ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
Δυναμική απάντηση στον αυταρχισμό

Συνεδρίασε χτες εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο καταγγέλθηκε η δράση των μηχανισμών καταστολής και αποφασίστηκε ομόφωνα να συγκληθεί λαϊκή συνέλευση στις 8 του Μάη

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λυκόβρυση
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λυκόβρυση
Με δυναμικές κινητοποιήσεις αναμένεται να απαντήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης στην εγκατάσταση, τελικά, κεραίας κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE, στην ταράτσα τετραώροφου κτιρίου, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 6, στο κέντρο της πόλης. Μια εγκατάσταση που συνοδεύτηκε από τον ξυλοδαρμό του δημάρχου Χρήστου Σκαμάκη, από δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες έσπευσαν από το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή, για να βοηθήσουν το «έργο» των συνεργείων της εταιρίας.

Χτες συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο, αφού καταγγέλθηκε η δράση των μηχανισμών καταστολής σε όφελος των συμφερόντων των λίγων και όχι των πολλών, αποφασίστηκε η δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα και μετά από εισήγηση του δημάρχου και τις προτάσεις των άλλων δημοτικών συμβούλων, αποφασίστηκε ομόφωνα να συγκληθεί, τη Δευτέρα 8 του Μάη, λαϊκή συνέλευση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα γίνει ενημέρωση των κατοίκων για τις επιπτώσεις στην υγεία από τη λειτουργία της κεραίας, αλλά και άλλων δύο κεραιών κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην περιοχή. Ακολούθως θα αποφασιστούν οι απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση της κεραίας της Cosmote από το εν λόγω κτίριο.

Στη διάρκεια της συζήτησης χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημάνθηκαν και οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, δηλαδή, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Μεταφορών, που δεν έχουν εκδώσει απόφαση για τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τις συνέπειές τους στην υγεία, με αποτέλεσμα δικαστήρια κάποιες φορές να λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ των εταιριών. Το ίδιο συνέβη στην περίπτωση της κεραίας στη Γρ. Λαμπράκη, για την εγκατάσταση της οποίας το δικαστήριο συμφώνησε, χωρίς όμως να μπαίνει στην ουσία του θέματος, που είναι οι επιπτώσεις στην υγεία.

Η διαβόητη κεραία
Η διαβόητη κεραία
Στο σημείο αυτό, ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Ρωμανός είπε πως, άσχετα από την επιστημονική «διαμάχη» για τις συνέπειες, είναι κοινή παραδοχή πως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή, σε απόσταση από 58 έως 100 μέτρα. Να σημειώσουμε, τέλος, πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα ενημερώσει για το θέμα και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Δε θα είναι «τουριστικό» συνέδριο

Αντιδράσεις αρκετών αιρετών  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Χαλκιδική

Συνέδριο - φαινομενικά παρωδία, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμο για το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - διοργανώνει η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Η ΚΕΔΚΕ στις 4 του Μάη 2000 ξεκινά τις συνεδριάσεις στη Χαλκιδική με θέμα τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μεθοδεύσεις της δείχνουν την πολιτική της ταύτιση με κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, για μετατροπή των δήμων σε μηχανισμούς επιβολής φόρων. Φαίνεται όμως, πως δε θα προωθήσει τόσο εύκολα τα σχέδιά της.

Η ΚΕΔΚΕ προχωρά στο συνέδριο χωρίς να έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε έγκαιρα να τις επεξεργαστούν οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας. Η έλλειψη προηγούμενου διαλόγου, οδήγησε πρόσφατα την ΤΕΔΚ Αττικής να ζητήσει την αναβολή του.

Παράλληλα, αρκετοί αιρετοί δεν προτίθενται να επιτρέψουν το συνέδριο να εξελιχτεί σε τουριστική εξόρμηση. Σε συζητήσεις μαζί τους, δεν παύουν να τονίζουν πως το συνέδριο είναι πίσω από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις για μια ΤΑ με ουσιαστικό ρόλο σε όφελος των δημοτών.

Επισημαίνουν πως για την οικονομική επάρκεια της ΤΑ, την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων της, την επίλυση του οικονομικού προβλήματός της χρειάζονται:

-Διπλασιασμός, τουλάχιστον, των σημερινών ΚΑΠ από περίπου 2,5 που είναι σήμερα σε 5%, με σταθερό ποσοστό επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού. Με προοπτική ικανοποίησης του πάγιου αιτήματος της ΤΑ για αύξηση του ποσοστού αυτού στο 8%.

-Απόδοση όλων των παρακρατημένων από την κεντρική διοίκηση πόρων (ανέρχονται ήδη στο 1,2 τρισ. σε ονομαστικές τιμές).

-Αμεση καταβολή της κρατικής συμμετοχής στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οχι αναδιανομή χρημάτων που προέρχονται μόνο από την ΤΑ.

-Ατοκα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μηδενισμό των επιτοκίων στα υπάρχοντα χρέη και όχι δανεισμό της ΤΑ από τα δικά της χρήματα και με επιτόκιο πολλαπλάσιο του πληθωρισμού.

- Καμία νέα αρμοδιότητα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΤΑ και χωρίς αύξηση των ΚΑΠ για την υλοποίησή της (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητισμός, πολιτισμός κλπ.)

- Οχι χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ ζητημάτων γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και αναγκών (π.χ. πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι»). Αυτά πρέπει να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδική μέριμνα για τις περιοχές με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα (π.χ. ανεργίας κλπ.).

-Κατανομή των ΚΑΠ με τρόπους που να εξασφαλίζουν πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των δήμων και με κριτήρια:Πληθυσμός, έκταση, διαμερίσματα. Ελάχιστες ανάγκες σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητισμός, πολιτισμός). Υλοποίηση αρμοδιοτήτων ΤΑ χωρίς ανταποδοτικότητα.

- Κατανομή των ΚΑΠ με τρόπο διαφανή και ελέγξιμο ανά πάσα στιγμή από κάθε δήμο.

Οι ίδιοι αιρετοί υπογραμμίζουν ότι η πρόταση για φορολογική εξουσία στους ΟΤΑ δημιουργεί αυταπάτες. Οδηγεί σε πρόσθετη φορολόγηση των ασθενέστερων στρωμάτων. Απαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο αφού αποτελεί έμμεση φορολογία που πληρώνουν τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα. Καταλήγουν, πως απαιτείται δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων, πριν από οποιαδήποτε ανακατανομή των φόρων ανάμεσα στα επίπεδα της διοίκησης.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Παρατράγουδα στην καθαριότητα

Το θέμα έφερε ο Λεων. Αυδής σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Στα χέρια μελών του Συνδικάτου Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Νομού Αττικής έχει περάσει παράνομα η διοίκηση και λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, με στόχο - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι οδηγοί του Δήμου - την αποδυνάμωση έως διάλυση του σωματείου τους «Η πρόοδος».

Στην προσπάθειά τους αυτή, οι «συνδικαλιστές» έχουν επανδρώσει διοικητικά όλα τα τμήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας και με τη συμπαράσταση του διευθυντή της προχωρούν σε «παράτυπες και μη νόμιμες υπηρεσιακές μεταβολές, απειλές, έκνομες ενέργειες και άλλα πολλά» - καταγγέλλει χαρακτηριστικά, σε ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης, το Σωματείο Οδηγών του Δήμου «Η πρόοδος».

Το θέμα έφερε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Λεων. Αυδής, ζητώντας από τη Διοίκηση του Δήμου να δώσει μια απάντηση για τις καταγγελίες, καθώς ο δήμαρχος, Δ. Αβραμόπουλος, παρότι έχει ενημερωθεί εγγράφως από το Σωματείο δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση. Μάλιστα αντί απάντησης, οι οδηγοί του Δήμου «είδαν» το έγγραφό τους να περιέρχεται στα χέρια του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και των συνδικαλιστών που έχουν επανδρώσει τα τμήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας - εργάτες έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις προϊσταμένων, ώστε να γίνουν μέλη του Συνδικάτου. Το Συνδικάτο - όπως καταγγέλλει το Σωματείο «Η Πρόοδος» - απαγορεύεται να εδρεύει σε χώρο ενός εργοδότη, εφόσον τα μέλη του είναι απ' όλους του Δήμους. Η «απάντηση» από τους συνδικαλιστές - όπως καταγγέλλει το Σωματείο και τη μετέφερε ο Λεων. Αυδής στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να του δοθούν εξηγήσεις - είναι: «ανεπίτρεπτες συμπεριφορές των παραδιοικούντων, σε βάρος των οδηγών, που εκβιάζονται με υπηρεσιακές μεταβολές. Ασκηση ψυχολογικής βίας, με τη μη χορήγηση των εβδομαδιαίων ρεπό και τη χρήση απειλών για αλλαγές βάρδιας και τομέων εργασίας».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης»: Πατέρας τεσσάρων παιδιών, χήρος, μετατέθηκε εκβιαστικά από τη βραδινή σε πρωινή βάρδια, ώστε να τον φέρουν σε αδιέξοδο και να τον οδηγήσουν σε υποταγή, αφού δεν μπορεί να φροντίζει τα παιδιά του.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι οδηγοί του δήμου, με έγγραφό τους προς το δημοτικό συμβούλιο, υπογραμμίζουν: «Δεν πάει άλλο κύριοι, δείτε κι εσείς τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής». Και πληροφορούν το σώμα για το αίτημα της γενικής τους Συνέλευσης, να αντικατασταθούν όλοι όσοι επάνδρωσαν τελευταία τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τα τμήματά της.

  • Να σημειώσουμε πως στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου υπήρχε θέμα να αυξηθεί η απόδοση του ποσοστού των εισπράξεων των κυλικείων Ζοφριάς και Ι. Οδού, από 5% σε 10% στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Αττικής. Το θέμα αποσύρθηκε μετά από διαμαρτυρία του επικεφαλής της «Συμπαράταξης», αφού απαγορεύεται η οικονομική ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Το Συνδικάτο είναι συνδικαλιστική οργάνωση νομαρχιακής επιμέλειας και χρηματοδοτείται από ειδικό λογαριασμό περί οργανώσεων από την Εργατική Εστία.
Ενοπλη ληστεία

Θύμα ένοπλης ληστείας έπεσε χτες το πρωί ο Χρ. Δόντιος, 26 χρόνων, στην περιοχή Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, που δέχτηκε επίθεση στο διαμέρισμά του από άγνωστους κουκουλοφόρους. Οι δράστες τραυμάτισαν τον 26χρονο στο πρόσωπο, στη συνέχεια τον έδεσαν και του αφαίρεσαν 400 χιλιάδες δραχμές.

5,1 Ρίχτερ στον Κορινθιακό

Σεισμός 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το βράδυ πριν τις 11 μ.μ., με επίκεντρο τον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο σεισμός - εκτός απ' τις όμορες περιοχές - έγινε αισθητός μέχρι και το Αγρίνιο. Ζημιές, μέχρι και την ώρα που γράφτηκαν τούτες οι γραμμές, δεν έγιναν γνωστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ