Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Δεύτερη μέρα σήμερα της 48ωρης απεργίας

Σε αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους καλούν οι ταξικές δυνάμεις. Με επιτυχία δόθηκε χτες η μάχη της περιφρούρησης στη Θεσσαλονίκη

Από την περιφρούρηση στη Θεσσαλονίκη
Από την περιφρούρηση στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που κήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου, «σπάζοντας» την κινητοποίηση στα δυο: Τη χτεσινή, πρώτη μέρα, ενάντια στην απόφαση για διετή υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με πλαίσιο αιτημάτων που δρα αποπροσανατολιστικά στην κινητοποίηση, και τη δεύτερη με αιχμή τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων και τις πρόσφατες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε βάρος τους.

Στη συγκέντρωση που έγινε χτες στο Σύνταγμα, διακριτή ήταν - με πανό και συνθήματα - η παρουσία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, που πρόβαλε το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην κλείσει καμιά δομή και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Για σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε προσυγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ έκανε ό,τι μπορούσε ώστε η 48ωρη να «κοπεί» σε δύο θεματικές απεργίες, αποδυναμώνοντας τον ίδιο τον απεργιακό αγώνα και συγκαλύπτοντας ότι η αιτία των προβλημάτων όλων των εργαζομένων είναι κοινή.

Σχετικά μ' αυτό, ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και γενικός γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας, παρότι η αρχική μας θέση δεν συμφωνούσε με τις "θεματικές" απεργίες. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις που ψήφισαν την απεργία, η "Συνδικαλιστική Ανατροπή", η ΔΑΚΕ, οι "Συσπειρώσεις", όχι μόνο δεν κάνανε τίποτα για την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης, αλλά πολλοί από αυτούς είναι και απεργοσπάστες.

Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Λάρισας
Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Λάρισας
Οι ταξικές δυνάμεις δώσανε δυναμικό "παρών" στην απεργιακή κινητοποίηση με τα δικά τους πανό και το δικό τους αγωνιστικό πλαίσιο. Αυτό ενόχλησε τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οδηγώντας τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ να καλέσει στο βήμα της συγκέντρωσης μόνο τα συνεταιράκια τους (...) Τους καταγγέλλουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργιακή προσυγκέντρωση της Τρίτης, στις 8.30 το πρωί στην Ομόνοια».

Καταγγελία συνολικά για το πλαίσιο και τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας απέναντι στην απεργία εξέδωσε και η ΔΑΣ ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία αυτή το μόνο που προτείνει για τους συμβασιούχους είναι να παραταθούν οι συμβάσεις, ενώ για τους παιδικούς σταθμούς ζητάει να πάρει πίσω η κυβέρνηση την εξαγγελία για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Την ίδια ώρα, θέτει στο περιθώριο ζητήματα όπως η πρόταση της ΚΕΔΕ για επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, ή τη στόχευση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν δομές μέσα από ΚΟΙΝΣΕΠ. Χαρακτηριστικό, τέλος, του ρόλου της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι ότι σε συνάντηση που είχε χτες η ίδια και η φιλοκυβερνητική ηγεσία του Πανελλήνιου Συλλόγου Βρεφονηπιαγωγών με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, συμφώνησαν να πάνε σε διάλογο με την κυβέρνηση, σε κατεύθυνση ουσιαστικά ενάντια στη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Στη Θεσσαλονίκη

Το μπλοκ του Συνδικάτου ΟΤΑ στη συγκέντρωση της Αθήνας
Το μπλοκ του Συνδικάτου ΟΤΑ στη συγκέντρωση της Αθήνας
Στη Θεσσαλονίκη, από χτες τα ξημερώματα, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν σχεδόν καθολικά στην απεργία και έχουν στήσει απεργιακές φρουρές στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και στο κεντρικό αμαξοστάσιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι άλλων κλάδων και οι Λαϊκές Επιτροπές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τη στήριξή του στον αγώνα τους εκφράζει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, με σημείο συγκέντρωσης στις 10 π.μ. τη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, θα πραγματοποιήσουν πανεξόρμηση ενημέρωσης του λαού της πόλης, σχετικά με το πλαίσιο των αιτημάτων τους. Θα τους καλέσουν να δώσουν μαζί τη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Χτες το πρωί, παράλληλα με την περιφρούρηση, πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με τη χτεσινή περιφρούρηση στο ΣΜΑ και στο αμαξοστάσιο, αποτράπηκε η προσπάθεια της διοίκησης του δήμου να βγάλει ολόκληρο στόλο οχημάτων και να σπάσει στην πράξη την απεργία. Οι απεργιακές φρουρές επέτρεψαν μόνο την έξοδο οχημάτων και προσωπικού ασφαλείας για την αποκομιδή των σκουπιδιών γύρω από νοσοκομεία και σχολεία.

Οι απεργοί κατήγγειλαν τη συμφωνία της διοίκησης του δήμου και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ), η οποία προέβλεπε να βγουν 36 οχήματα, δηλαδή πάνω από το 50% των οχημάτων που βγαίνουν σε κανονική εργάσιμη μέρα, και 220 εργαζόμενοι ως «προσωπικό ασφαλείας».

Σε άλλες πόλεις

Μαζικές συγκεντρώσεις - συνελεύσεις σε υπηρεσίες του δήμου και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας οργάνωσε χτες ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Σύλλογος κήρυξε αποχή από την εργασία, ενώ σήμερα Τρίτη οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στο δημαρχείο Λάρισας. Συγκέντρωση θα γίνει σήμερα και στην Πάτρα, στις 10 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ