ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Με νέα ορμή στις αναμετρήσεις που έρχονται

Απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δράση της Οργάνωσης το επόμενο διάστημα

Τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών συζήτησε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, που συνεδρίασε την Τετάρτη 12/4 και αποτίμησε επίσης τη δουλιά και την εμπειρία της Οργάνωσης από την εκλογική μάχη, καθορίζοντας τους άμεσους άξονες της δράσης της ΚΝΕ.

Στην απόφασή του το ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έδωσαν με ενθουσιασμό και μαχητικότητα την εκλογική μάχη στο πλευρό του Κόμματος. Πραγματοποιήθηκε ένα πρωτόγνωρο άνοιγμα στους χώρους που εργάζεται, ζει και σπουδάζει η νεολαία σε όλη τη χώρα. Στην επικοινωνία μας με τη νεολαία συναντήσαμε διάχυτη και γενικευμένη τη δυσαρέσκεια, τη διευρυμένη απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ, την αναγνώριση της διαφορετικότητάς του. Χιλιάδες νέοι έστρεψαν την πλάτη στα ψεύτικα διλήμματα, στην εξαγορά και το ρουσφέτι και ψήφισαν τα ενωτικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Η δουλιά μας αυτό το διάστημα, η επαφή μας με νέους χώρους και δυνάμεις, η ενίσχυση των δεσμών μας με σημαντικά τμήματα νέων αποτελεί σοβαρή επένδυση για τη συνέχεια, για τις αναμετρήσεις και τους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα δε σημαίνει αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΟΝΕ. Η αμφισβήτηση στην κυρίαρχη πολιτική είναι παρούσα και δυναμώνει. Οι διεργασίες στη νέα γενιά αγκαλιάζουν ευρύτερα τμήματα της νέας γενιάς, που μπορούν με την πρωτοπόρα δουλιά μας να τροφοδοτήσουν αποφασιστικά την υπόθεση του λαϊκού μετώπου.

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η συζήτηση πάνω στις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών και στα συμπεράσματα από τη δράση μας στα καθοδηγητικά όργανα και όλες τις ΟΒ. Στη συζήτηση αυτή, που φιλοδοξούμε να γίνει μαζί με όλους τους νέους που πάλεψαν μαζί μας προεκλογικά, στεκόμαστε ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει ακόμη πιο μαζική και δυνατή η ΚΝΕ, στο πώς θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική η ιδεολογικοπολιτική μας παρέμβαση στους νέους, ιδιαίτερα από τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

Η συζήτηση αυτή συμπίπτει με δυο σημαντικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Τον αγωνιστικό - ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, απευθυνόμενοι ειδικότερα στους νέους της δουλιάς, της εργασιακής περιπλάνησης και της ανεργίας, που πρώτοι βιώνουν την ντροπή των εργασιακών σχέσεων και την αφαίρεση δικαιωμάτων. Οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εντείνει την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας στο όνομα της ΟΝΕ, αξιοποιώντας και το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αποφασιστική ενίσχυση της Πανσπουδαστικής, της δύναμης του αγώνα στο σπουδαστικό και φοιτητικό κίνημα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την αγωνιστική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ στην παιδεία και την κοινωνία. Με την εμπειρία που αποκτήσαμε από την εκλογική μάχη, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στην προοπτική που χαράζει η πολιτική του ΚΚΕ, προϋπαντούμε με νέα ορμή τις αναμετρήσεις που έρχονται».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
... Ολα τα ίδια μένουν

Η αλλαγή, κατά τα δύο τρίτα, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών το μόνο σίγουρο είναι ότι δε συνεπάγεται την παραμικρή διαφοροποίηση στην πορεία της πολιτικής που έχει χαραχτεί και με συνέπεια ακολουθείται, από το 1996 όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της χώρας ο Κ. Σημίτης.

Τα «αδιαμφισβήτητα» δεδομένα στην εξωτερική πολιτική της χώρας έχουν διαμορφωθεί από την εκτίμηση της κυβέρνησης, η οποία προβάλλεται και ως «αξίωμα», περί της συμμετοχής και συνδρομής της Ελλάδας στην οικοδόμηση της Νέας Τάξης στην περιοχή.

Στη βάση αυτού του αξιώματος, οι κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη δεν έπαψαν ούτε στιγμή να ικανοποιούν τις απαιτήσεις αυτών που, τελικά, σχεδιάζουν τη Νέα Τάξη ή πιο σωστά τον νέο πολιτικό χάρτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτής της ελληνικής «συμμετοχής» στο (νεο)ιμπεριαλιστικό παιχνίδι μπορεί να παρατηρήσει κανείς τη «σιωπηρή» αναθεώρηση πάγιων θέσεων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Γι' αυτή την αναθεώρηση έχει ήδη μιλήσει με άρθρο του σε αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό, και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.

Στα Ελληνοτουρκικά τα στοιχεία που συνθέτουν την αναθεώρηση πάγιων θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι «εύγλωττα».

Κατ' αρχήν η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την ενιαιοποίηση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί ουσιαστικό συστατικό για την οικοδόμηση της Νέας Τάξης, βοηθώντας να εγγραφούν στο πλαίσιο της Συμμαχίας οι τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο. Ενα από τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής μπορεί να το παρατηρήσει κανείς αυτές τις μέρες που εξελίσσεται η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση, στο σχεδιασμό της οποίας περιλαμβάνεται και η Βόρεια Κύπρος. Το σημαντικό σ' αυτή την υπόθεση είναι ότι στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία κλπ. Με πιο απλά λόγια, οι σύμμαχοι υποδεικνύουν στην Αθήνα ότι δέχτηκε την ενιαιοποίηση της Ν/Α πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την καλούν μέσα και από το πλαίσιο της Συμμαχίας να συζητήσει με την Τουρκία για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Αιγαίο.

Κάτι ανάλογο έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση και με τη Συμφωνία του Ελσίνκι, την οποία μάλιστα η Αθήνα κατά δημαγωγικό τρόπο παρουσιάζει ως επιτυχία, με τον ισχυρισμό ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι πλέον ευρωτουρκικά. Η αλήθεια είναι ότι με τη Συμφωνία του Ελσίνκι η Αθήνα αποδέχτηκε πως πρέπει να συζητήσει τα συνοριακά της προβλήματα με την Τουρκία, κατ' αρχάς, διμερώς.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, έστω κι αν δεν το ομολογεί δημόσια, έχει στην πράξη αποδεχτεί την «ατζέντα» των διαφορών που θέτει προς συζήτηση η Τουρκία κι αυτό γιατί όχι μόνο εμφανίστηκε διατεθειμένη να συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος και διαλόγου για θέματα «χαμηλής πολιτικής» με την Τουρκία, αλλά επιπρόσθετα δέχτηκε την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων στο Ελσίνκι, έστω κι αν η Αγκυρα επιμένει πως στο Αιγαίο υπάρχουν βράχοι και νησίδες με αδιευκρίνιστο από τις Διεθνείς Συνθήκες καθεστώς. Μάλιστα, με τη Συμφωνία του Ελσίνκι η Αθήνα έχει αναλάβει και την υποχρέωση να συζητήσει για αυτά τα θέματα.

Το Κυπριακό αποτελεί ένα ακόμη σημείο στο οποίο καταγράφεται η τάση αναθεώρησης των πάγιων θέσεων της πολιτικής που επί δεκαετίες ακολουθούσε η χώρα. Αξίζει να επισημανθούν τα τελευταία μόνο γεγονότα της περασμένης βδομάδας.

Την περασμένη Δευτέρα, μια μόλις μέρα μετά τις εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου υποχώρησε στις απαιτήσεις των εταίρων και των Τούρκων και στην κοινή θέση των «15» για το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας δεν περιλήφθηκε καμία αναφορά στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Με άλλα λόγια, η Αθήνα δέχτηκε σε ένα κείμενο που καθορίζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να μην υπάρχουν οι ρητές αναφορές για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής - δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια και ενιαία διεθνή εκπροσώπηση και παρουσία. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δέχτηκε αδιαμαρτύρητα να χαρακτηρίζεται από τον Ι. Τζεμ ο τουρκικός στρατός κατοχής στην Κύπρο ειρηνευτική δύναμη, αλλά δέχτηκε και την τοποθέτηση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η ύπαρξη αυτού του στρατού στην Β. Κύπρο δεν εμποδίζει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη! Φαίνεται, λοιπόν, πως σιγά - σιγά το Κυπριακό παύει για την ελληνική κυβέρνηση να είναι ένα διεθνές πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής ενός τμήματος μιας ανεξάρτητης χώρας, γεγονός που εξυπηρετεί την προσπάθεια που ο διεθνής παράγοντας καταβάλλει για να τοποθετήσει το Κυπριακό σε μια νέα βάση.

Αυτές οι αδιαμφισβήτητες κατευθύνσεις τής, σιωπηρά αναθεωρημένης, εξωτερικής πολιτικής της χώρας φυσικά δεν πρόκειται να διαταραχτούν στο ελάχιστο από το νέο, ασθενές κατά τον Κ. Μητσοτάκη, σχήμα στο υπουργείο Εξωτερικών. Ούτε η κυρία Παπαζώη, ούτε η κυρία Λαΐου έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να «εμποδίσουν» τις εξελίξεις. Αλλος είναι ο ρόλος τους στο υπουργείο και έχει να κάνει με την επιδίωξη του πρωθυπουργού να θέσει «τοποτηρητές» και να «ψαλιδίσει» τα φτερά του Γ. Παπανδρέου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ήδη μαζεύτηκαν σύννεφα στη Βασιλίσσης Σοφίας...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σύσκεψη σωματείων για την Πρωτομαγιά

Αύριο στις 6 το απόγευμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων η σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών

Με στόχο την επιτυχία της ταξικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο την Κυριακή 7 Μάη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) στις 10 το πρωί, πραγματοποιείται αύριο Δευτέρα στις 6 το απόγευμα πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και εκδηλώσεων σε χώρους δουλιάς στα πλαίσια της προετοιμασίας της κεντρικής συγκέντρωσης.

Την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της σύσκεψης ανέλαβε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ μετά από συνεδρίασή της, στην οποία αποφασίστηκε να πρωτοστατήσει για να αναδειχτεί το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, να έρθει στο προσκήνιο ο αγωνιστικός διεκδικητικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων και της κεντρικής συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Να εκφραστεί η αντίθεση και αντίσταση των εργαζομένων «στην αντιλαϊκή πολιτική των ευρωμονόδρομων της ΟΝΕ και των πολεμικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Η νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση, υπηρετώντας τις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, για το ξεθεμελίωμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αλλά και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, προσδίδει στη φετινή εργατική Πρωτομαγιά ιδιαίτερη σημασία. Η μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις στους εργασιακούς χώρους σε όλη τη χώρα και στην κεντρική ταξική συγκέντρωση θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την έκφραση της ουσιαστικής αντίθεσης των εργαζομένων στα αντεργατικά εφιαλτικά σχέδια, αλλά και στη συμβιβαστική στάση που κρατούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, διευκολύνοντας έτσι την υλοποίησή τους.

Βασική επιδίωξη του ΠΑΜΕ είναι η επιτυχία της ταξικής αγωνιστικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, να βάλει το «λιθαράκι» της στη γενικότερη προσπάθεια για αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, για ανάπτυξη μαζικών ενωτικών αγώνων αντίστασης στο «όραμα» κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιβολή κοινωνικού μεσαίωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ