ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Κρεστένων

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν συντονισμένα τον αγώνα τους για να σωθεί το Νοσοκομείο των Κρεστένων και να αναβαθμιστεί, ώστε να παρέχει στο λαό της περιοχής υπηρεσίες πλήρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - πρόληψης και μερικώς Δευτεροβάθμιας, κατέθεσαν εργατικά σωματεία, φορείς και κάτοικοι της περιοχής σε χτεσινή σύσκεψη - συζήτηση στο Δημαρχείο Σκιλλούντος, που διοργάνωσε η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Απ' τη σύσκεψη προέκυψε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα που αποτελείται από σωματεία εργαζομένων, φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Κοσμάς Αλεξίου, μέλος της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους κατοίκους της περιοχής να σταματήσει η προγραμματισμένη φθορά του νοσοκομείου. Οπως υπογράμμισε, τα μέτρα που ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Υγείας, πιεσμένο από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, είναι «ασπιρίνες» που δε λύνουν το πρόβλημα. Ουσιαστικά, τα μέτρα (ανάκληση αποσπάσεων κ.ά.) αναβάλλουν απλώς το κλείσιμο, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αναγκαία αναβάθμισή του και για την πλήρη στελέχωσή του όπως προβλέπει ο οργανισμός του. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της συνολικότερης εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας όλο και περισσότερο εμπλέκονται στη λειτουργία του νοσοκομείου ιδιώτες (μαγειρεία κ.ά.).

Εξάλλου, για τρίτη μέρα σήμερα θα παραμείνει κλειστό το Δημαρχείο Σκιλλούντος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθέτηση των υποσχέσεων του υπουργείου Υγείας και την ανεπάρκεια των μέτρων που ανακοίνωσε προχτές. Επίσης θα γίνει και σήμερα από τους κατοίκους της περιοχής συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Πύργου - Κυπαρισσίας στο ύψος της διασταύρωσης με τα Κρέστενα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Μεθοδευμένη απαξίωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, προτάσσοντας την αύξηση των δημόσιων δαπανών και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού

Η κατάσταση στα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου και στα Κέντρα Υγείας Ιθάκης και Σάμης έχει γίνει εξαιρετικά τραγική, ενώ μέρα με τη μέρα υποβαθμίζονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας ως αποτέλεσμα των αδιεξόδων που συσσώρευσαν συστηματικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ επικαλείται και ενυπόγραφη δήλωση - καταγγελία της εκλεγμένης εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου Αριάδνης Μοσχονά, η οποία, μεταξύ των άλλων, καταγγέλλει ότι απειλείται η ίδια η λειτουργία του νοσοκομείου καθώς είναι κενές το 60% των οργανικών θέσεων και ότι λειτουργεί χάρη στη φιλοτιμία των εργαζομένων.

Επίσης, κατάγγειλε ότι ο αναπληρωτής διοικητής Γ. Κουρής -καθώς το νοσοκομείο παραμένει χωρίς διοικητή απ' τις αρχές του Οκτώβρη - καταστρατηγώντας κάθε έννοια υπηρεσιακής επάρκειας, αποφάσισε να αναθέσει σε δόκιμο υπάλληλο τη θέση της προϊσταμένης Διεύθυνσης Διοικητικής Υπηρεσίας, παρότι στο νοσοκομείο υπάρχει παλιότερος υπάλληλος. Μάλιστα, ο αναπληρωτής διοικητής προχώρησε στην υλοποίηση αυτής της απόφασης στις 4.2.2008.

Εκτός απ' τις παραπάνω καταγγελίες, υπογραμμίζει η ΝΕ Κεφαλονίας - Ιθάκης του ΚΚΕ, υπάρχει η μεθοδευμένη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας με σκοπό την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της. Η μεθόδευση αυτή εκφράζεται με τη συστηματική υποχρηματοδότηση, που θέτει σε υπολειτουργία τα εργαστήρια και τις άλλες υπηρεσίες, με τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο» - προγράμματα ανασφάλιστης εργασίας (Stage), τετράμηνες ή οχτάμηνες συμβάσεις, επικουρικούς γιατρούς και την εκχώρηση τομέων - όπως η καθαριότητα και η φύλαξη - σε ιδιώτες.

Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών να πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του, προτάσσοντας την αύξηση των δημοσίων δαπανών και την κάλυψη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Επίσης καλεί όλους εκείνους που έχουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές, αλλά προβληματίζονται πάνω στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, να συστρατευτούν στον αγώνα για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική που θα αντιμετωπίζει ριζικά την υγεία σαν μια αποκλειστικά δημόσια υπόθεση, που θα έχουν σε αυτή ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι στα νησιά.

ΟΣΝΙΕ
Πάλη για να εφαρμοστεί η Σύμβαση

Στάση εργασίας χτες και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης

Από την παράσταση διαμαρτυρίας χτες το πρωί
Από την παράσταση διαμαρτυρίας χτες το πρωί
Να κηρυχτεί άμεσα υποχρεωτικά εκτελεστή η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του 2007 που υπέγραψαν το Μάη του 2007 η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και οι επιχειρηματίες της Ιδιωτικής Υγείας, απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι της Ιδιωτικής Υγείας με 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι ενώ τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών του χώρου «χτυπάνε κόκκινο», οι μεγαλοεργοδότες αρνούνται να υλοποιήσουν την περσινή ΣΣΕ, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης που με διάφορα προσχήματα - όπως ότι επί 8 μήνες συλλέγει στοιχεία - αρνείται να κηρύξει τη ΣΣΕ υποχρεωτικά εκτελεστή. Την ίδια ώρα, οι μεγαλοεργοδότες αυξάνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση των εργαζομένων, απολύουν και εκβιάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας πήραν τις αυξήσεις του 2007 τον Οκτώβρη, ενώ στην περιφέρεια υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει την αύξηση.

Στη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, ορίστηκε συνάντηση της ΟΣΝΙΕ με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης τις επόμενες μέρες.

Η ΟΣΝΙΕ καλεί τους εργαζόμενους του χώρου σε αγώνα για την άμεση κήρυξη της περσινής ΣΣΕ ως υποχρεωτικής και υπογραφή νέας ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης για το 2008. Την κατάργηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα Υγείας και την ένταξη όλων των εργαζομένων σε ένα εθνικό αποκλειστικά δημόσιο και ποιοτικά αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άντρες (50 και 55, αντίστοιχα, για τα ΒΑΕ). Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, σύνταξη 1.120 ευρώ. Καλεί ακόμα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 13 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Συγκέντρωση για τις τεράστιες ελλείψεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή, στις 8 π.μ., οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» για την κατάσταση στο νοσοκομείο που χειροτερεύει συνεχώς για τους ίδιους και τους ασθενείς, εξαιτίας της πολιτικής που χρόνια τώρα εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, οι κενές οργανικές θέσεις είναι ήδη 1.300 και διαρκώς αυξάνονται, όπως και ο όγκος δουλειάς. Τα χειρουργεία υπολειτουργούν, η ψυχιατρική κλινική στενάζει από φορεία, στα επείγοντα και όλα τα άλλα τμήματα η κατάσταση είναι αφόρητη. Στους εργαζόμενους οφείλονται 15.000 μέρες ρεπό (!), η τεχνική υπηρεσία διαλύεται, υπηρεσίες εκχωρούνται στους ιδιώτες κ.ά.

Οι εργαζόμενοι, που πήραν απόφαση για συμμετοχή και στην 24ωρη απεργία στις 13 Φλεβάρη, διεκδικούν άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, 1.400 ευρώ καθαρά στην ΥΕ κατηγορία και 1.700 στον ειδικευόμενο, όχι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και τις ιδιωτικοποιήσεις, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.

ΔΟΜΗ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΑΝΑΣΑ»
Απαίτηση η ανάκληση των απολύσεων

Την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων δυο εργαζομένων της δομής αποασυλοποίησης «Ανάσα» στο κέντρο της Αθήνας, απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι της δομής και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, σε τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία στο υπουργείο Απασχόλησης.

Στη συνάντηση, η εργοδοσία συνέχισε με ψευδείς κατηγορίες να επιμένει στην απόλυση των δυο εργαζομένων. Ομως, οι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι των σωματείων αποκάλυψαν με στοιχεία ότι δεν έχουν βάση οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί και ότι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν γιατί διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Απ' την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Κοντός επισήμανε ότι τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας στέκονται θετικά στην επαναπρόσληψη των δυο εργαζομένων.

Σήμερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ανάσας», σχετικά με την επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Η απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή.

ΓΟΝΕΙΣ - ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμΕΑ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί σήμερα, στη 1 μ.μ., η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές (ΑμΕΑ) Ανάγκες. Διεκδικούν να σταματήσει κάθε πληρωμή από τις οικογένειες των αναπήρων για φάρμακα, θεραπείες, αναλώσιμα, τεχνικά βοηθήματα, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή. Την κινητοποίηση στηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ