ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαδηλώσεις η απάντηση των Σέρβων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε καθημερινό φαινόμενο εξελίσσονται οι διαδηλώσεις των Σέρβων του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου κατά της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, αλλά και της επικείμενης ανάπτυξης του ευρωστρατού κατοχής (EULEX) στην περιοχή, όπου έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει και η ελληνική κυβέρνηση. Διαδηλώσεις έγιναν χτες στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, όπου δεν έλειψαν τα επεισόδια όταν η εμφάνιση Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, αλλά και «βροχή» από πέτρες και μπουκάλια. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα. Τελικά, η ένταση εκτονώθηκε με την επέμβαση στρατιωτών της KFOR, ενώ ο απολογισμός ανέφερε τον τραυματισμό 10 αστυνομικών...

Ηγετική εμφάνιση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο με έντονο το άρωμα «διχοτόμησης» έκανε στην Πρίστινα χτες και ο Σέρβος υπουργός Κοσσυφοπεδίου, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Εισήλθε στην επαρχία παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της διοίκησης του ΟΗΕ, προφανώς επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς (ένεκα των αναμενόμενων σερβικών και κυρίως ρωσικών αντιδράσεων). Ο Σάμαρτζιτς σημείωσε ότι παρά τις δύσκολες καταστάσεις που έχει προκαλέσει η παράνομη μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας «το σερβικό κράτος θα κάνει το καθήκον του για να εξασφαλίσει στη σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου ίσες συνθήκες διαβίωσης με τους άλλους κατοίκους της Σερβίας». Προχτές, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα κάλεσε τις ΗΠΑ και όσες άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους στο Κοσσυφοπέδιο να ανακαλέσουν την απόφασή τους «γιατί διαφορετικά δε θα αποκατασταθεί η ομαλότητα και η τάξη ούτε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ούτε αλλού στον κόσμο»...

Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτική επιστροφή στο Κοσσυφοπέδιο

Ο «διάδοχος» του Βλ. Πούτιν για το προεδρικό αξίωμα στις 2 Μάρτη, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ (με 70% στις δημοσκοπήσεις) αποφάσισε να συνεχίσει τις προεκλογικές εμφανίσεις, χρησιμοποιώντας το διεθνή ρόλο της χώρας του. Τη Δευτέρα ο Μεντβέντεφ, Α' αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ενεργειακού μονοπωλίου της «Gazprom», μετέβη μαζί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι, όπου για άλλη μια φορά διαβεβαίωσαν για τις ρωσικές θέσεις για το Κοσσυφοπέδιο, όπως και για την υποστήριξη της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας και της κατασκευής του αγωγού «South Stream».

Εκανε λόγο «για ενέργειες που καταστρέφουν το σύστημα της διεθνούς νομιμότητας και της ασφάλειας» και προειδοποίησε ότι «δε θα υπάρξει εξομάλυνση σχέσεων με τα κράτη που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία, εάν δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους».

Παράλληλα το ρώσικο ΥΠΕΞ, διατύπωσε ξανά αίτημα για συμβιβασμό στο Κόσσοβο και υπενθύμισε με νόημα ότι η Ρωσία είχε «ειρηνευτικό σώμα» στο Κόσσοβο από το 1999 έως το 2004, αναφορά που ερμηνεύεται και ως απειλή για σχέδια επιστροφής των ρωσικών δυνάμεων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Ασταθής» βάση διαπραγμάτευσης

Αθήνα και Σκόπια συζητούν τις προτάσεις Νίμιτς, οι οποίες κινούνται στη λογική της «διπλής ονομασίας»

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, κάτω και από την αμερικανική πίεση, συμφώνησε να αποδεχτεί, όπως το έπραξε και η ελληνική κυβέρνηση, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την υπόθεση της ονομασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δηλώνει πως δέχεται μόνο μια λύση που θα περιγράφει αυτήν τη χώρα με ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, έχει και αυτή αποδεχτεί το πλαίσιο Νίμιτς.

Από την πλευρά της και η ηγεσία της ΠΓΔΜ, μετά από σύσκεψη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας την περασμένη Κυριακή, απάντησε με ένα συγκρατημένο «ναι» στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη βάση των προτάσεων του Αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Η μακεδονική θέση καθορίστηκε και όλοι οι πολιτικοί φορείς την υποστηρίζουν. Η Μακεδονία συνεχίζει να συμμετάσχει στη διαπραγματευτική διαδικασία. Η θέση αυτή θα μεταφερθεί στον κ. Νίμιτς στην επόμενη συνάντηση» ήταν η λακωνική ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η ΠΓΔΜ φέρεται να αποδέχεται να συζητήσει για τις δύο (που δεν εμπεριέχουν χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό) από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες του παρόντος σχεδίου Νίμιτς, «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως τα Σκόπια δεν αποδέχονται την αναγραφή της επίσημης διεθνούς ονομασίας στα διαβατήρια, ούτε και τροποποίηση του Συντάγματος.

Η ακριβής θέση των Σκοπίων θα διαβιβαστεί στον Μάθιου Νίμιτς και η συνέχεια θα δοθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα κληθούν οι πρεσβευτές Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Αφότου λάβει την εισήγηση της ΠΓΔΜ και ακούσει τις ελληνικές θέσεις (η Αθήνα δε θα δώσει γραπτό υπόμνημα), ο κ. Νίμιτς σκέφτεται να εισέλθει σε εντατική διαπραγμάτευση θέτοντας άτυπο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μάθιου Νίμιτς θα προτείνει τα ονόματα «Νέα Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Τα Σκόπια έχουν απορρίψει την πρώτη ονομασία, έχοντας ήδη ενημερώσει σχετικά την αμερικανική πλευρά, κατά τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Πρόσκληση στο ΝΑΤΟ;

Τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της, πληροφορίες που μετέδωσε το «Mega» αναφέρουν πως το αμερικανικό Πεντάγωνο φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει πως τα Σκόπια θα προσκληθούν στο ΝΑΤΟ ανεξαρτήτως των ελληνικών αντιρρήσεων.

Στο Πεντάγωνο υποδέχτηκαν τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, στον οποίο και ανακοίνωσαν πως η χώρα του στρατιωτικά είναι έτοιμη για την ένταξη στη Συμμαχία. Ο υπουργός είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς, από τον οποίο άκουσε ότι οι ΗΠΑ θα εισηγηθούν την αποδοχή των αιτήσεων της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρυφά παζάρια υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ

Σε μυστικές διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ βρίσκεται «εγκλωβισμένη» η κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να ενημερώνει το λαό για τις θέσεις της.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να μη φανεί, στα μάτια των Ευρω-ΝΑΤΟικών συμμάχων, ότι δεν αντιλαμβάνεται «τα ευρύτερα συμφέροντα» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην περιοχή και να μη χρεωθεί μια αποτυχία της διαμεσολάβησης Νίμιτς. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, παραπέμποντας για όλα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τον Μ. Νίμιτς. «Αναμένουμε πλέον τη συζήτηση με τον κ. Νίμιτς στο πλαίσιο του ΟΗΕ», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ δε θέλησε να αποσαφηνίσει ούτε τις «κόκκινες γραμμές» που κατά την Ντ. Μπακογιάννη έχει χαράξει η κυβέρνηση. «Η διαδικασία είναι σε μια πολύ λεπτή φάση», ήταν το επιχείρημα για να μην κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί έχουν ξεκινήσει καμπάνια υποστήριξης των κυβερνητικών χειρισμών και εκδήλωσης εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών, επιχειρώντας να δημιουργήσουν την εικόνα πως διεξάγονται «σκληρές διαπραγματεύσεις» και άρα χρειάζεται συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη αποδοκιμάζουν την «ιδέα» της διοργάνωσης συλλαλητηρίων και καταβάλλεται οργανωμένη προσπάθεια να μην υπάρξουν τριγμοί και αναταράξεις στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Αυτό (σ.σ. της ονομασίας της ΠΓΔΜ) είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το χειριστούμε όλοι με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς να το κατεβάζουμε στα μπαλκόνια ή τα πεζοδρόμια, διότι σήμερα γίνεται ένας εξαιρετικά λεπτός χειρισμός κι έχουμε λάβει και τα μηνύματα από το παρελθόν, απ' όπου μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βουλγαράκης, εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων απαιτείται εθνική συνεννόηση, πραγματική και ειλικρινής διάθεση εθνικής συνεργασίας και συναίνεσης, σφυρηλάτηση της συνοχής μας και έκφραση της κοινής όλων μας βούλησης». «Δε θα επιτρέψουμε τη βαλκανοποίηση της Ελλάδος», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία που επαναλαμβάνεται με τα ίδια σφάλματα του παρελθόντος καταντά φάρσα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Α. Σπηλιωτόπουλος, αποδοκιμάζοντας με τη σειρά του τα συλλαλητήρια.

Σκόπιμη σύγχυση

Σύγχυση όμως έχει δημιουργήσει η σκόπιμη διγλωσσία της κυβέρνησης για το αν αποδέχεται ή όχι διπλή ονομασία. Φραστικά αποκηρύσσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά την ίδια στιγμή υπερασπίζονται την πρόταση Νίμιτς που συνιστά διπλή ονομασία.

«Οχι, διπλή ονομασία δεν το συζητάμε», υποστήριξε ο Λ. Ζαγορίτης, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, για να διευκρινίσει, αμέσως μετά, ότι η κυβέρνηση αποδέχεται διπλή ονομασία με την έννοια που δίνει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής. «Στους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις, στα διαβατήρια, στη σχέση με τον έξω κόσμο θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία ονομασία», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΝΔ.

Αποστασιοποιημένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς εμφανίστηκε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν η θέση του πρωθυπουργού «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση» της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστική επιλογή. «Δεν ξέρω πώς το "μη λύση", σημαίνει και "μη πρόσκληση". Δε βλέπω πώς αυτό μπορεί να γίνει στην πράξη. Αν οι Αμερικανοί θέλουν να τους προσκαλέσουν, δεν ξέρω πώς θα....», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του (στην ΕΡΑ), επισημαίνοντας ότι και αυτό «μέσα στο παιχνίδι είναι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ