ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Επίθεση στα γραφεία της Ομοσπονδίας τους

Στα παρακυκλώματα λαθραίας διακίνησης καυσίμων που το τελευταίο διάστημα δρουν ανεξέλεγκτα, αποδίδει την εμπρηστική επίθεση που δέχτηκαν με βόμβες μολότοφ τα γραφεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) που στεγάζονται στην οδό Λόντου 8 στην Αθήνα, χτες το πρωί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΒΕ, η αιτία της επίθεσης οφείλεται στην αντίδραση των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης καυσίμων στη θέσπιση του ωραρίου και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφαση που καθορίζει τη λειτουργία των πρατηρίων και η οποία τίθεται σε εφαρμογή από την πρώτη Μάη.

Η ΟΒΕ καταγγέλλει ότι το τελευταίο διάστημα είχε δεχτεί απειλές για τρομοκρατικές ενέργειες από αυτά τα παρακυκλώματα, ενώ επιθέσεις είχε δεχτεί η Ομοσπονδία και το 1996. Η ΟΒΕ και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Νομού Αττικής (ΟΒΝΑ) δηλώνουν ότι «παρόμοιες επιθέσεις όχι μόνο δεν κάμπτουν, αλλά ατσαλώνουν τη θέληση των βενζινοπωλών να υπερασπίσουν το ωράριο και να προωθήσουν την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων από τα παρακυκλώματα και λαθραία παράσιτα που την απλώνουν».

Ωστόσο, αν και με βάση την υπουργική απόφαση το νέο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων τυπικά αρχίζει από την 1 Μάη, εντούτοις έχει δοθεί σιωπηρή παράταση για 10 περίπου μέρες, διότι ορισμένες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν έχουν καταρτίσει ακόμα τις καταστάσεις με τα διανυκτερεύοντα πρατήρια.

Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» σε βάρος της δραχμής

Με δηλώσεις τους, τραπεζίτες, αναλυτές και άλλοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών πολυεθνικών συνιστούν στην κυβέρνηση Σημίτη να εφαρμόσει «εδώ και τώρα» τη δέσμη των νέων αντιλαϊκών μέτρων για να εξασφαλίσει το εισιτήριο ένταξης στην ΟΝΕ

Την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, βρισκόταν στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και συζητούσε με τους διοικητές των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τις μορφές και το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής - δηλαδή τα μέτρα και τις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων - που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη για να πάρει το «εισιτήριο» εισόδου στην ΟΝΕ, τα διάφορα κυκλώματα κερδοσκόπων με τον ένα ή τον άλλο μανδύα συνέχιζαν τα «παιχνίδια» σε βάρος της δραχμής. Τα κυκλώματα, που παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη δραχμή και γενικότερα επιδιώκουν τη διαμόρφωση ακόμη πιο ευνοϊκών συνθηκών μεγιστοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των κάθε είδους τζογαδόρων, εκπροσωπούνται άλλοτε από τραπεζικούς παράγοντες, επιτρόπους, υπουργούς άλλων χωρών, άλλοτε από την ηγεσία της ΕΕ (με τις εκθέσεις που δίνονται στη δημοσιότητα) και άλλοτε από ανώνυμους «αναλυτές».

Ετσι, στις προχτεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Εσσης και μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ρέκερς - ότι θα πρέπει να καθυστερήσει η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ για ένα χρόνο, με το επιχείρημα ότι δεν έχει εκπληρώσει το κριτήριο του πληθωρισμού και του δημόσιου χρέους - προστέθηκαν χτες παρόμοιες δηλώσεις «αναλυτών» από Λονδίνο που έκαναν λόγο για «περαιτέρω αστάθεια του ελληνικού νομίσματος» ως τον Ιούνη, που θα υπάρξει η ετυμηγορία για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι δηλώσεις:

  • Της Τζέιν Φόλεϊ- αναλύτριας της Barclays Capital στο Λονδίνο - που διατυπώνει την άποψη πως «υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε περισσότερο πανικό στη σχέση ΕΥΡΩ/δραχμής ενόψει του Ιούνη». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο «Ρόιτερ» και αναμεταδόθηκαν χτες από το ΑΠΕ. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι επικριτική για την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς και για τους κινδύνους που ενεδρεύουν από τον πληθωρισμό.
  • Του Γκούιν Χάκε, οικονομικού αναλυτή στην HSBC Markets στο Λονδίνο, που είπε πως «αν η ΕΚΤ εκφραστεί πολύ επικριτικά για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη νευρικότητα στην αγορά» και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Η Ελλάδα καθυστερεί πάρα πολύ στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πιθανώς η έκθεση της ΕΚΤ θα εντοπίζει τους κινδύνους που επισήμανε και ο Ρέκερς, αλλά φαντάζομαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επίσης θα εκπονήσει έκθεση, θα είναι πολύ λιγότερο επικριτική».

Πάντως, οι αναλυτές συνιστούν στους ντίλερς να μη δώσουν τόσο μεγάλη προσοχή στις δύο εκθέσεις, καθώς η τελική έγκριση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ανήκει στους πολιτικούς και αναφέρουν το παράδειγμα της Ιταλίας. «Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι πολιτικά όργανα. Συνιστούμε στους πελάτες μας να αψηφούν τα σχόλια των τεχνοκρατών και να ακούν τους πολιτικούς», είπε η Κρίστα Μάρτι, επικεφαλής οικονομολόγος της Warburg Dillon Read στο Λονδίνο.

Στην ουσία, τόσο οι δηλώσεις των «αναλυτών» από το Λονδίνο ή τη Γερμανία ή από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Να προλειάνουν το έδαφος για τα νέα μέτρα που καλείται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση Σημίτη για να αποσπάσει από τις πολυεθνικές και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών το πολυπόθητο γι' αυτήν - και τους άλλους θιασώτες του Μάαστριχτ - εισιτήριο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
«Ερμαια» των καπνεμπόρων...

Σε οικονομικά αδιέξοδα έχουν περιέλθει πολλοί καπνοπαραγωγοί του Νομού Τρικάλων, οι οποίοι, αν και πούλησαν την παραγωγή του 1999, δεν έχουν πάρει ακόμα ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται. Η πρώτη δόση της επιδότησης, που αντιστοιχεί στο 70%, είχε δοθεί στους καπνοπαραγωγούς στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ το υπόλοιπο 30% δεν τους έχει καταβληθεί, αν και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, όπως η σύνταξη των καταστάσεων και η αποστολή τους προς τον Οργανισμό Καπνού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο μέσος όρος του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε καπνοπαραγωγό ανέρχεται από 700.000 έως 1.000.000 δραχμές.

Η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην καταβολή της επιδότησης - κυρίως στις περιοχές Πλατάνου και Ριζώματος Τρικάλων - έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των καπνοπαραγωγών, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ακόμα και για τις γιορτές.

Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια, ολόκληρο το ποσό της επιδότησης δινόταν μαζί με το ποσό της εμπορικής τιμής πώλησης του καπνού.

Σε τραγική κατάσταση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι 100 περίπου καπνοπαραγωγοί της Επαρχίας Ελασσόνας, οι οποίοι πούλησαν την παραγωγή της περσινής σοδειάς σε εξευτελιστικές τιμές, «πέφτοντας», για μια ακόμα φορά, θύματα της ασυδοσίας των καπνεμπόρων. Οι καπνοπαραγωγοί εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν τα καπνά από 100 έως 150 δραχμές το κιλό (πέρσι τα είχαν πουλήσει μέχρι 400 δραχμές το κιλό) από τον καπνέμπορο Παπαδόπουλο, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το φόβο που είχαν μήπως μείνει απούλητη η παραγωγή, καθώς η εταιρία «ΑΤΤΙΚ», με την οποία είχαν συνάψει αρχικά συμβόλαιο - του γνωστού καπνεμπόρου Χαρδαλιά - χρεοκόπησε.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί των Τρικάλων και της Ελασσόνας δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εντοπίζονται και σε άλλες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και δημιουργούνται εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον τομέα του καπνού, η οποία ενισχύει την ασυδοσία των καπνεμπόρων. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται τόσο η αναθεώρηση στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς Καπνού της ΕΕ, όσο και η απόφασή της για τη διάλυση του Οργανισμού Καπνού.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Νέα αύξηση του επιτοκίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιό της κατά 0,25% διαμορφώνοντάς το σε 3,75% από 3,50% μέχρι πρότινος. Πρόκειται για την τρίτη αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ φέτος (οι δύο προηγούμενες είχαν γίνει στις 3 του Φλεβάρη και στις 16 του Μάρτη).

Η απόφαση ελήφθη κατά την τακτική ανά δεκαπενθήμερο συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που συνεδρίασε χτες στη Φρακφούρτη και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Λ. Παπαδήμος. Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ παρακινήθηκε στην απόφασή της από την πρόσφατη εξασθένηση του ευρώ στις διεθνείς χρηματαγορές.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εβαλε «πόδι» και στη Ρουμανία

Στη ρουμανική αγορά έβαλε «πόδι» και η Τράπεζα Πειραιώς, στα πλαίσια της στρατηγικής διείσδυσης του τραπεζικού - βιομηχανικού κεφαλαίου στις αγορές των Βαλκανίων και της κεντροανατολικής Ευρώπης.

Με χτεσινή του ανακοίνωση ο όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, κάνει γνωστή την εξαγορά της banca de Credit Pater μετά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού της κεφαλαίου. Ο Ομιλος έχει επίσης παρουσία στα Τίρανα και τη Σόφια, ενώ ο στόχος του στη ρουμάνικη αγορά είναι σε διάστημα 3 ετών να ανοίξει 10 - 14 υποκαταστήματα, ώστε να αναπτυχθεί στον τομέα της τραπεζικής λιανικής (retail banking).

Μειωμένα εξάλλου κέρδη κατά 51% παρουσίασε ο όμιλος της Τράπεζας Πίστεως το α' τρίμηνο του 2000, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 1999. Σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο ανήλθαν σε 29 δισ. δραχμές, έναντι 58,9 δισ. δραχμές το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η Τράπεζα αποδίδει τη μεγάλη κάμψη των κερδών της στην κρίση του Χρηματιστηρίου, καθώς επισημαίνει ότι τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις το α' τρίμηνο του 1999 ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση κερδών παρουσίασε η Τράπεζα Αττικής, η οποία ελέγχεται από το Ταμείο των μηχανικών και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα κέρδη της το α' τρίμηνο του 2000 είναι αυξημένα κατά 60% ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 1999, καθώς από 1,2 δισ. δραχμές ανήλθαν σε 1,9 δισ. δραχμές. Τα υπόλοιπα καταθέσεων το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 38,1% και των χορηγήσεων κατά 10,6%



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ