ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ»
Πολυμέτωπη μάχη ενάντια στις απολύσεις

Ρολά κατέβασαν χτες τα τέσσερα καταστήματα της αλυσίδας σε Νίκαια, Πειραιά, Περιστέρι και Αιγάλεω

Από τη χτεσινή περιφρούρηση στο κατάστημα της Νίκαιας
Από τη χτεσινή περιφρούρηση στο κατάστημα της Νίκαιας
Σε υπόθεση όλων των εργαζομένων των καταστημάτων έτοιμου φαγητού της αλυσίδας «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ», αναδεικνύεται, πλέον, ο διωγμός των 5 συναδέλφων τους από το κατάστημα της αλυσίδας στη Νίκαια, που απολύθηκαν επειδή πήραν μέρος στην πανεργατική απεργία του Δεκέμβρη και διεκδίκησαν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με αποφάσεις των ταξικών Συνδικάτων Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά και Αθήνας, χτες στις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, έκλεισαν μαζί με το κατάστημα της Νίκαιας, τα καταστήματα του Πειραιά, του Αιγάλεω και του Περιστερίου. Ενώ στο πλευρό των απεργών συμπαρατάχτηκαν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στο κατάστημα της Νίκαιας, στις 6 ακριβώς, οι απεργοί και άλλοι εργαζόμενοι έκλεισαν την είσοδο του καταστήματος με ένα τεράστιο πανό που ανέγραφε: «Πάρτε πίσω τις απολύσεις, η τρομοκρατία δε θα περάσει». Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με το νέο ιδιοκτήτη του καταστήματος - η μεταβίβαση από τον παλιό στο νέο έγινε αιφνιδιαστικά πριν από δύο βδομάδες, οπότε και ανακοινώθηκε στους 5 εργαζόμενους και η απόλυσή τους - στον οποίο έκαναν σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν μέχρι να επαναπροσληφθούν οι 5, να καταβληθούν όσα οφείλονται στους εργαζόμενους από δεδουλευμένα και να εφαρμοστεί πλήρως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Η μαζικότητα των εργαζομένων έξω από το κατάστημα ήταν τέτοια που δύο περιπολικά της αστυνομίας τα οποία βρίσκονταν απέναντι ούτε που μετακινήθηκαν από τη θέση τους καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εκδήλωναν και όσοι Νικαιώτες βρίσκονταν στην περιοχή.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στα καταστήματα στον Πειραιά και στο Περιστέρι. Στο Αιγάλεω, ο διευθυντής του καταστήματος με τη «βοήθεια» της αστυνομίας και τρεις «δικούς» του, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να «σπάσουν» την απεργία. Οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Επί τόπου έσπευσαν εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού, απεργοί από το κατάστημα της Νίκαιας και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τσακίζοντας τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΗΡΙΔΑΝΟΣ»
Υποχρεώθηκε να επαναπροσλάβει την καμαριέρα

Καθοριστική για μια ακόμη φορά η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Διαμαρτυρία και στην ΙΝΦΟΤΕ

«Εφοδο» στο ξενοδοχείο, έκαναν χτες οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
«Εφοδο» στο ξενοδοχείο, έκαναν χτες οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Τη δέσμευσή του για άμεση παρέμβαση, προκειμένου να ανακληθεί η απόλυση της καμαριέρας Φωτεινής Χάρντινα από το ξενοδοχείο «ΗΡΙΔΑΝΟΣ», έκανε πράξη χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του κλάδου πραγματοποίησαν το πρωί, μια μέρα μετά την απόλυση, παράσταση διαμαρτυρίας μέσα στο ξενοδοχείο και με συνθήματα όπως «πάρτε πίσω τις απολύσεις», απαίτησαν να ανακληθεί η απόλυση της εργαζόμενης.

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων να μην αποχωρήσουν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Κ. Γεροντίτης συναντήθηκε άμεσα μαζί τους και κάτω από την αγωνιστική πίεση δεσμεύτηκε για την ανάκληση της απόλυσης, καθώς και ότι άμεσα η εργαζόμενη θα ειδοποιηθεί, προκειμένου να επιστρέψει στα καθήκοντά της.

Στην ΙΝΦΟΤΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι ταξικές δυνάμεις και στην ΙΝΦΟΤΕ, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν πρόσφατα, ενώ ετοιμάζονται κι άλλες. Στο πλαίσιο της παράστασης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και συνδικαλιστές άλλων ταξικών σωματείων συζήτησαν με τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, η διοίκηση του ΟΤΕ πούλησε μια κερδοφόρα εταιρεία μαζί με τους 450 εργαζόμενους και ο νέος ιδιοκτήτης για να αυξήσει το επιχειρηματικό του κέρδος χρησιμοποιεί το νόμο για τις απολύσεις και με το 2% το μήνα απολύει τους πρώτους εννέα εργαζόμενους. Ακόμα, οι ταξικές δυνάμεις ανέδειξαν την ευθύνη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που στήριξαν τον κατακερματισμό του ΟΤΕ σε θυγατρικές, παρέδωσαν της εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα στην εργοδοσία και σήμερα, μπροστά στην πώληση της εταιρείας και τις απολύσεις, σιωπούν.

«ΦΙΕΡΑΤΕΞ» - ΚΙΛΚΙΣ
Στο κενό η προσπάθεια παρεμπόδισης του ΚΚΕ

Παρά τις προθέσεις της εργοδοσίας, κλιμάκιο του Κόμματος μίλησε χτες με τους εργάτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις

Η προκήρυξη του ΚΚΕ έφτασε στα χέρια των εργαζομένων
Η προκήρυξη του ΚΚΕ έφτασε στα χέρια των εργαζομένων
Στους εργαζόμενους της «ΦΙΕΡΑΤΕΞ» - πλεκτήριο, βαφείο - στο Κιλκίς, που εδώ και μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική απολύσεων που ακολουθεί η εργοδοσία, μίλησε χτες το μεσημέρι, στην αλλαγή της βάρδιας, η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Χριστάνη και την Σ. Καλαντίδου έσπασαν στην πράξη την προσπάθεια της επιχείρησης να εμποδίσει την επαφή του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση αρνήθηκε στη βουλευτή του ΚΚΕ να μπει στο εργοστάσιο και να μιλήσει με τους εργαζόμενους. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στάθηκε στην πύλη, μοίρασε προκήρυξη και τελικά μίλησε στους εργαζόμενους.

Από τον Ιούλη η «ΦΙΕΡΑΤΕΞ» απολύει 5 εργαζόμενους κάθε μήνα, επικαλούμενη έλλειψη παραγγελιών.

Η Σοφία Καλαντίδου κάλεσε τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μη συμβιβαστούν με την πολιτική που καταδικάζει την εργατική τάξη στη φτώχεια και την ανεργία. Να συστρατευθούν με το ταξικό κίνημα και να παλέψουν ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου. Να μπουν μπροστά στη μάχη για το Ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να δώσουμε προοπτική στον αγώνα μας, παλεύοντας για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος στην ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες», είπε.

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ»
Εντείνει την πρόκληση η πολυεθνική

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, κοινοποίησε χτες την απόλυση του Β. Ριφουνά

Παραβιάζοντας κατάφωρα το νόμο 1264/82, ο διαχειριστής της πολυεθνικής επιχείρησης επεξεργασίας γραφίτη ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ, χτες, ανακοίνωσε στον Βασίλη Ριφουνά, Α' αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, την απόλυσή του. Με την επίδοση της απόλυσης στον συνδικαλιστή, ο διαχειριστής Κ. Παπακωνσταντίνου, μέλος της διοίκησης του ΣΕΒ, επιχειρεί να «κουρελιάσει» την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του άρθρου 15 του ν. 1264, να δημιουργήσει «προηγούμενο» και να χτυπήσει συνολικά τη συνδικαλιστική δράση.

Συγκεκριμένα, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή αρνήθηκε να εξετάσει το χαλκευμένο κατηγορητήριο, που είχε συντάξει ο Κ. Παπακωνσταντίνου σε βάρος του συνδικαλιστή, προκειμένου να τον απολύσει. Η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση για την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας του Β. Ριφουνά, διότι, όπως έκρινε, οι κατηγορίες είναι ποινικές και πρέπει πρώτα να «περατωθεί αμετάκλητα η ποινική διαδικασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ