Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2008 - αριθ. φύλλου: 10022

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Κοπτο-ραπτική» εις βάρος των δημιουργών

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο αποκλεισμός δεκάδων ελληνικών ταινιών από το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αντανακλά το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού, το οποίο όμως «τροφοδοτείται» από τη γενικότερη πολιτική απαξίωσης του ελληνικού κινηματογράφου από όλες τις κυβερνήσεις. Τόσο ο γιγαντισμός του διεθνούς τμήματός του εις βάρος του ελληνικού, όσο και η «στροφή» του προσανατολισμού του στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ - διολίσθηση που με διαφορετικές μορφές συμβαίνει και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - ξεπερνούν τη συγκυρία των προσώπων που διοικούν και αναδεικνύουν το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη μετατροπή της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εμπορεύσιμο είδος.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η μάχη του Στάλινγκραντ

Μια νίκη που κερδήθηκε με σκληρές μάχες σώμα με σώμα «από κτίριο σε κτίριο, όπου το κάθε κτίριο της πόλης γινόταν ερείπια». «Η ψυχή της άμυνας του Στάλινγκραντ ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το κόμμα ήταν που κατηύθυνε όλες τις προσπάθειες του λαού και του στρατού στην υπεράσπιση της γραμμής του Βόλγα, ενέπνευσε τους μαχητές σε ηρωικά κατορθώματα».


ΣΕΛ.  11   -   14
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Τέχνη κοινωνικοποιημένη και πειστική

«Σε μια εποχή που "καίγεται" ο κόσμος, όχι μόνο με τα σκάνδαλα, αλλά και με το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κόσσοβο... οι καλλιτέχνες πρέπει να κάνουν και αυτοί την επιλογή τους». Εκθεση σχεδίων του Βαγγέλη Δημητρέα.


ΣΕΛ.  3
Εργαστήριο σε μικροτσίπ!

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται έρευνες για μικροσκοπικά εργαστήρια που θα μπορούν να κάνουν χημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόστος.


ΣΕΛ.  7
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Απάνθρωπος απ' την κορφή ως τα νύχια

Στον καπιταλισμό ο αθλητής είναι απλά το μέσο για το κέρδος κάποιων, που αδιαφορούν για την πνευματική και ψυχολογική του υγεία.


ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ