ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Αντεγκλήσεις στον ... «αχυρώνα» της ιδιωτικοποίησης

Προκλήσεις και υποκρισία στη χτεσινή συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή

Την αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν πολύμορφα οι εργαζόμενοι (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 13/2)

Motion Team

Την αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν πολύμορφα οι εργαζόμενοι (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 13/2)
Την ανάγκη ανάπτυξης ενιαίων και μαζικών αγώνων προκειμένου να μην περάσει η κυβερνητική πολιτική και τα λιμάνια της χώρας να γίνουν 100% δημόσια λαϊκή περιουσία, ανέδειξε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Στη συζήτηση κυριάρχησε η αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να παρουσιάσει ως «θετικό για την ανάπτυξη» το ξεπούλημα και το ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί να «διαφοροποιηθεί» από την ουσία των κυβερνητικών θέσεων.

Το ξεπούλημα των λιμανιών μπορεί να αποτραπεί «εάν πραγματικά κλιμακωθεί ο αγώνας σε επίπεδο Πειραιά, σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, αν πάρουν μέρος όλοι», τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι με την Επερώτηση «ήρθε να υπερασπίσει το έργο του, την πολιτική του», που είναι «η μετατροπή σε Ανώνυμη Εταιρεία, η σύμβαση παραχώρησης», τονίζοντας ότι «δεν είσαι αξιόπιστος όταν αποδέχεσαι την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, να τα έχεις ψηφίσει όλα αυτά και σήμερα να λες να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Μα, αν μείνουν τα πράγματα όπως είναι, είναι το σύστημα ιδιωτικοποιημένο».

Συμφωνία στη στρατηγική

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκης, χαρακτήρισε το ξεπούλημα «στρατηγική συμφωνία με τους παγκόσμιους διαχειριστές». Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «το λιμάνι όσο και οι υποδομές παραμένουν εντελώς στην ιδιοκτησία του κράτους», προσθέτοντας ότι με την ιδιωτικοποίηση θα δρομολογηθεί η «δημιουργία 850 νέων θέσεων εργασίας άμεσης απασχόλησης και 1.500 έμμεσης απασχόλησης».

Ρεσιτάλ υποκρισίας υπήρξε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ι. Διαμαντίδης, υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα θεσμικό πλαίσιο για να γίνουν τα εθνικά λιμάνια Ανώνυμες Εταιρείες για να εισαχθούν ΟΛΠ και ΟΛΘ στο Χρηματιστήριο, με μοναδικό σκοπό να αντλήσουν κεφάλαια», υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «είχαμε διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των λιμένων»!

Ιδιωτικοποίηση και στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραχωρείται το φιλέτο του ενετικού λιμανιού στο Ηράκλειο της Κρήτης, για την αξιοποίηση και ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων. Ο ιδιώτης που θα εκμεταλλεύεται για 30 χρόνια την περιοχή, θα επιλεγεί το επόμενο διάστημα μετά και την επικύρωση της διακήρυξης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού που θα ανοίγει το δρόμο και στην τελική δημοπράτηση.

Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 35 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη-ανάπλαση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου από το Απεντομωτήριο έως το Μπεντενάκι καθώς και των σταθμών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου. Εγινε με διεθνή διαγωνισμό και σύμβαση παραχώρησης από τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και στην πρώτη φάση έδειξαν ενδιαφέρον μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Τελικά επιλέχτηκαν τέσσερις (ΑΚΡΟΠΟΛ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗΣ ΑΕ - ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ, ΣΕΙΡΙΟΣ ΑΕ, J&P ΑΒΑΞ ΑΕ LAMDA DEVELOPMENT SA), από τους οποίους ένας θα πάρει τελικά το έργο. Η σύμβαση παραχώρησης θα συναφθεί μεταξύ του Οργανισμού Λιμένα ως κύριου του έργου, της Περιφέρειας Κρήτης ως αναθέτουσας Αρχής και του Αναδόχου/παραχωρησιούχου.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Φιλέτο για τους ιδιώτες με άγρια χαράτσια

Εκτός ΕΣΥ το 75% των υπηρεσιών, για τις οποίες τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από 4 δισ. ευρώ. Μειώνονται κατά 10% οι συντάξεις και αυξάνονται κατά 8% οι δαπάνες Υγείας ως ποσοστά επί των συνολικών δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων

Σε αχθοφόρους της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας έχουν μετατρέψει τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία δεκαπενταετία φορτώνοντας σ' αυτούς τα βάρη των δαπανών της περίθαλψης και μειώνοντας, με τη συνολικά - αντιλαϊκή τους πολιτική, τα συνολικά έσοδα των Ταμείων από τις εισφορές και τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Τις δραματικές αυτές εξελίξεις στην Υγεία παρουσίασε χτες ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος στις εργασίες του Συνεδρίου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της προώθησης από την κυβέρνηση της ΝΔ του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, όπου βασικό στοιχείο είναι η γενίκευση και η ένταση της εμπορευματοποίησης.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης των Υπηρεσιών υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) παρέχεται σε ποσοστό 75% εκτός ΕΣΥ, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα. Στην έρευνα, ως δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ λογίζονται τα Κέντρα Υγείας, τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και εν μέρει τα πολυιατρεία του ΙΚΑ.

Η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα στοιχίζει στα λαϊκά νοικοκυριά 4,18 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 68% της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για υπηρεσίες Υγείας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού νοσοκομειακού τομέα Υγείας: Σύμφωνα με το Εργαστήριο, το 48% προέρχεται από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας, το 36% από τα ασφαλιστικά ταμεία και 16% από πληρωμές με ζεστό χρήμα από τις τσέπες των ασθενών. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των πληρωμών αναφέρουμε ότι ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών υπολογίστηκε σε ένα δισ. ευρώ για το 2006 σε σύνολο 1,544 δισ. ευρώ του ιδιωτικού τομέα (Μελέτη ICAP, Ιούλης 2007). Σύμφωνα με το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν 884 εκατ. ευρώ για νοσοκομειακή περίθαλψη εκ των οποίων το 54,7% είναι για τη νοσηλεία στις κλινικές και τις ξεχωριστές αμοιβές στους γιατρούς που εργάζονται σε αυτές τις κλινικές.

Μείωση των εισφορών

Μια άλλη εξόχως αρνητική πλευρά που προκύπτει από τα στοιχεία του Εργαστηρίου είναι η συνεχής μείωση των εισφορών ως ποσοστού επί των συνολικών εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Από 68% των συνολικών εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν το 1992 έπεσαν στο 60% το 2007. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά τις κακές αμοιβές των εργαζομένων, καθώς και την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, οι οποίοι αν και παρακρατούν τις εισφορές τελικά δεν τις αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ώρα η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε από 27% το 1992, σε 30% το 2007.

Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας που αποτυπώνεται έχει άμεσο αντίκτυπο στις δαπάνες Υγείας των Ταμείων. Ετσι οι δαπάνες Υγείας αυξήθηκαν από 16% το 1992 σε 24% το 2007. Από τα έξοδα του κλάδου ασθένειας των ασφαλιστικών ταμείων μόνο το 68% διατίθενται για την Υγεία, ενώ 16% είναι για δαπάνες περιουσίας, 7% για παροχές πρόνοιας, 6% για δαπάνες διοίκησης και 3% για λοιπές παροχές.

Τα μισά για φάρμακα

Αλλά και απ' αυτό το 68% των παροχών ασθενείας περίπου τα μισά κονδύλια διατίθενται για φάρμακα, αποκαλύπτοντας έτσι τη «φαρμακερή» κερδοσκοπία των εταιρειών.

Από τις παροχές ασθένειας σε είδος των ασφαλιστικών ταμείων το 42,3% είναι για φαρμακευτική περίθαλψη, το 27,3% για νοσοκομειακή περίθαλψη, το 13,7% για ιατρική περίθαλψη, 6,3% για πρόσθετη περίθαλψη, 2,7% για επιδόματα ασθενείας, 2,3% για επιδόματα μητρότητας, 0,5% για οδοντιατρική περίθαλψη και 2,3% για λοιπές παροχές σε είδος.

Η μετακύληση των δαπανών Υγείας στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων έχει δραματικές επιπτώσεις στις συντάξεις, στοιχείο που αποτυπώνεται και στη μελέτη του Εργαστηρίου: Την περίοδο 1992-2007 οι δαπάνες για τις συντάξεις υποχώρησαν από 80% σε 70% ως ποσοστό επί των συνολικών δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή η πολιτική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας, που οδήγησε σε άλματα των δαπανών υγείας, «αντιμετωπίστηκε» με τη μείωση των δαπανών των συντάξεων πείνας που παίρνουν οι συνταξιούχοι στη χώρα μας.

Στα όρια της επικινδυνότητας η λειτουργία των χειρουργείων

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναστέλλουν διαρκώς την εφαρμογή Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με τα ελάχιστα όρια ασφαλείας κατά τη διάρκεια επεμβάσεων

Επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αντιμετωπίζουν τα χειρουργεία και τα αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων με ευθύνη των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων
Επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αντιμετωπίζουν τα χειρουργεία και τα αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων με ευθύνη των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων
Τεράστιους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των χειρουργούμενων ασθενών, αλλά και των εργαζομένων στα χειρουργεία και τα αναισθησιολογικά τμήματα της χώρας, εγκυμονούν οι δραματικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Τα χειρουργεία των νοσοκομείων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, λειτουργούν χωρίς να εφαρμόζονται τα ελάχιστα όρια των προδιαγραφών για ασφαλή χορήγηση αναισθησίας που καθόρισε το υπουργείο Υγείας με Υπουργική Απόφαση του 1996, αλλά ποτέ δεν εφάρμοσε. Επί δώδεκα χρόνια, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας με συνεχείς αποφάσεις παρατείνουν τη μη εφαρμογή των ελάχιστων αυτών όρων. Σ' αυτά τα πλαίσια, και η σημερινή ηγεσία, με υπουργική απόφαση (27.12.2007) έδωσε νέα παράταση -μέχρι την 31.12.2008 - στη μη εφαρμογή των ελάχιστων όρων που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τους ασθενείς και εργαζόμενους στα χειρουργεία.

Χτυπάει καμπανάκι

Τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτήν την απόφαση κρούουν οι αναισθησιολόγοι της χώρας, επισημαίνοντας ότι η μη εφαρμογή αυτών των ελάχιστων όρων εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς που χειρουργούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αλλά και σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άκρως επικίνδυνες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο των Αθηνών για 20 χειρουργικές αίθουσες υπάρχουν στην πρωινή βάρδια μόλις 10 αναισθησιολόγοι.

Σοβαρές ελλείψεις, όμως, αντιμετωπίζουν και τα δημόσια νοσοκομεία. Οι αναισθησιολόγοι επισημαίνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων τους έχει συνταξιοδοτηθεί ή αποχωρήσει χωρίς να αντικατασταθεί και οι ελλείψεις πια έχουν ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο. Στην Υπουργική Απόφαση και συγκεκριμένα στο άρθρο που αφορά τα «ελάχιστα όρια προδιαγραφών στελέχωσης» αναφέρεται ότι για τους ειδικούς αναισθησιολόγους «η εντός χειρουργείου απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25 ώρες ανά 40 ώρες πρωινής εργασίας εβδομαδιαίως».

Ομως, εξαιτίας των ελλείψεων ο όρος αυτός καταστρατηγείται βάναυσα, οι αναισθησιολόγοι δουλεύουν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, ενώ υπονομεύεται και η διαδικασία του κρίσιμου προεγχειρητικού ελέγχου αλλά και της παρακολούθησης του ασθενή μετά το χειρουργείο. Ο διορισμός μικρού αριθμού επικουρικών γιατρών δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί νέα.

Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό

Εκρηκτικές είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η Υπουργική Απόφαση που ορίζει τους ελάχιστους όρους ασφαλείας στα χειρουργεία αναφέρει συγκεκριμένα για το νοσηλευτικό προσωπικό: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση οποιασδήποτε αναισθησιολογικής πράξης, σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο αυτή εκτελείται, θεωρείται η παρουσία νοσηλεύτριας αναισθησίας επί 24 ώρες την ημέρα και εφτά μέρες τη βδομάδα». «Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός νοσηλευτών/τριών αναισθησίας ανεξάρτητα μεγέθους νοσοκομείου πρέπει να είναι: Στην πρωινή βάρδια ένας νοσηλευτής/τρια ανά λειτουργούσα με αναισθησία αίθουσα χειρουργείου (εντός και εκτός κεντρικών χειρουργείων) και στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια ένας νοσηλευτής/τρια επιπλέον αυτών που απαιτούνται για τη λειτουργία των χειρουργείων και για έκτακτες επεμβάσεις», αναφέρει η ΥΑ.

Ακόμα, ο ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών στις Μονάδες Μετα - Αναισθητικής Φροντίδας (ΜΜΑΦ) είναι τουλάχιστον μια νοσηλεύτρια ανά 2-3 κρεβάτια ΜΜΑΦ. Ομως, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τέτοιες που σε πολλές περιπτώσεις μία νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για δύο, τρεις και τέσσερις χειρουργικές αίθουσες, στην πρωινή βάρδια, ενώ το απόγευμα και το βράδυ πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καμία νοσηλεύτρια στη ΜΜΑΦ. Σε κάποια νοσοκομεία κλείνουν χειρουργικά τραπέζια, επειδή δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, και αυξάνονται οι λίστες αναμονής για τους ασθενείς.

Επιπλέον, πολλά νοσοκομεία, κυρίως της επαρχίας, έχουν γηρασμένο εξοπλισμό στα αναισθησιολογικά τμήματα, παλιάς τεχνολογίας, με συχνές βλάβες και επιδιορθώσεις, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι αναγκαίοι όροι ασφαλείας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΦΥ
Εύσημα στην κυβέρνηση από τους μεγαλοκλινικάρχες

Τα βασικά σημεία του νέου αντιλαϊκού νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, που βρίσκεται σε «δημόσια διαβούλευση» απ' τις 24.1.2008, περιέγραψε χτες ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για την ΠΦΥ που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Αποκαλυπτική για το χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι και η επισήμανση του προέδρου του Συνδέσμου των Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας Τάκη Γιαννίρη ότι «είναι πολύ θετική η κατεύθυνση του νομοσχεδίου».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε τους βασικούς άξονες του σχεδίου που θα ενοποιεί το δημόσιο και ιδιωτικό δίκτυο υγείας: Την ελεύθερη επιλογή γιατρού βαφτίζοντας οικογενειακό γιατρό αυτόν που θα επιλέξει ο ασθενής, είτε τον ελευθεροεπαγγελματία είτε απασχολούμενο σε κάποιο φορέα. Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας πληρωμών, η οποία θα περιέχει ένα πιστωτικό ποσό, που σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του ορίου θα πρέπει να έχει αιτιολογημένη ανανέωση. «Επεξεργαζόμαστε το νέο πλαίσιο εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι μόνο το 40% των εισαγωγών θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί από εκείνους που έφτασαν στα επείγοντα ιατρεία στις μέρες των εφημεριών των νοσοκομείων.

Το εύρος των παροχών και των εξετάσεων θα καθοριστούν με βάση τα πρωτόκολλα που ετοιμάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», μέσα απ' τα πρωτόκολλα αυτά θα θεσπιστεί και μια νέα λίστα φαρμάκων που θα παρέχεται τόσο σε επίπεδο ΠΦΥ όσο και σε επίπεδο νοσοκομείων.

Παίρνοντας το λόγο, ο διοικητής του ΙΚΑ Γιώργος Μέργος, υπερθεμάτισε της «ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων που αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας» και της «δημιουργίας αυτόνομων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για διαχωρισμό του κλάδου Υγείας και συντάξεων του ΙΚΑ και της ένταξης του πρώτου στο ενιαίο σχήμα της ΠΦΥ. Για το πότε όμως θα τεθεί σε ισχύ και πότε θα λειτουργήσει, οι ίδιες πηγές, δεν μπορούσαν να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση...

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • Εκτός ΕΣΥ παρέχεται το 75% της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
  • 4 στους 10 πληρώνουν ιδιωτικά.
  • Το 26% επιλέγει ιδιώτη γιατρό.
  • Μόνο το 50% κάνει χρήση ασφαλιστικού δικαιώματος.
  • Στις αγροτικές περιοχές 1 στους 3 χρησιμοποιούν ιδιώτη γιατρό.
  • 1,8 δισ. ευρώ καταβάλλονται σε ιδιωτικές αμοιβές χωρίς απόδειξη (εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ αποτελούν το διαβόητο «φακελάκι»).
ΓΟΝΕΙΣ ΑμΕΑ
Αύριο η συγκέντρωση

Σε συγκέντρωση - συζήτηση μεθαύριο Κυριακή 24 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) καλεί η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Στη συγκέντρωση θα γίνει απολογισμός της δράσης της Επιτροπής, ακόμα θα οριστεί το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, θα γίνει ανασυγκρότηση της γραμματείας της Επιτροπής και ανταλλαγή σκέψεων για τις καλύτερες μορφές οργάνωσης του γονεϊκού κινήματος του χώρου των ΑμΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ