Σάββατο 1 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπουργός υποδέχεται τουριστικούς πράκτορες...

Την «ελίτ» της διεθνούς βιομηχανίας τουρισμού υποδέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, στη χθεσινή επίσκεψή τους στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, δίνοντας και πάλι τα «διαπιστευτήρια» της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο. Το γιατί χρειαζόταν ένας υπουργός να υποδεχτεί συμμετέχοντες σε επιχειρηματικό συνέδριο είναι ρητορικό, ιδίως μετά την πρόσφατη υποδοχή που έκανε ο πρωθυπουργός στην «Microsoft»...

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Μ. Λιάπης υποδέχτηκε τους τουριστικούς πράκτορες του ταξιδιωτικού κολοσσού «Virtuoso», που πραγματοποιεί συνέδριο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο υπουργός «πλάσαρε», ουσιαστικά, στους τουριστικούς πράκτορες την πολιτιστική κληρονομιά μας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τουρισμός και πολιτισμός συμβαδίζουν, αφού, έτσι και αλλιώς, η τουριστική ταυτότητα της χώρας έχει τη σφραγίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Στη συνέχεια, «έπλεξε» το εγκώμιο στον τουριστικό οργανισμό («ανήκετε στην ελίτ του είδους») και έκανε μια ...«ξεναγιακού» τύπου «διαφήμιση» της Αθήνας, «που σε κάθε γωνιά της ξεπροβάλλει ένα αρχαίο μνημείο» και «διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε όλους τους τομείς, στη γειτονιά των Βαλκανίων»!

Αυτό το κυβερνητικό «πολιτιστικο-τουριστικό» «μανατζάρισμα» δεν ήταν τυχαίο. Συμβαδίζει με τους στόχους του κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στον πολυτελή τουρισμό. Οπως διαβάζουμε στο «TravelDailyNews.gr», ο Matthew Upchurch, διευθύνων σύμβουλος της «Virtuoso», είπε ότι «και η Αθήνα συγκαταλέγεται πλέον σε μία λίστα προορισμών» (σ.σ. μεταξύ αυτών Βιέννη, Κάιρο, Αγ. Πετρούπολη) και «σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε τους προορισμούς με τρόπο μοναδικό (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης και «χρήσης» «διαθέσιμων» κυβερνήσεων, προφανώς...), όταν φιλοξενούνται οι μεγαλύτεροι τουριστικοί πράκτορες, προμηθευτές και media της βιομηχανίας του πολυτελούς τουρισμού». Ειδικά για την Αθήνα, είπε ότι «θα θέλαμε να την αναδείξουμε και για τόσα άλλα που έχει να προσφέρει, με μοναδικούς χώρους, όπως το νέο Μουσείο Ακρόπολης (...)».

Είναι φανερό πως το ΝΜΑ θα αποτελέσει τον «πιλότο» του γενικότερου σχεδιασμού για στοχοποιημένη εμπορευματική - τουριστική χρήση των μουσείων, στον οποίο εντάσσεται και η απόσπαση σημαντικών μουσείων της χώρας από τις «μητρικές» Εφορείες Αρχαιοτήτων, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετατρέπονται σε «υπαλλήλους» τουριστικών επιχειρήσεων (2012-07-24 00:00:00.0)
Απαιτήσεις για νέα προνόμια (2012-04-21 00:00:00.0)
Παιδευτικός προσανατολισμός ...ή «Ντίσνεϊλαντ»; (2011-07-22 00:00:00.0)
Χτυπούν το λαϊκό δικαίωμα για διακοπές (2010-08-14 00:00:00.0)
Τουριστικό «άνοιγμα » από τη Συρία (2003-12-17 00:00:00.0)
Φταίει η λιτότητα (2003-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ