Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Παρατράγουδα στην καθαριότητα

Το θέμα έφερε ο Λεων. Αυδής σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Στα χέρια μελών του Συνδικάτου Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Νομού Αττικής έχει περάσει παράνομα η διοίκηση και λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, με στόχο - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι οδηγοί του Δήμου - την αποδυνάμωση έως διάλυση του σωματείου τους «Η πρόοδος».

Στην προσπάθειά τους αυτή, οι «συνδικαλιστές» έχουν επανδρώσει διοικητικά όλα τα τμήματα της Υπηρεσίας Καθαριότητας και με τη συμπαράσταση του διευθυντή της προχωρούν σε «παράτυπες και μη νόμιμες υπηρεσιακές μεταβολές, απειλές, έκνομες ενέργειες και άλλα πολλά» - καταγγέλλει χαρακτηριστικά, σε ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης, το Σωματείο Οδηγών του Δήμου «Η πρόοδος».

Το θέμα έφερε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Λεων. Αυδής, ζητώντας από τη Διοίκηση του Δήμου να δώσει μια απάντηση για τις καταγγελίες, καθώς ο δήμαρχος, Δ. Αβραμόπουλος, παρότι έχει ενημερωθεί εγγράφως από το Σωματείο δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση. Μάλιστα αντί απάντησης, οι οδηγοί του Δήμου «είδαν» το έγγραφό τους να περιέρχεται στα χέρια του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και των συνδικαλιστών που έχουν επανδρώσει τα τμήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας - εργάτες έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις προϊσταμένων, ώστε να γίνουν μέλη του Συνδικάτου. Το Συνδικάτο - όπως καταγγέλλει το Σωματείο «Η Πρόοδος» - απαγορεύεται να εδρεύει σε χώρο ενός εργοδότη, εφόσον τα μέλη του είναι απ' όλους του Δήμους. Η «απάντηση» από τους συνδικαλιστές - όπως καταγγέλλει το Σωματείο και τη μετέφερε ο Λεων. Αυδής στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να του δοθούν εξηγήσεις - είναι: «ανεπίτρεπτες συμπεριφορές των παραδιοικούντων, σε βάρος των οδηγών, που εκβιάζονται με υπηρεσιακές μεταβολές. Ασκηση ψυχολογικής βίας, με τη μη χορήγηση των εβδομαδιαίων ρεπό και τη χρήση απειλών για αλλαγές βάρδιας και τομέων εργασίας».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης»: Πατέρας τεσσάρων παιδιών, χήρος, μετατέθηκε εκβιαστικά από τη βραδινή σε πρωινή βάρδια, ώστε να τον φέρουν σε αδιέξοδο και να τον οδηγήσουν σε υποταγή, αφού δεν μπορεί να φροντίζει τα παιδιά του.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι οδηγοί του δήμου, με έγγραφό τους προς το δημοτικό συμβούλιο, υπογραμμίζουν: «Δεν πάει άλλο κύριοι, δείτε κι εσείς τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής». Και πληροφορούν το σώμα για το αίτημα της γενικής τους Συνέλευσης, να αντικατασταθούν όλοι όσοι επάνδρωσαν τελευταία τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τα τμήματά της.

  • Να σημειώσουμε πως στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου υπήρχε θέμα να αυξηθεί η απόδοση του ποσοστού των εισπράξεων των κυλικείων Ζοφριάς και Ι. Οδού, από 5% σε 10% στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Αττικής. Το θέμα αποσύρθηκε μετά από διαμαρτυρία του επικεφαλής της «Συμπαράταξης», αφού απαγορεύεται η οικονομική ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Το Συνδικάτο είναι συνδικαλιστική οργάνωση νομαρχιακής επιμέλειας και χρηματοδοτείται από ειδικό λογαριασμό περί οργανώσεων από την Εργατική Εστία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας στον δήμο Αλμυρού (2021-04-07 00:00:00.0)
Δεύτερη μέρα σήμερα της 48ωρης απεργίας (2017-05-23 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για παράταση συμβάσεων και δεδουλευμένα (2017-03-07 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας (2017-01-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (2009-12-09 00:00:00.0)
Συνδικάτο... εκμετάλλευσης στην καθαριότητα! (2001-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ