ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπουργός υποδέχεται τουριστικούς πράκτορες...

Την «ελίτ» της διεθνούς βιομηχανίας τουρισμού υποδέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, στη χθεσινή επίσκεψή τους στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, δίνοντας και πάλι τα «διαπιστευτήρια» της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο. Το γιατί χρειαζόταν ένας υπουργός να υποδεχτεί συμμετέχοντες σε επιχειρηματικό συνέδριο είναι ρητορικό, ιδίως μετά την πρόσφατη υποδοχή που έκανε ο πρωθυπουργός στην «Microsoft»...

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Μ. Λιάπης υποδέχτηκε τους τουριστικούς πράκτορες του ταξιδιωτικού κολοσσού «Virtuoso», που πραγματοποιεί συνέδριο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο υπουργός «πλάσαρε», ουσιαστικά, στους τουριστικούς πράκτορες την πολιτιστική κληρονομιά μας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τουρισμός και πολιτισμός συμβαδίζουν, αφού, έτσι και αλλιώς, η τουριστική ταυτότητα της χώρας έχει τη σφραγίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Στη συνέχεια, «έπλεξε» το εγκώμιο στον τουριστικό οργανισμό («ανήκετε στην ελίτ του είδους») και έκανε μια ...«ξεναγιακού» τύπου «διαφήμιση» της Αθήνας, «που σε κάθε γωνιά της ξεπροβάλλει ένα αρχαίο μνημείο» και «διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε όλους τους τομείς, στη γειτονιά των Βαλκανίων»!

Αυτό το κυβερνητικό «πολιτιστικο-τουριστικό» «μανατζάρισμα» δεν ήταν τυχαίο. Συμβαδίζει με τους στόχους του κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στον πολυτελή τουρισμό. Οπως διαβάζουμε στο «TravelDailyNews.gr», ο Matthew Upchurch, διευθύνων σύμβουλος της «Virtuoso», είπε ότι «και η Αθήνα συγκαταλέγεται πλέον σε μία λίστα προορισμών» (σ.σ. μεταξύ αυτών Βιέννη, Κάιρο, Αγ. Πετρούπολη) και «σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε τους προορισμούς με τρόπο μοναδικό (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης και «χρήσης» «διαθέσιμων» κυβερνήσεων, προφανώς...), όταν φιλοξενούνται οι μεγαλύτεροι τουριστικοί πράκτορες, προμηθευτές και media της βιομηχανίας του πολυτελούς τουρισμού». Ειδικά για την Αθήνα, είπε ότι «θα θέλαμε να την αναδείξουμε και για τόσα άλλα που έχει να προσφέρει, με μοναδικούς χώρους, όπως το νέο Μουσείο Ακρόπολης (...)».

Είναι φανερό πως το ΝΜΑ θα αποτελέσει τον «πιλότο» του γενικότερου σχεδιασμού για στοχοποιημένη εμπορευματική - τουριστική χρήση των μουσείων, στον οποίο εντάσσεται και η απόσπαση σημαντικών μουσείων της χώρας από τις «μητρικές» Εφορείες Αρχαιοτήτων, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Περιπλανήσεις χρωμάτων

Εργο του Κωνσταντίνου Καπετανόπουλου
Εργο του Κωνσταντίνου Καπετανόπουλου
«Παρελθόν, παρόν και μέλλον» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Καπετανόπουλου (από τις 5/3), στο Μουσείο της Πόλεως της Αθηνών (Παπαρηγοπούλου 5-7). Οπως σημειώνει ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής, Στέλιος Λυδάκης, «ο ζωγράφος έχει ένα ιδιαίτερο ευρύ φάσμα αναζητήσεων με συνεπή ανέλιξη από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο, χωρίς όμως το συγκεκριμένο να εξαντλείται στο ρεαλιστικό. Επιδιώκεται το οραματικό, το ονειρικό και πάνω απ' όλα το ποιητικό πνεύμα που παραμένει ο βασικότερος συντονιστής της εικόνας και της γενικότερης κοσμοθεωρίας του καλλιτέχνη».

Από 13-30/3 στην γκαλερί «Σκουφά» παρουσιάζεται νέα δουλειά του Γιάννη Λογοθέτη (ΛοΓό). Ο καλλιτέχνης, με ποιητική διάθεση, προτείνει να δούμε τον κόσμο με τη δική του ματιά. Ανθρώπινες φιγούρες, μοναχικές, ζευγαρωμένες, χαρούμενες, συνομιλούν μαζί μας. Ισορροπώντας μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου ο ΛοΓό δημιουργεί τις φιγούρες του με μια ξεχωριστά εξελιγμένη χρωματική ευαισθησία.

Από 6/3-3/5 στην γκαλερί «Thanassis Frissiras» (Κριεζώτου 7), θα παρουσιαστεί έκθεση του Αντόνιο Σεγκούι. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αργεντινή. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στη Γαλλία και την Ισπανία. Από το 1963 ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Εχει εκθέσει έργα του σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Στο «Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα» φιλοξενείται (έως 29/3) έκθεση του Δημήτρη Τσουμπλέκα με τίτλο «Οικογενειακές υποθέσεις».

Στην γκαλερί «Ερση» (Κλεομένους 4), από 4-15/3 εκτίθεται ζωγραφική του Χριστογιάννη Κουφόπουλου με τίτλο «Ανάμνηση - Φθορά». Η αίσθηση της φθοράς και της ανάμνησης, σε μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση, είναι τα στοιχεία των έργων.

«Γεύση» από Κούβα

Jacqueline και Olvido Castellanos
Jacqueline και Olvido Castellanos

Ρυθμοί και μελωδίες από την Κούβα θα πλημμυρίσουν (7-9/3) το «Gazarte» (Βουτάδων 32-34), όπου θα εμφανιστούν οι «μαγικές» Κουβανές τραγουδίστριες Jacqueline και Olvido Castellanos. Η Jacqueline Castellanos πρωτοεμφανίστηκε το 1984 στην εκπομπή της κουβανέζικης τηλεόρασης «Todo El Mundo Canta», κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Το 1985 ξεκινάει μουσικές σπουδές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών. Παράλληλα, αρχίζει σταθερή συνεργασία με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Αβάνας. Εχει περιοδεύσει σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική κ.α. Εχει ανακηρυχτεί ως η πιο δημοφιλής τραγουδίστρια της Κούβας. Η 24χρονη Olvido Ruiz Castellanos, κόρη της Jacqueline, έχει ήδη πίσω της μια πλούσια καριέρα. Με αξιόλογες μουσικές σπουδές, 16 χρόνων ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια, με τη διεθνώς γνωστή γυναικεία μπάντα «Azucar». Στο ενεργητικό της έχει πλήθος εμφανίσεων σε Λ. Αμερική, Ευρώπη, Κίνα, ενώ η ενασχόλησή της με πολλά διαφορετικά μουσικά στιλ, της δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια μεγάλη γκάμα ηχογραφήσεων και συναυλιών, που περιλαμβάνουν classic salsa, jazz, pop, rock, Latin jazz.

Μουσικές γιορτές

Για την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) διοργανώνει (1/3-7/4) τον τέταρτο κύκλο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών. Φέτος δεσπόζει το συνέδριο με θέμα «Παραδοσιακή μουσική και σύγχρονη δημιουργία», που θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με την ΚΟΑ, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή (29-31/3), στο Μέγαρο Μουσικής και στο «Ακροπόλ». Μουσικολόγοι και δημιουργοί θα μιλήσουν για τη σχέση δημοτικής και λόγιας μουσικής. Θα γίνουν τρεις συναυλίες (σε μία θα τιμηθούν οι Δόμνα Σαμίου και Χρόνης Αηδονίδης).

Διάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ

Διεθνής διάσκεψη για την επιστροφή της «πολιτιστικής ιδιοκτησίας στη χώρα προέλευσης» διοργανώνει η ΟΥΝΕΣΚΟ στις 17 και 18/3 στο νέο Μουσείο Ακρόπολης. Για το διεθνή οργανισμό, αυτή η διάσκεψη είναι η πρώτη μιας σειράς ανάλογων διεθνών συνεδριάσεων που οργανώνονται από τα κράτη - μέλη του, «για να ενθαρρύνουν τη συζήτηση στα ζητήματα της επιστροφής της πολιτιστικής ιδιοκτησίας».

Η πρώτη ημέρα των εργασιών αφιερώνεται στην παρουσίαση ειδικών περιπτώσεων διεκδικήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα πρακτικά της διάσκεψης θα συμπεριληφθούν στη 15η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την προώθηση της επιστροφής της πολιτιστικής ιδιοκτησίας στις χώρες προέλευσής της, η οποία προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2009.

Νέες αυλαίες στη Θεσσαλονίκη

Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το «Λεωφορείο ο πόθος» του Τ. Ουίλιαμς, σε μετάφραση Χρήστου Νικολόπουλου, σκηνοθεσία - σκηνικά Αντώνη Καλογρίδη, κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, χορογραφία Τατιάνας Μύρκου και φωτισμούς Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Παίζουν: Πέμη Ζούνη (Μπλανς Ντιμπουά), Μάρα Κουκουλά, Απόστολος Κρίτσας, Γιάννης Παλαμιώτης, Φώτης Ζήκος, Θάλεια Σκαρλάτου, Ιωάννα Παγιατάκη, Γιώργος Ζώης, Βασίλης Μπισμπίκης (Στάνλεϊ Κοβάλσκι), Γιάννης Χαρίσης, Μιχάλης Συριόπουλος, Χρύσα Ιωαννίδου.

  • Μια σύγχρονη προσέγγιση της επιθεώρησης παρουσιάζει ο θεσσαλονικιώτικος θίασος «Ακτίς Αελίου», με την παράσταση «Γυναίκες με τα ...ούλα τους», στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Αργυρουπόλεως & Μεταμορφώσεως 7-9, Καλαμαριά). Ο θίασος ήθελε να ασχοληθεί και με την επιθεώρηση, να πειραματιστεί με τα «υλικά» της, συνδυάζοντας κάποια παραδοσιακά δομικά της στοιχεία με μια «λοξή» προοπτική. Τα κείμενα του Μάκη Θνητού αφορούν στη σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Σκηνοθετική - δραματουργική επιμέλεια Νίκος Σακαλίδης, μουσική Ευγένιος Δερμιτάσογλου, σκηνικά - κοστούμια Μαρίνα Γκούμλα, χορογραφίες Νίκος Ορτετζάτος, φωτισμοί Μάκης Μαριάδης. Παίζουν: Ελεονόρα Αϊβαζίδου, Θεανώ Αμοιρίδου, Θωμάς Βελισσάρης, Μελίνα Γαρμπή, Μαρίνα Γκούμλα, Ιωάννα Κατσαρού, Νίκος Ορτετζάτος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος.

Το Εθνικό Θέατρο αναζητεί 2 γυναίκες ηθοποιούς άνω των 70 ετών, με ευχέρεια και εμπειρία στο τραγούδι και το χορό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του ρεπερτορίου του κατά τη χειμερινή περίοδο 2008-2009. Πληροφορίες: Βάνα Μπλαζουδάκη, 210-5224271.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ