ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Το «στοίχημα» της Λισαβόνας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο «νέος κύκλος της Στρατηγικής της Λισαβόνας», ο οποίος θα καλύπτει την περίοδο 2008-2010 και «αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Απασχόληση», ήταν το θέμα της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ. Οπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου η Ελληνίδα υφυπουργός, «ο νέος κύκλος έχει ως στόχο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Για όποιον δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιες ακριβώς είναι αυτές οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δεν έχει παρά να ανατρέξει στην επισκόπηση των μέτρων που προωθεί κάθε κράτος - μέλος σε σχέση με τη Στρατηγική της Λισαβόνας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο και από την Ελληνίδα υφυπουργό.

Η Σ. Καλαντζάκου έκανε λόγο για «διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος και των συστημάτων διά βίου μάθησης με τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας» (βλέπε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας), για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση με στόχο ένα περισσότερο δίκαιο σύστημα» (βλέπε νέο πετσόκομμα δικαιωμάτων), για «στήριξη της εργαζόμενης μητέρας» (βλέπε μέτρα που χτυπούν τη μητρότητα), για «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» (βλέπε κατάργηση και των τελευταίων προστατευτικών διατάξεων για τους όρους εργασίας) και βέβαια για την ανάπτυξη του «κοινωνικού διαλόγου» (βλέπε πλήρης ενσωμάτωση στις αξιώσεις των εργοδοτών). Μετά απ' όλα αυτά είναι καθαρό ότι το «στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» την επόμενη τριετία, δεν είναι άλλο από την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μετά κι από αυτά, είναι ξεκάθαρο το πού πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Απέναντι στην αντιασφαλιστική επίθεση

«6 ρυθμίσεις σκληραίνουν το ασφαλιστικό» («Ελευθεροτυπία») - «Διπλό φρένο στο ασφαλιστικό» («Νέα»). Αντιφατικοί και αλληλοαναιρούμενοι οι χτεσινοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των δύο εφημερίδων σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για τις επικείμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει σύγχυση και αυταπάτες και να διαιρέσει τους εργαζόμενους ενόψει της δημοσιοποίησης, πιθανότατα την ερχόμενη βδομάδα, του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Η αλήθεια είναι μία: Οι ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα θα είναι σαρωτικές και θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Ακόμα και αν «εξαιρεθούν» κάποιοι κλάδοι, για να διευκολυνθεί η επιβολή της αντιασφαλιστικής επίθεσης, αυτό θα είναι προσωρινό και είναι απολύτως βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα έρθει και η σειρά τους. Είναι ανεπίτρεπτο, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να διασπαστούν στη βάση αν θίγονται «λιγότερο από άλλους» ή στη βάση των ψευδαισθήσεων πως «προς το παρόν εμείς τη γλιτώσαμε»... Αντίθετα, ολοένα και πιο επιτακτική προβάλλει η ανάγκη της οργανωμένης αντίστασης και της διεκδίκησης στόχων πάλης που αντιπαρατίθενται στην «καρδιά» της κυρίαρχης πολιτικής με ορίζοντα την ανατροπή της.

Ο πληθωρισμός κερδών - μαμούθ...

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες (στα Νέα) για κέρδη μαμούθ που πέτυχαν τα μεγάλα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα το 2007, δείχνουν πεντακάθαρα ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την ακρίβεια και την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών. Ταυτόχρονα αποτελούν και μια αποστομωτική απάντηση στα αποπροσανατολιστικά «ρεπορτάζ» των καναλιών που ψάχνουν την ακρίβεια αποκλειστικά στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Τι λένε λοιπόν τα χτεσινά στοιχεία; Οτι τα κέρδη των πολυεθνικών αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά από 36% μέχρι 130%! Ιδού, για του λόγου το αληθές. Ο όμιλος «Φουρλής» έκλεισε το 2007 με αύξηση καθαρών κερδών 68,4%, στα 46,18 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 39%, στα 670 εκατ. ευρώ. Το πολυκατάστημα «Attica» στο κέντρο της Αθήνας έκλεισε πέρυσι με πωλήσεις ύψους 92 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30%, ενώ στα κέρδη προ φόρων, που διαμορφώθηκαν σε 6 εκατ. ευρώ, η άνοδος ήταν 130%. Στο εμπορικό κέντρο «The Mall» o τζίρος αναμένεται να κλείσει την περυσινή χρονιά με αύξηση περίπου 30% και εκτιμάται πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ στο έτερο εμπορικό κέντρο της «Lamda Development» στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται πάνω από 150 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2006.

... πίσω από την ακρίβεια

Η λίστα έχει συνέχεια... Η αλυσίδα «Sprider Stores» έκλεισε το 2007 με ενίσχυση του κύκλου εργασιών κατά 35,6%, στα 128,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 14,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 69,1%. Η «Πλαίσιο Computers» έκλεισε την περασμένη χρονιά με αύξηση κερδών 55,6% (9,8 εκατ. ευρώ), ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 385 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,8%. Η «Ηλεκτρονική Αθηνών» (η οποία κλείνει χρήση τον Ιούνη του 2008) εμφάνισε αύξηση κερδών 36,1% (4,8 εκατ. ευρώ) το δεύτερο εξάμηνο του 2007, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 119,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 26,3%). Την ίδια περίοδο η εταιρεία παιχνιδιών «Jumbo» παρουσίασε αύξηση κερδών 36% και τζίρου 17,4%. Οσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, είναι ενδεικτικός της τάσης που θέλει τους μεγάλους να κερδίζουν, ο τζίρος της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος». Το 2007 οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση 14% και ανήλθαν σε 1,17 δισ. ευρώ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λιμάνια στα δόντια των πολυεθνικών

Τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια, αυτό του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν τομείς στρατηγικής σημασίας για το λαό, παραδίδει στα νύχια των πολυεθνικών ομίλων η κυβέρνηση. Το «έγκλημα» δε βαρύνει μόνο τη ΝΔ, αλλά φέρει ατόφια τη σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ. Την περασμένη Πέμπτη, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Με το νομοσχέδιο, εισβάλλουν οι πολυεθνικές στους δύο μοναδικούς Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων της χώρας και πετιούνται έξω οι εργαζόμενοι με τις μεθόδους των «οικειοθελών αποχωρήσεων» και μετατάξεων, ώστε να «καθαριστεί το τοπίο» από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται το έδαφος, ώστε οι πολυεθνικές να «αρπάξουν» και όποιο άλλο κομμάτι ή τομέα των λιμανιών συμφέρει την κερδοφορία τους.

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δίνει ισχύ νόμου στις δύο Συμβάσεις Παραχώρησης που είχε υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο το 2001 και το 2002 με τους ΟΛΘ και ΟΛΠ. Τις Συμβάσεις είχαν υπογράψει οι τότε υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής και Γ. Ανωμερίτης αντίστοιχα, και προδιέγραφαν λεπτομερώς το έγκλημα που συντελείται σήμερα σε βάρος των λιμανιών. Προέβλεπαν την παραχώρησή τους για «επενδύσεις κεφαλαίων» από τρίτους, πέραν δηλαδή των δύο Οργανισμών. Τα δύο αυτά κείμενα είναι τόσο καλά προσαρμοσμένα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ώστε το μόνο σημείο που αλλάζει σήμερα η ΝΔ είναι το άρθρο που αφορά τη διάρκεια των Συμβάσεων (από 40 χρόνια, με το νομοσχέδιο ορίζεται στα 50).

Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται και ο ΣΥΝ, που μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχε σπεύσει να ψηφίσει το «ευαγγέλιο» του κεφαλαίου, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία επέβαλε την «ελεύθερη κίνηση» των μονοπωλίων, δηλαδή την έφοδό τους παντού όπως και στα ελληνικά λιμάνια, χωρίς κοινωνικούς περιορισμούς και κοινωνικές δεσμεύσεις. Από τα «έργα» των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος των λιμανιών, αλλά και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και «Αυτόνομη Παρέμβαση») στην Ομοσπονδία και στα σωματεία του χώρου, οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν σοβαρά συμπεράσματα και να λάβουν τα μέτρα τους.

Οι εργαζόμενοι των λιμανιών μπορούν και πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια την οργάνωση των αγώνων για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με όλους τους κλάδους εργαζομένων που έχουν σχέση με τις λιμενικές δραστηριότητες, αλλά και γενικότερα. Οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτήσει φορείς και σωματεία στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, τις οποίες στηρίζει το ΠΑΜΕ, είναι η απάντηση. Δίνουν προοπτική στην πάλη και έχουν μπούσουλα τη συγκρότηση του μετώπου που θα ανατρέψει συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική, πτυχή της οποίας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Για λιμάνια που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο δράσης των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια το οφείλουν ειδικά στα παιδιά τους, ώστε να μην είναι αυτά οι σύγχρονοι δούλοι των πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ