ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πιστό στις αντιλαϊκές επιλογές

Πίστη στον «ευρωμονόδρομο», στις αντιλαϊκές επιταγές της ΟΝΕ και την καταστρεπτική για τους λαούς παρουσία των ιμπεριαλιστών στη Βαλκανική, επιμένει να διακηρύττει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με μόνη, τελικά, έγνοια της το αν θα πειθαρχήσουν όλα τα στελέχη του κόμματος στις επιλογές της για τη διαχείριση του συστήματος.

Ο πρόεδρος Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην κεντρική οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, άσκησε κριτική στην ΕΕ για την «αποστασιοποίησή» της από τα Βαλκάνια (!) κι ότι «ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Ευρώπη και η Ελλάδα το θέμα του Κοσσόβου, αποτελεί πλήγμα πισωγυρίσματος για ολόκληρη την περιοχή». Τι άλλο να πει; Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και επί υπουργίας του στο ΥΠΕΞ, περνούσαν οι ΝΑΤΟικοί από το Λιτόχωρο και τη Θεσσαλονίκη για να καταλάβουν την επαρχία της κυρίαρχης τότε Γιουγκοσλαβίας και να οδηγήσουν στις σημερινές - επικίνδυνες για όλους - εξελίξεις.

Στη σκοπιανή ονοματολογία, τάχθηκε κατά της διπλής ονομασίας και των συλλαλητηρίων («μία ονομασία, για όλες τις χρήσεις, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό» ζήτησε). Αποσιώπησε τη συμμετοχή του κόμματός του - μαζί με ΝΔ, ΣΥΝ - στις προηγούμενες εθνικιστικές συγκεντρώσεις ή τις ακραίες θέσεις που έπαιρνε τότε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, όπως και τις παλαιότερες δηλώσεις Πάγκαλου που επανέρχονται σήμερα στα ΜΜΕ, ότι η υπόθεση του ονόματος έχει χαθεί. Επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλους αναγνώρισαν στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές το δικαίωμα του επιδιαιτητή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπεραμύνθηκε του έργου των κυβερνήσεων Σημίτη και του «ευρωμονόδρομου» («καταφέραμε, απ' τη μιζέρια των Βαλκανίων, να μπούμε όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ») κι επιτέθηκε στη ΝΔ, διεκδικώντας το ρόλο καλύτερου διαχειριστή.

Ακολούθως αναλώθηκε σε παραινέσεις προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στο επερχόμενο συνέδριό του. Οτι χρειάζεται ψυχική και πολιτική ενότητα, «χωρίς διακρίσεις σε δήθεν νικητές ή ηττημένους της 11ης Νοεμβρίου» (ακόμα εκεί έχουν μείνει). Μάλιστα, ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει «πειθαρχία (...) απ' όλους».

Στη μάζωξή τους, η υπεύθυνη Καταστατικού, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, κατέθεσε τις καταστατικές αλλαγές που προωθούν, μάλλον με το βλέμμα στο ΣΥΝ και την ψηφοθηρική χρησιμοποίηση νέων προσώπων ως πανάκεια. Π.χ., ότι κατοχυρώνεται συμμετοχή τουλάχιστον 15% νέων στα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Ο γραμματέας του κόμματος, Ν. Αθανασάκης, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρόσφατη διαδικασία εκλογής συνέδρων όπου μέχρι και διπλές κάλπες στήθηκαν βενιζελικών έναντι παπανδρεϊκών, ενώ ο συντονιστής της οργάνωσης του συνεδρίου, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ζήτησε «πολιτική ενότητα, πολιτική συνοχή. Οχι επίπλαστα, όχι κοροϊδία».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Το «μπαλάκι» στη δικαιοσύνη ρίχνει η κυβέρνηση

Την πάγια θέση της κυβέρνησης περί παραπομπής στη δικαιοσύνη, επανέλαβε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Ζαχόπουλου και τη διαχείριση των κονδυλίων του υπουργείου Πολιτισμού, απαντώντας σε Ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου. Οπως είπε, «η δικαιοσύνη με σειρά ερευνών που διεξάγει, είναι σε θέση να βρει ποια είναι η αλήθεια, να αποκαλύψει τι ακριβώς κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις ιστορίες και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν. Εμείς εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και αναμένουμε τις αποφάσεις της. Οι υπαίτιοι, όποιοι και αν είναι, όπου και αν είναι, για ό,τι και αν έχει συμβεί, θα λογοδοτήσουν». Οσον αφορά τα κριτήρια επιλογής πολιτικών προσώπων σε επιτελικές θέσεις των υπουργείων, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «οι πολιτικές θέσεις ανατίθενται σε πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο υπογραμμίζω ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, σειρά θέσεων στις διοικήσεις οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου ανατέθηκαν με κυρίαρχο γνώμονα τη γνώση, την επάρκεια, την εμπειρία, την αξιοσύνη και όχι με οποιαδήποτε κομματικά κριτήρια. Οπως επίσης διατηρήθηκαν στις θέσεις τους πολλά στελέχη που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «καθιερώθηκαν και εφαρμόζονται κριτήρια αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας στην επιλογή διοικήσεων όπως για παράδειγμα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Διαψεύδει την Τζέκου ο τεχνικός

«Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση. Ο,τι είχα να πω το είπα στον ανακριτή». Αυτό είπε ο τεχνικός τηλεόρασης Γιώργος Ζώης, εξερχόμενος χτες μετά από δίωρη παρουσία στο γραφείο του 2ου Ειδικού Ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου που διερευνά την υπόθεση Ζαχόπουλου, διαψεύδοντας έτσι τα όσα κατέθεσε τη Δευτέρα η Εύη Τσέκου καταθέτοντας σχετικά με το ποιος της υπέκλεψε το επίμαχο υλικό κατά την επίσκεψή της μαζί με τον εργατολόγο Χρήστο Νικολουτσόπουλο στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Ο τεχνικός, που τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται για την εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη «Ολα 8», σύμφωνα με πληροφορίες είπε στον ανακριτή ότι δεν έχει δει ποτέ την Τσέκου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τσέκου φέρεται να έχει καταθέσει στον Δημήτρη Οικονόμου ότι το υλικό της υπεκλάπη από την εφημερίδα, αντιγράφοντάς το την ώρα της προβολής του. Από την πλευρά της εφημερίδας όμως έχει κατατεθεί ότι η πρώην ερωμένη του Χρήστου Ζαχόπουλου τους έδειξε μόνο παγωμένες φωτογραφίες, και όχι βίντεο, και μάλιστα σε δικό της υπολογιστή.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του ο Θέμος Αναστασιάδης αναφέρει ότι αθωωτική είναι η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης σχετικά με τις δίγραμμες επιταγές του, που είχαν κρατηθεί από τα γαλλικά τελωνεία, προσθέτοντας ότι «καταρρίφθηκε άλλη μια σκευωρία των γνωστών συμφερόντων και των παρακρατικών κύκλων».

Κηδεύεται σήμερα ο Παντελής Μανταλόβας

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο νεκροταφείο Μελισσίων, θα γίνει η πολιτική κηδεία του σ. Παντελή Μανταλόβα, μέλους του ΚΚΕ από το 1943, που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, σε ηλικία 84 ετών.

Ο Π. Μανταλόβας γεννήθηκε το 1924. Στη φασιστική κατοχή πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Το 1946 συλλαμβάνεται και περνά 17 χρόνια στη φυλακή και την εξορία. Απολύθηκε το 1963 και εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Στη διάρκεια της χούντας ήταν παράνομος. Στη μεταπολίτευση δουλεύει δραστήρια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ στην Αθήνα, ως μέλος Γραφείου Αχτιδικής Επιτροπής αρχικά, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟΑ στη συνέχεια, ενώ έως τώρα ήταν μέλος της ΚΟΒ Μελισσίων της Βόρειας Αχτίδας της ΚΟΑ.

Η μετάβαση στο νεκροταφείο μπορεί να γίνει και με τη γραμμή των αστικών λεωφορείων 410 Ανω Μελίσσια - Σταθμός Αμαρουσίου, που έχει σύνδεση με τον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) στο Μαρούσι.

  • Αντί για στεφάνι στη μνήμη του σ. Παντελή, η Ευσταθία Κουτσούμπα, από τη Λαμία, προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Τασία Κοντογιάννη 50 ευρώ.
Εκδήλωση τιμής για τον Μαρίνο Αντύπα

Εκδήλωση τιμής για τον Μαρίνο Αντύπα, διοργανώνει αύριο Κυριακή, 2 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι Ομολίου, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας και μουσικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ