΣΟΚ περί ρουσφετολογίας ο Κ. Αλυσανδράκης σχολίασε πως «έχει λερωμένη τη φωλιά του το ΠΑΣΟΚ» αφού «συνέβαλε και το ΠΑΣΟΚ στην αλλαγή του προορισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας» ενώ υπενθύμισε ότι επί ΠΑΣΟΚ θεσμοθετήθηκε η κατηγορία των οπλιτών 5ετούς υποχρέωσης. Τέλος όσον αφορά τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι «το βασικό είναι κατά πόσο προμηθεύεται η χώρα αυτά που έχει ανάγκη η άμυνά της» μιλώντας για «εξοπλιστικά συστήματα που επιβάλλονται από το ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές εκτός συνόρων». Επίσης θύμισε ότι «το ΝΑΤΟ πιέζει για επιμερισμό του κόστους των δαπανών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ