Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» σε βάρος της δραχμής

Με δηλώσεις τους, τραπεζίτες, αναλυτές και άλλοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών πολυεθνικών συνιστούν στην κυβέρνηση Σημίτη να εφαρμόσει «εδώ και τώρα» τη δέσμη των νέων αντιλαϊκών μέτρων για να εξασφαλίσει το εισιτήριο ένταξης στην ΟΝΕ

Την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, βρισκόταν στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και συζητούσε με τους διοικητές των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τις μορφές και το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής - δηλαδή τα μέτρα και τις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων - που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη για να πάρει το «εισιτήριο» εισόδου στην ΟΝΕ, τα διάφορα κυκλώματα κερδοσκόπων με τον ένα ή τον άλλο μανδύα συνέχιζαν τα «παιχνίδια» σε βάρος της δραχμής. Τα κυκλώματα, που παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη δραχμή και γενικότερα επιδιώκουν τη διαμόρφωση ακόμη πιο ευνοϊκών συνθηκών μεγιστοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των κάθε είδους τζογαδόρων, εκπροσωπούνται άλλοτε από τραπεζικούς παράγοντες, επιτρόπους, υπουργούς άλλων χωρών, άλλοτε από την ηγεσία της ΕΕ (με τις εκθέσεις που δίνονται στη δημοσιότητα) και άλλοτε από ανώνυμους «αναλυτές».

Ετσι, στις προχτεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Εσσης και μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ρέκερς - ότι θα πρέπει να καθυστερήσει η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ για ένα χρόνο, με το επιχείρημα ότι δεν έχει εκπληρώσει το κριτήριο του πληθωρισμού και του δημόσιου χρέους - προστέθηκαν χτες παρόμοιες δηλώσεις «αναλυτών» από Λονδίνο που έκαναν λόγο για «περαιτέρω αστάθεια του ελληνικού νομίσματος» ως τον Ιούνη, που θα υπάρξει η ετυμηγορία για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι δηλώσεις:

  • Της Τζέιν Φόλεϊ- αναλύτριας της Barclays Capital στο Λονδίνο - που διατυπώνει την άποψη πως «υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε περισσότερο πανικό στη σχέση ΕΥΡΩ/δραχμής ενόψει του Ιούνη». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο «Ρόιτερ» και αναμεταδόθηκαν χτες από το ΑΠΕ. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι επικριτική για την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς και για τους κινδύνους που ενεδρεύουν από τον πληθωρισμό.
  • Του Γκούιν Χάκε, οικονομικού αναλυτή στην HSBC Markets στο Λονδίνο, που είπε πως «αν η ΕΚΤ εκφραστεί πολύ επικριτικά για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη νευρικότητα στην αγορά» και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Η Ελλάδα καθυστερεί πάρα πολύ στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πιθανώς η έκθεση της ΕΚΤ θα εντοπίζει τους κινδύνους που επισήμανε και ο Ρέκερς, αλλά φαντάζομαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επίσης θα εκπονήσει έκθεση, θα είναι πολύ λιγότερο επικριτική».

Πάντως, οι αναλυτές συνιστούν στους ντίλερς να μη δώσουν τόσο μεγάλη προσοχή στις δύο εκθέσεις, καθώς η τελική έγκριση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ανήκει στους πολιτικούς και αναφέρουν το παράδειγμα της Ιταλίας. «Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι πολιτικά όργανα. Συνιστούμε στους πελάτες μας να αψηφούν τα σχόλια των τεχνοκρατών και να ακούν τους πολιτικούς», είπε η Κρίστα Μάρτι, επικεφαλής οικονομολόγος της Warburg Dillon Read στο Λονδίνο.

Στην ουσία, τόσο οι δηλώσεις των «αναλυτών» από το Λονδίνο ή τη Γερμανία ή από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Να προλειάνουν το έδαφος για τα νέα μέτρα που καλείται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση Σημίτη για να αποσπάσει από τις πολυεθνικές και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών το πολυπόθητο γι' αυτήν - και τους άλλους θιασώτες του Μάαστριχτ - εισιτήριο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ