Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και τώρα νεοφιλελεύθερες ... «εθνικοποιήσεις»!

Παπαγεωργίου Βασίλης

H υπόθεση της βρετανικής τράπεζας Northern Rock είναι χαρακτηριστική για το πόσο αντέχουν τα επιχειρήματα και οι απόψεις των θιασωτών της «παγκοσμιοποίησης» και των νεοφιλελεύθερων δογμάτων για τον «ελεύθερο ανταγωνισμό».

Η Northern Rock βρέθηκε στη δίνη της κρίσης που έπληξε πρόσφατα το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Θυμίζουμε ότι στο επίκεντρο αυτής της κρίσης βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και αιτία της κρίσης εμφανίζεται η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Ειδικότερα, οι τριγμοί εμφανίστηκαν από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν για αγορά στέγης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στα δάνεια υψηλού ρίσκου, με αποτέλεσμα οι τράπεζες, που χορήγησαν τέτοια δάνεια, να εμφανίζουν απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Northern Rock ήταν μια απ' αυτές.

Συγκεκριμένα, η Northern Rock, βρετανική ιδιωτική τράπεζα, ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβρη ότι οι ζημιές της ξεπερνούσαν τα 25 δισ. λίρες. Μάλιστα, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι για να αντιμετωπίσει την κατάσταση θα προβεί σε απολύσεις 45.000 εργαζομένων...

Ομως, το πρόβλημα δεν ήταν τόσο απλό, αφού η κατάρρευση της Northern Rock απειλούσε να συμπαρασύρει και πολλές ακόμη μεγάλες βρετανικές τράπεζες, όπως η Barclays, η HBOS, η Royal Bank of Scotland, κ.ά.

Υπό τον κίνδυνο, λοιπόν, μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν αποφάσισε την «εθνικοποίηση» της Northern Rock!

H απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε τεράστια εντύπωση, αφού η «εθνικοποίηση» είναι η μεγαλύτερη ύβρις κατά του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή της πολιτικής - ευαγγέλιο του Γκόρντον Μπράουν. Πώς είναι δυνατόν ο κατ' εξοχήν νεοφιλελεύθερος, διάδοχος του Τόνι Μπλερ, να καταφεύγει σε «εθνικοποίηση» μιας τράπεζας, αψηφώντας το επιχείρημα ότι «η μόνη αρμόδια να δώσει λύση είναι η αγορά»;

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, δήλωσε: «Κάναμε το σωστό, την κατάλληλη στιγμή, για σωστούς λόγους».

Ανοίγουμε τώρα μια παρένθεση για να ρωτήσουμε: Θα μπορούσε να πει το ίδιο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για την περίπτωση της «Ολυμπιακής»;

Ομως, η περίπτωση της Northern Rock έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα περί «παγκοσμιοποίησης», ή «ελεύθερου ανταγωνισμού» είναι ευτελή ιδεολογήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους θιασώτες του καπιταλισμού, προκειμένου να διαιωνίσουν την κυριαρχία του. Οπως αποδεικνύεται, λοιπόν, το μεγάλο κεφάλαιο τα ξεχνάει όλα αυτά μπροστά στον κίνδυνο να μειωθεί το ποσοστό των κερδών του.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η «εθνικοποίηση» της Northern Rock δεν αλλάζει καθόλου την κατάσταση των εργαζομένων, αφού ανακοινώθηκε ότι το σχέδιο για τις απολύσεις δεν αναστέλλεται...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ρυθμό των απεργών στα ταχυδρομεία (2009-10-23 00:00:00.0)
Οι αντιθέσεις στο προσκήνιο (2009-03-27 00:00:00.0)
Στηρίζοντας την ιμπεριαλιστική γραμμή (2009-03-05 00:00:00.0)
Γκόρντον Μπράουν (2007-07-01 00:00:00.0)
Σιγοντάρισμα του ιμπεριαλισμού (2007-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ