ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Οι Ισραηλινοί απειλούν με «ολοκαύτωμα»...

Οι Παλαιστίνιοι κήδεψαν χτες τα παιδιά τους που δολοφονήθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Associated Press

Οι Παλαιστίνιοι κήδεψαν χτες τα παιδιά τους που δολοφονήθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με ολοκαύτωμα απείλησε χτες τους Παλαιστίνιους ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Μάταν Βιλνάι. Σαν να μην ήταν αρκετός για τους Παλαιστίνιους ο φονικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας. 'Η οι χιλιάδες νεκροί άμαχοι και μαχητές που έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων οι 32 (ανάμεσά τους οκτώ παιδιά με το μικρότερο μόλις 6 μηνών) σκοτώθηκαν το τελευταίο τριήμερο.

«Οσο αυξάνονται τα πυρά από τις ρουκέτες, τόσο προκαλούν στους εαυτούς τους μεγαλύτερο ολοκαύτωμα, γιατί θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας με κάθε τρόπο που θεωρούμε κατάλληλο, είτε εναέρια, είτε χερσαία», δήλωσε κατά λέξη ο υφυπουργός Αμυνας. Δεν έπεισαν όμως οι προσπάθειές του να διασκεδάσει λίγο αργότερα τις εντυπώσεις, αποδίδοντας το σάλο που προκάλεσε η αναφορά του σε «ολοκαύτωμα» σε... «μεταφραστικό λάθος» της εβραϊκής λέξης shoal, που μεταφράζεται «ολοκαύτωμα» και «καταστροφή»...

Ωστόσο, η υποκρισία της κυβέρνησης Ολμέρτ δεν ξεγελά κανέναν. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν πως είναι πλέον σε πλήρη ετοιμότητα για την εξαπόλυση στρατιωτικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας. Οχι «την επόμενη βδομάδα ή το προσεχές 15ήμερο, αλλά ώσπου να καθαρίσει ο καιρός» έλεγαν στην εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ».

Στο μεταξύ, η ρίψη μιας χούφτας ρουκετών χτες στο Ασκελόν του Νοτίου Ισραήλ προκάλεσε τον τραυματισμό μίας νεαρής γυναίκας και τα μαζικά πυρά της ισραηλινής αεροπορίας και στρατού ιδιαίτερα στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Το αποτέλεσμα των ισραηλινών αντιποίνων; 15 Παλαιστίνιοι τραυματίες, ανάμεσά τους τέσσερα παιδάκια και μία γιαγιά...

Η ισραηλινή θηριωδία κινητοποίησε πλήθη δεκάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων στους δρόμους της Γάζας, που διαμαρτυρήθηκαν για τις επιθέσεις και έθαψαν τους νεκρούς.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Επίδειξη αμερικανικής ισχύος με περιπολίες πλοίων

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Μνήμες από την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση του 1983 και του 2006 ξύπνησε χτες η εμφάνιση τουλάχιστον δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων (USS Cole και USS Nassau) ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου. Προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της «Χεζμπολάχ», που μίλησαν για αμερικανικό στρατιωτικό εκφοβισμό και σαφή απειλή κατά του Λιβάνου και της ευρύτερης περιοχής.

Απέναντι σ' αυτές τις αντιδράσεις, η φιλοδυτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα υποστήριξε ότι δε ζήτησε πολεμικά πλοία «από καμία πλευρά» και κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στη Βηρυτό για διευκρινίσεις. Μιλώντας, μάλιστα, σε Αραβες διπλωμάτες, ο Σινιόρα αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης της ανεξαρτησίας του Λιβάνου, ώστε «να μη γίνει αρένα σύγκρουσης περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων».

Επιχείρησε να τον διαψεύσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντο, που διαβεβαίωσε πως όλα έγιναν με τακτική συνεννόηση μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. Παράλληλα, αμερικανικά ΜΜΕ υποστήριζαν: α) Οτι η απόφαση της Ουάσιγκτον πάρθηκε μετά από κρούσεις του Ισραήλ που φοβάται αντίποινα της «Χεζμπολάχ» μετά την πρόσφατη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης, Ιμάντ Μουγνίγια, στα μέσα Φλεβάρη. β) Οτι οι περιπολίες των αμερικανικών πλοίων ανοιχτά του Λιβάνου είναι μήνυμα πίεσης προς τη Συρία που στις 29/30 Μάρτη έχει αναλάβει την πραγματοποίηση υπουργικής συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.

ΤΟΥΡΚΙΑ - Β.ΙΡΑΚ
Απόσυρση των χερσαίων δυνάμεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έναρξη της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ ανακοίνωσε χτες το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, υποστηρίζοντας μεν ότι ολοκληρώθηκαν οι χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), αφήνοντας ωστόσο και ανοιχτή την πιθανότητα επιστροφής, «εάν κριθεί αναγκαίο».

Η ανακοίνωση ήρθε ως αποτέλεσμα των αμερικανικών πιέσεων προς την τουρκική κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος και πληροφοριοδότης της Αγκυρας, στην επέμβαση εναντίον του ΡΚΚ. Ωστόσο, η χερσαία επέμβαση της Τουρκίας προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως διότι οι ΗΠΑ είδαν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα να διακινδυνεύονται από μία ενδεχόμενη ανατροπή της παρούσας «σταθερότητας» της περιοχής.

Το τουρκικό επιτελείο στρατού, που διά του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ δήλωνε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράκ δεν υπόκεινται σε χρονοδιαγράμματα, έσπευσε να τονίσει ότι η αποχώρηση δε σημαίνει και εγκατάλειψη των επιχειρήσεων, καθώς «οι ενέργειες των τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ θα παρακολουθούνται στενά και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η παραμικρή απειλή από τα εδάφη αυτά κατά της Τουρκίας».

Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα επέλεξε να τερματίσει τις επιχειρήσεις της, μετά από αμερικανική απαίτηση, που μετέφερε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο τουρκικός στρατός υποστηρίζει ότι «η έναρξη και το τέλος της επιχείρησης καθορίστηκαν εξ ολοκλήρου από εμάς. Δεν τίθεται θέμα εσωτερικής ή εξωτερικής επιρροής στην απόφαση των ενόπλων δυνάμεων».

Οι Αμερικανοί ...μένουν

Χωρίς βίαια επεισόδια πέρασε τελικά η μεγάλη σιιτική γιορτή του Αρμπάιν, που κατά τα προηγούμενα κατοχικά χρόνια μετέτρεπε την Καρμπάλα σε λουτρό αίματος. Πάντως, χτες, ο Καθολικός Χαλδαίος ιερέας, Φαράι Ραχού, απήχθη στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ ενώ κατά την απαγωγή οι ένοπλοι σκότωσαν τρεις σωματοφύλακές του. Συνολικά μέχρι χτες το απόγευμα 7 Ιρακινοί είχαν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 4 είχαν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, επικυρώθηκε από το προεδρικό συμβούλιο του Ιράκ η εκτέλεση του ξαδέλφου και στενού συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστού ως «Χημικού Αλί», ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο «για τη γενοκτονία περίπου 180.000 Κούρδων του Ιράκ το 1987-88». Τέλος, τη διαφωνία του σε ενδεχόμενη γρήγορη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ εξέφρασε διακριτικά ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ Μάικλ Μιούλεν, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι ο στρατός οφείλει υπακοή στον επόμενο πρόεδρο.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Διαμαρτυρία για το ΝΑΤΟικό ραντάρ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Σε συμβολικό αποκλεισμό προχώρησαν την περασμένη Τρίτη οι κάτοικοι της περιοχής Πεκς διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή συστήματος ραντάρ του ΝΑΤΟ στο λόφο Τούμπες. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι τόνισαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MTI, ότι «αναγκάστηκαν» να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του δρόμου, καθώς έβλεπαν φορτηγά να μεταφέρουν οικοδομικό υλικό με στόχο την έναρξη της κατασκευής του ΝΑΤΟικού ραντάρ, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί προσφυγή τους στο Εφετείο της Βουδαπέστης, η οποία αναμένεται να εξεταστεί τον ερχόμενο Μάη.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβρη του 2005, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ως τοποθεσία για την εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού ραντάρ το λόφο Τούμπες, παρά τις σημαντικές αντιδράσεις των κατοίκων των γειτονικών πόλεων και χωριών, οι οποίοι μάλιστα διεξήγαγαν δημοψήφισμα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία καταψήφισε αυτά τα σχέδια.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Δένεται στο ιμπεριαλιστικό άρμα

Στην υπογραφή 11 διαφορετικών συμφωνιών προχώρησαν την Πέμπτη η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ, οι οποίες αφορούν την επέκταση του πεδίου της συμφωνίας για κοινή στρατιωτική εκπαίδευση που υπεγράφη πέρυσι. Πρόκειται για τη χρήση 4 στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία από το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να καταφτάσουν οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι συγκεκριμένες βάσεις θα μπορούν να «φιλοξενήσουν» μεταξύ 2.500 και 5.000 στρατεύματα και είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Ουάσιγκτον να μετατοπίσει 60.000 - 70.000 στρατεύματα από την κεντρική Ευρώπη πιο κοντά στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Βουλγαρία, Τζον Μπέιρλι, η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη «διαθέσει» περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της υποδομής γύρω από τις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι βάσεις.

Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον Απρίλη του 2006 από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και τον Βούλγαρο ομόλογό της Ιβάιλο Κάλφιν και από τότε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μια σειρά κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών ασκήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ