ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
Και τώρα νεοφιλελεύθερες ... «εθνικοποιήσεις»!

Παπαγεωργίου Βασίλης

H υπόθεση της βρετανικής τράπεζας Northern Rock είναι χαρακτηριστική για το πόσο αντέχουν τα επιχειρήματα και οι απόψεις των θιασωτών της «παγκοσμιοποίησης» και των νεοφιλελεύθερων δογμάτων για τον «ελεύθερο ανταγωνισμό».

Η Northern Rock βρέθηκε στη δίνη της κρίσης που έπληξε πρόσφατα το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Θυμίζουμε ότι στο επίκεντρο αυτής της κρίσης βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και αιτία της κρίσης εμφανίζεται η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Ειδικότερα, οι τριγμοί εμφανίστηκαν από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν για αγορά στέγης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στα δάνεια υψηλού ρίσκου, με αποτέλεσμα οι τράπεζες, που χορήγησαν τέτοια δάνεια, να εμφανίζουν απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Northern Rock ήταν μια απ' αυτές.

Συγκεκριμένα, η Northern Rock, βρετανική ιδιωτική τράπεζα, ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβρη ότι οι ζημιές της ξεπερνούσαν τα 25 δισ. λίρες. Μάλιστα, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι για να αντιμετωπίσει την κατάσταση θα προβεί σε απολύσεις 45.000 εργαζομένων...

Ομως, το πρόβλημα δεν ήταν τόσο απλό, αφού η κατάρρευση της Northern Rock απειλούσε να συμπαρασύρει και πολλές ακόμη μεγάλες βρετανικές τράπεζες, όπως η Barclays, η HBOS, η Royal Bank of Scotland, κ.ά.

Υπό τον κίνδυνο, λοιπόν, μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν αποφάσισε την «εθνικοποίηση» της Northern Rock!

H απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε τεράστια εντύπωση, αφού η «εθνικοποίηση» είναι η μεγαλύτερη ύβρις κατά του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή της πολιτικής - ευαγγέλιο του Γκόρντον Μπράουν. Πώς είναι δυνατόν ο κατ' εξοχήν νεοφιλελεύθερος, διάδοχος του Τόνι Μπλερ, να καταφεύγει σε «εθνικοποίηση» μιας τράπεζας, αψηφώντας το επιχείρημα ότι «η μόνη αρμόδια να δώσει λύση είναι η αγορά»;

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, δήλωσε: «Κάναμε το σωστό, την κατάλληλη στιγμή, για σωστούς λόγους».

Ανοίγουμε τώρα μια παρένθεση για να ρωτήσουμε: Θα μπορούσε να πει το ίδιο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για την περίπτωση της «Ολυμπιακής»;

Ομως, η περίπτωση της Northern Rock έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα περί «παγκοσμιοποίησης», ή «ελεύθερου ανταγωνισμού» είναι ευτελή ιδεολογήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους θιασώτες του καπιταλισμού, προκειμένου να διαιωνίσουν την κυριαρχία του. Οπως αποδεικνύεται, λοιπόν, το μεγάλο κεφάλαιο τα ξεχνάει όλα αυτά μπροστά στον κίνδυνο να μειωθεί το ποσοστό των κερδών του.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η «εθνικοποίηση» της Northern Rock δεν αλλάζει καθόλου την κατάσταση των εργαζομένων, αφού ανακοινώθηκε ότι το σχέδιο για τις απολύσεις δεν αναστέλλεται...

Ισπανικός εφιάλτης

Ενα ακόμη «θαύμα» της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του καπιταλισμού απειλείται με κατάρρευση. Η ισπανική οικονομία, που θεωρήθηκε από πολλούς «μοντέλο» και για τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση μεγάλων διαστάσεων. Και να σκεφθεί κανείς ότι προ δύο μηνών το «ισπανικό θαύμα» γινόταν αντικείμενο εκθειασμού από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού έκανε τους Ισπανούς πλουσιότερους σε κατά κεφαλήν εισόδημα ακόμη και από τους Ιταλούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «ανάπτυξη» της ισπανικής οικονομίας στηρίχτηκε τα τελευταία χρόνια στην αγορά ακινήτων. Η μείωση των επιτοκίων (ως αποτέλεσμα της ένταξης στη «ζώνη του ευρώ»), σε συνδυασμό με τη μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων (λόγω της κρίσης στα χρηματιστήρια) οδήγησαν σε έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ομως, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με το ξέσπασμα της κρίσης στην αμερικανική αγορά ακινήτων και την επέκτασή της στην Ευρώπη. Ετσι, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να πέφτουν και στην Ισπανία, απειλώντας με ευρύτερες παρενέργειες ολόκληρη την οικονομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 3,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Το 60% των τραπεζικών πιστώσεων έχουν σχέση με την αγορά ακινήτων. Το 2% των δανείων για αγορά σπιτιού πέρασαν το «κόκκινο»1. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Μάρτη θα μείνουν απούλητα 500.000 καινούρια σπίτια, ενώ η επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει προκαλέσει ήδη αύξηση της ανεργίας, η οποία έσπασε το φράγμα των δύο εκατομμυρίων. Ετσι άλλο ένα «θαύμα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης τελειώνει ως εφιάλτης για τους εργαζόμενους.

1. Στοιχεία από την «Ελευθεροτυπία» 19/2/2008

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και αύξησε τις εκτιμήσεις της για τα επίπεδα του πληθωρισμού. Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί 2,0% το τρέχον έτος και 1,8% στη ζώνη του ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005. Η προηγούμενη εκτίμηση του περασμένου Νοέμβρη ήταν 2,2%.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Κατά μισή εκατοστιαία μονάδα μείωσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) την πρόβλεψη που κάνει, για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο δωδεκάμηνο, από το «εύρος» 2,25% έως 2,75%, προηγουμένως, μόλις στο 1,3% έως (το πολύ) 2% τώρα. Από τους αναλυτές επισημαίνεται ότι η εκτίμηση οφείλεται σε παράγοντες, όπως η κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων, η πιστωτική κρίση επίσης στις ΗΠΑ, αλλά και οι εξάρσεις της τιμής του «μαύρου χρυσού» διεθνώς...

ΥΦΕΣΗ 'Η ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Μπορεί η βρετανική οικονομία να είναι σε τροχιά για την πιο απότομη επιβράδυνσή της, όμως ο κίνδυνος ενδεχόμενης ύφεσης είναι ελάχιστος, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Sentance. Ο κ. Sentance ανέφερε πως ένα πάγωμα της ανάπτυξης θα βοηθήσει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά δεν έδωσε κάποια ένδειξη σχετικά με την ανάγκη μιας επικείμενης μείωσης των επιτοκίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ