ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρούσμα τρομοκράτησης των κομμουνιστών

Ανακοίνωση - καταγγελία της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Νέο κρούσμα τρομοκράτησης σε βάρος στελέχους της ΚΝΕ σημειώθηκε χες τα ξημερώματα, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Παρόμοιο περιστατικό, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Κοζάνη.

Χτες τα ξημερώματα, άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, σταμάτησαν στο δρόμο στέλεχος της ΚΝΕ και το οδήγησαν στο Τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Μάλιστα, οι αστυνομικοί έκαναν και παρατηρήσεις, γιατί κουβαλούσε αφίσες για την απεργία στις 13 Φλεβάρη και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Αφού κράτησαν στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση και τηλέφωνο, τελικά, άφησαν ελεύθερο το στέλεχος της ΚΝΕ.

Με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής έντασης της τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κυβέρνηση την ώρα που ο ελληνικός λαός και η νεολαία αναπτύσσουν μαζικούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική και την επίθεση του κεφαλαίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Μαλέσιος (ξανα)δείχνει Παπαντωνίου - Χρυσοχοΐδη

Συνεχίζονται οι τριγμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, λόγω των «προμηθειών» της «SIEMENS», που φέρονται να δόθηκαν στους δυο εταίρους του δικομματισμού. Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 2003, Β. Μαλέσιος, επανήλθε χθες κατηγορώντας και πάλι τους τότε υπουργούς Γ. Παπαντωνίου (Εθνικής Αμυνας) και Μ. Χρυσοχοΐδη (Δημόσιας Τάξης).

Οι δημόσιες τοποθετήσεις Μαλέσιου ήρθαν λίγες μέρες μετά τις αντιπαραθέσεις των Χρυσοχοΐδη και Παπαντωνίου, οι οποίοι, ο καθένας για λογαριασμό του, επιχείρησαν να διαχωρίσουν το όνομά τους από την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας «C4i» και κατ' επέκταση από τις μίζες της «SIEMENS», που λέγεται ότι δόθηκαν για να παραγγελθεί το σύστημα αυτό. Ο καθένας έλεγε περίπου ότι το «C4i» προμηθεύτηκε επιτροπή την οποία επόπτευε το υπουργείο του άλλου, ενώ κάπου στην πορεία εμπλέχτηκε και το όνομα του Μαλέσιου, καθότι ως υφυπουργός προήδρευε της επιτροπής αυτής.

Ο Μαλέσιος ήδη από προχθές, με γραπτή δήλωσή του, διαμήνυσε ότι: «Δε θα ξαναγίνω ο "αποδιοπομπαίος τράγος" και η "Ιφιγένεια" της παράταξης σε θέματα πολιτικής ηθικής». Θυμίζουμε ότι είχε παραιτηθεί από υφυπουργός Δημόσιας Τάξης για «λόγους ευθιξίας» στις 15/04/2003, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», που του απέδιδε εύνοια υπέρ εταιρείας, η οποία διεκδικούσε την ανάληψη του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χθες, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», είπε ότι «επειδή ακούστηκε εντονότατα και επανήλθε ξανά αυτή η ρημάδα η Επιτροπή για την οποία ο Κουρής τότε είχε γράψει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού έδωσε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στον Αθανασούλη για τη βίλα και έτσι έφυγα τότε καταβρεγμένος και πήγα στα δικαστήρια με τον Κουρή. Και τότε, ενώ ήξεραν οι δύο υπουργοί ότι, και να ήθελα, δεν μπορούσα να δώσω εγώ το έργο, δε βγήκαν να μιλήσουν.

»Από τότε γνώριζαν ότι δεν είχα αρμοδιότητα να δώσω το έργο και το αποδεικνύω αυτό. Το έργο ανατέθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (...) αφού κηρύχτηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού άγονη, επειδή δεν ήταν συμφέρουσες οι προσφορές, σε ποιον ανατέθηκε και πάλι η περαιτέρω διεξαγωγή του διαγωνισμού, στους δύο υπουργούς.

»Η επιτροπή στην οποία προέδρευσα, δεν όρισε (...) ούτε επιτροπές προδιαγραφών, ούτε επιτροπές αξιολόγησης, ούτε διαπραγμάτευσης, ούτε αναθέσεις έκανε. Δεν υπάρχει καμία ευθύνη στην επιτροπή μου και ούτε είχαμε πουθενά υπογραφή για το διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός ανατέθηκε σε πρώτη φάση στο ΥΕΘΑ και σε δεύτερη φάση και στους δύο υπουργούς».

Και παρακάτω: «Εγώ προκλήθηκα να μιλήσω και το λέω αυτό, γιατί επί τόσες μέρες που παίζεται αυτό το θέμα με τη SIEMENS με τυχόν εμπλοκή πολιτικών (...) κανένας δημοσιογράφος δε με ενόχλησε. Φαίνεται ότι οι φήμες είχαν ενταθεί για άλλους. Κάτω από το βάρος των φημών, κάποιοι βγήκαν και μίλησαν. Γιατί ενέπλεξαν το όνομά μου; Ποια εμπλοκή είχα εγώ για να μιλήσω; Δεν ήταν αρμόδιος ο Μαλέσιος για την εκτέλεση του διαγωνισμού».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «αυτοί που είπαν να βγει να μιλήσει ο Μαλέσιος, δεν είναι κάποιοι πολιτικοί σας αντίπαλοι;», απάντησε:

«Μα, τι λέτε; Προφανώς και δεν είναι. Μέσα στο ίδιο κόμμα είμαστε, δεν είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Απλά, δεν τους αναγνωρίζω το ήθος που έπρεπε να το επιδείξουν τότε το ήθος αυτό».

Και διευκρίνισε: «Εκείνη τη μέρα που ο Κουρής έγραψε ότι έδωσε ο Μαλέσιος την ασφάλεια των Αγώνων σε φίλο του που τον είχε σε βίλα, εκείνη την ημέρα ο προϊστάμενός μου, ο καθ' ύλην αρμόδιος έπρεπε να πει "κάτω τα χέρια, ο άνθρωπος και να ήθελε να δώσει το έργο δεν μπορούσε". Δεν το έκανε». Προϊστάμενός του ήταν ο Χρυσοχοΐδης.

Και μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, έσπευσε χθες να κατηγορήσει την κυβέρνηση, που «δε δέχεται την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση». Η Βουλή «να αναλάβει πρωτοβουλίες διαφάνειας και φυγής προς τα εμπρός» ζήτησε και ο Β. Βενιζέλος.

Ερωτήματα για την ετεροχρονισμένη αντίδραση του ΟΤΕ

Εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν για την... ετεροχρονισμένη αντίδραση της διοίκησης του ΟΤΕ, η οποία αν και γνώριζε, τουλάχιστον, εδώ και ένα χρόνο το σκάνδαλο με τις δωροδοκίες στην Ελλάδα του γερμανικού κολοσσού «Siemens», εκ των βασικών προμηθευτών του Οργανισμού, αποφάσισε πριν λίγες μέρες να ζητήσει εγγράφως στοιχεία από τους Γερμανούς.

Η προθεσμία μάλιστα που δίνει η ηγεσία του ΟΤΕ στη μητρική «Siemens», προκειμένου να γνωστοποιήσουν οι Γερμανοί τα ονόματα των στελεχών του Οργανισμού που εμφανίζονται ως αποδέκτες παράνομων πληρωμών, τα ονόματα των στελεχών της «Siemens» που έκαναν τις άνομες πληρωμές, καθώς και τις συμβάσεις για τις οποίες καταβλήθηκαν «μίζες», εκπνέει σε μια βδομάδα. Εάν μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής δε δοθούν απαντήσεις από τη «Siemens», η διοίκηση του ΟΤΕ εξωδίκως διαμήνυσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αγωγές αποζημίωσης εναντίον του γερμανικού κολοσσού, για δυσφήμιση του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι - σύμφωνα με δημοσιεύματα - περί τα τέλη Γενάρη του 2005 η εισαγγελέας Πρωτοδικών άρχισε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για υπόθεση υπερτιμημένων συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης που η διοίκηση του Π. Βουρλούμη υπέγραψε με τις εταιρείες «Ιντρακόμ» και «Ζήμενς». Πρόκειται για συμφωνίες με 3ετή διάρκεια (2005 - 2007), ύψους 130 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονταν και οι αμοιβές των δύο εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών τα έτη 2003 - 2004. Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, οι αμοιβές αυτές υπολογίστηκαν στο διπλάσιο από αυτό που έδειχναν τα σχετικά παραστατικά και παρά τις αλλεπάλληλες εκθέσεις της αρμόδιας διεύθυνσης διαχείρισης δικτύου και συντήρησης του ΟΤΕ, που υποστήριζε ότι η αμοιβή προς τις δύο εταιρείες για τα «δεδουλευμένα» δικαιολογείται στα 26,5 εκατ. ευρώ και όχι στα 40,6 εκατ. ευρώ που τελικά συμφωνήθηκε. Τον περασμένο Ιούνη η ίδια εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά του Π. Βουρλούμη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση οδηγήθηκε σε τακτική ανάκριση. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Π. Βουρλούμης έχει ως δικηγόρο τον ίδιο που έχει αναλάβει και την υπόθεση πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της «Ζήμενς Ελλάς», που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των δωροδοκιών του γερμανικού κολοσσού.

Ανήσυχη η κυβέρνηση

Εμφανώς ανήσυχη εμφανίστηκε χθες η κυβέρνηση για τις διαστάσεις της υπόθεσης «Ζήμενς», εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. Ο υπουργός δήλωσε ότι η υπόθεση δεν αφορά τη ΝΔ, αλλά την περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, όμως, ότι πρέπει να προστατευτεί το «κύρος του πολιτικού κόσμου».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σ. Χατζηγάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτή ή υπόθεση αφορά κυρίως την περίοδο που κυβέρνηση στη χώρα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Ολες οι επίμαχες συμβάσεις για τις οποίες μιλάμε είναι συμβάσεις που έγιναν το 2002, το 2003». Αναφερόμενος, επίσης, στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μια προανακριτική διαδικασία, η οποία πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι μυστική για να μπορέσει να φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα» και «να διαφυλάξει το κύρος του πολιτικού κόσμου», αφού «σε περίπτωση μιας εξεταστικής επιτροπής θα έπεφτε σε μια γενική λάσπη». Παράλληλα, δήλωσε ότι από τη Δικαιοσύνη θα διερευνηθούν οι πτυχές της όλης ιστορίας, έτσι ώστε «όποιος πλήρωσε και όποιος πληρώθηκε θα πληρώσει».

Εντύπωση, πάντως, έκαναν χθες οι αναφορές του Σ. Χατζηγάκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναφερόμενος σε προσχέδιο νόμου για τη σύστασή του που διαμορφώνει η κυβέρνηση, δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα 30 χιλιάδες εκκρεμείς δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας», μιλώντας για «καταστατική νοοτροπία που θέλει ένας δικαστής να είναι εσαεί στην ίδια θέση», τονίζοντας πως «όταν ένας δικαστής κάθεται παραπάνω από 4-5 χρόνια σε μια θέση μοιραία έχει διάφορες εξαρτήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ