Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρυφά παζάρια υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ

Σε μυστικές διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ βρίσκεται «εγκλωβισμένη» η κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να ενημερώνει το λαό για τις θέσεις της.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να μη φανεί, στα μάτια των Ευρω-ΝΑΤΟικών συμμάχων, ότι δεν αντιλαμβάνεται «τα ευρύτερα συμφέροντα» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην περιοχή και να μη χρεωθεί μια αποτυχία της διαμεσολάβησης Νίμιτς. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, παραπέμποντας για όλα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τον Μ. Νίμιτς. «Αναμένουμε πλέον τη συζήτηση με τον κ. Νίμιτς στο πλαίσιο του ΟΗΕ», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ δε θέλησε να αποσαφηνίσει ούτε τις «κόκκινες γραμμές» που κατά την Ντ. Μπακογιάννη έχει χαράξει η κυβέρνηση. «Η διαδικασία είναι σε μια πολύ λεπτή φάση», ήταν το επιχείρημα για να μην κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί έχουν ξεκινήσει καμπάνια υποστήριξης των κυβερνητικών χειρισμών και εκδήλωσης εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών, επιχειρώντας να δημιουργήσουν την εικόνα πως διεξάγονται «σκληρές διαπραγματεύσεις» και άρα χρειάζεται συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη αποδοκιμάζουν την «ιδέα» της διοργάνωσης συλλαλητηρίων και καταβάλλεται οργανωμένη προσπάθεια να μην υπάρξουν τριγμοί και αναταράξεις στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Αυτό (σ.σ. της ονομασίας της ΠΓΔΜ) είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το χειριστούμε όλοι με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς να το κατεβάζουμε στα μπαλκόνια ή τα πεζοδρόμια, διότι σήμερα γίνεται ένας εξαιρετικά λεπτός χειρισμός κι έχουμε λάβει και τα μηνύματα από το παρελθόν, απ' όπου μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βουλγαράκης, εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων απαιτείται εθνική συνεννόηση, πραγματική και ειλικρινής διάθεση εθνικής συνεργασίας και συναίνεσης, σφυρηλάτηση της συνοχής μας και έκφραση της κοινής όλων μας βούλησης». «Δε θα επιτρέψουμε τη βαλκανοποίηση της Ελλάδος», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία που επαναλαμβάνεται με τα ίδια σφάλματα του παρελθόντος καταντά φάρσα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Α. Σπηλιωτόπουλος, αποδοκιμάζοντας με τη σειρά του τα συλλαλητήρια.

Σκόπιμη σύγχυση

Σύγχυση όμως έχει δημιουργήσει η σκόπιμη διγλωσσία της κυβέρνησης για το αν αποδέχεται ή όχι διπλή ονομασία. Φραστικά αποκηρύσσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά την ίδια στιγμή υπερασπίζονται την πρόταση Νίμιτς που συνιστά διπλή ονομασία.

«Οχι, διπλή ονομασία δεν το συζητάμε», υποστήριξε ο Λ. Ζαγορίτης, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, για να διευκρινίσει, αμέσως μετά, ότι η κυβέρνηση αποδέχεται διπλή ονομασία με την έννοια που δίνει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής. «Στους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις, στα διαβατήρια, στη σχέση με τον έξω κόσμο θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία ονομασία», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΝΔ.

Αποστασιοποιημένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς εμφανίστηκε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν η θέση του πρωθυπουργού «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση» της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστική επιλογή. «Δεν ξέρω πώς το "μη λύση", σημαίνει και "μη πρόσκληση". Δε βλέπω πώς αυτό μπορεί να γίνει στην πράξη. Αν οι Αμερικανοί θέλουν να τους προσκαλέσουν, δεν ξέρω πώς θα....», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του (στην ΕΡΑ), επισημαίνοντας ότι και αυτό «μέσα στο παιχνίδι είναι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ