Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - Β.ΙΡΑΚ
Απόσυρση των χερσαίων δυνάμεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έναρξη της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ ανακοίνωσε χτες το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, υποστηρίζοντας μεν ότι ολοκληρώθηκαν οι χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), αφήνοντας ωστόσο και ανοιχτή την πιθανότητα επιστροφής, «εάν κριθεί αναγκαίο».

Η ανακοίνωση ήρθε ως αποτέλεσμα των αμερικανικών πιέσεων προς την τουρκική κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος και πληροφοριοδότης της Αγκυρας, στην επέμβαση εναντίον του ΡΚΚ. Ωστόσο, η χερσαία επέμβαση της Τουρκίας προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως διότι οι ΗΠΑ είδαν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα να διακινδυνεύονται από μία ενδεχόμενη ανατροπή της παρούσας «σταθερότητας» της περιοχής.

Το τουρκικό επιτελείο στρατού, που διά του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ δήλωνε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράκ δεν υπόκεινται σε χρονοδιαγράμματα, έσπευσε να τονίσει ότι η αποχώρηση δε σημαίνει και εγκατάλειψη των επιχειρήσεων, καθώς «οι ενέργειες των τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ θα παρακολουθούνται στενά και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η παραμικρή απειλή από τα εδάφη αυτά κατά της Τουρκίας».

Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα επέλεξε να τερματίσει τις επιχειρήσεις της, μετά από αμερικανική απαίτηση, που μετέφερε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ο τουρκικός στρατός υποστηρίζει ότι «η έναρξη και το τέλος της επιχείρησης καθορίστηκαν εξ ολοκλήρου από εμάς. Δεν τίθεται θέμα εσωτερικής ή εξωτερικής επιρροής στην απόφαση των ενόπλων δυνάμεων».

Οι Αμερικανοί ...μένουν

Χωρίς βίαια επεισόδια πέρασε τελικά η μεγάλη σιιτική γιορτή του Αρμπάιν, που κατά τα προηγούμενα κατοχικά χρόνια μετέτρεπε την Καρμπάλα σε λουτρό αίματος. Πάντως, χτες, ο Καθολικός Χαλδαίος ιερέας, Φαράι Ραχού, απήχθη στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ ενώ κατά την απαγωγή οι ένοπλοι σκότωσαν τρεις σωματοφύλακές του. Συνολικά μέχρι χτες το απόγευμα 7 Ιρακινοί είχαν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 4 είχαν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, επικυρώθηκε από το προεδρικό συμβούλιο του Ιράκ η εκτέλεση του ξαδέλφου και στενού συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, γνωστού ως «Χημικού Αλί», ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο «για τη γενοκτονία περίπου 180.000 Κούρδων του Ιράκ το 1987-88». Τέλος, τη διαφωνία του σε ενδεχόμενη γρήγορη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ εξέφρασε διακριτικά ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ Μάικλ Μιούλεν, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι ο στρατός οφείλει υπακοή στον επόμενο πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ