Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΥΛΩΝΑ
Εκτεταμένες ζημιές από την εξέγερση

Στο ποσό των 350 εκατ. δραχμών υπολογίζονται οι ζημιές από τη στάση των κρατουμένων. Αφαίρεσαν και 30 εκατ. από ταμείο των φυλακών. Ενας βαριά τραυματισμένος κρατούμενος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ

Πέντε τραυματίες κρατούμενοι, εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ, εκτεταμένες ζημιές που -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης- φτάνουν τουλάχιστον τα 350 εκατ. δραχμές και ένα άδειο ταμείο, καθώς οι εξεγερμένοι αφαίρεσαν 30 εκατομμύρια δραχμές που βρήκαν μέσα, είναι ο απολογισμός της πεντάωρης εξέγερσης των κρατουμένων στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα. Οι υπόλοιποι τέσσερις τραυματίες έχουν υποστεί μικροτραύματα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Ο τραυματισμός του κρατούμενου Κλοντέν Τζάτζου, 20 χρόνων, που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ προήλθε από πυροβολισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιος από τους αστυνομικούς πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα και ότι η σφαίρα βρήκε τον κρατούμενο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων απάντησε ότι όλα αυτά είναι πληροφορίες και ερευνώνται. Επίσης, είπε ότι ερευνάται και η φημολογία ότι βρέθηκε όπλο στα χέρια κρατούμενου.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής ανάκρισης, προκειμένου να διερευνηθούν τα σχετικά με την εξέγερση. Η προανάκριση γίνεται από την Ασφάλεια και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπό την εποπτεία εισαγγελέα.

Την επόμενη της εξέγερσης οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης μετρούσαν το μέγεθος των ζημιών. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν τα γραφεία της διοίκησης και η πλήρης αποκατάστασή τους θα χρειαστεί διάστημα δύο περίπου μηνών.

Ειδικότερα, στους χώρους της διοίκησης καταστράφηκαν τα αρχεία, το φαρμακείο, το ιατρείο, το αρχιφυλακείο, ο εξοπλισμός των γραφείων, το λογιστήριο, τα γραφεία του διευθυντή και του υποδιευθυντή και της γραμματείας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης οι κρατούμενοι έκαναν διάρρηξη στο φαρμακείο και αφαίρεσαν ναρκωτικές ουσίες. Επίσης, καταστράφηκαν οι χώροι των μαγειρείων, το εσωτερικό δίκτυο του φύλαξης του αρχιφυλακείου, το αναρρωτήριο κλπ.

Στις φυλακές Αυλώνα βρίσκονται 300 ανήλικοι κρατούμενοι και όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, 30-50 από αυτούς -που είναι οι πιο σκληροί-, ξεκίνησαν τη στάση, τη στιγμή που οι φυλακισμένοι επέστρεφαν στα κελιά τους. Συνέλαβαν και πήραν τα κλειδιά από το σωφρονιστικό υπάλληλο Κ. Καραγεωργόπουλο, τον οποίον κρατούσαν ως όμηρο μέχρι τη λήξη της εξέγερσης. Οι εξεγερμένοι ήταν Αλβανοί, Ρουμάνοι και μερικοί Τσιγγάνοι.

Σκοπός της εξέγερσης, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν μάλλον η απόδραση, αφού οι εξεγερμένοι δεν προέβαλαν κανένα αίτημα μέχρι τη στιγμή που επέστρεψαν στα κελιά τους.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων αν η εξέγερση έχει σχέση με την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης από νέο πρόσωπο και αν ήταν υποκινούμενη η στάση, ο Μ. Σταθόπουλος απάντησε ότι όλα ερευνώνται και τίποτα δεν αποκλείεται.

Δηλώσεις για την εξέγερση των κρατουμένων των φυλακών Αυλώνα έκανε χτες και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για θέμα που σχετιζόταν με την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι η ασφάλεια των φυλακών είναι τέτοια που δεν επιτρέπει αποδράσεις και ότι είναι ευχαριστημένος για τη θετική κατάληξη του θέματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ