Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Δένεται στο ιμπεριαλιστικό άρμα

Στην υπογραφή 11 διαφορετικών συμφωνιών προχώρησαν την Πέμπτη η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ, οι οποίες αφορούν την επέκταση του πεδίου της συμφωνίας για κοινή στρατιωτική εκπαίδευση που υπεγράφη πέρυσι. Πρόκειται για τη χρήση 4 στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία από το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να καταφτάσουν οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι συγκεκριμένες βάσεις θα μπορούν να «φιλοξενήσουν» μεταξύ 2.500 και 5.000 στρατεύματα και είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Ουάσιγκτον να μετατοπίσει 60.000 - 70.000 στρατεύματα από την κεντρική Ευρώπη πιο κοντά στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Βουλγαρία, Τζον Μπέιρλι, η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη «διαθέσει» περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της υποδομής γύρω από τις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι βάσεις.

Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον Απρίλη του 2006 από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και τον Βούλγαρο ομόλογό της Ιβάιλο Κάλφιν και από τότε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μια σειρά κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών ασκήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ