ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαλκανικό παζάρι στην Αθήνα
  • Στο τεντωμένο σχοινί του αμερικανορωσικού ανταγωνισμού ακροβατεί η ελληνική κυβέρνηση
  • Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ με «προσφορές» και απαιτήσεις προς την Αθήνα

Από τις δηλώσεις της Ελληνίδας ΥΠΕΞ και του γγ του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Από τις δηλώσεις της Ελληνίδας ΥΠΕΞ και του γγ του ΝΑΤΟ
Στη μέγκενη του αμερικανο-ρωσικού ανταγωνισμού στα Βαλκάνια βρίσκεται η ελληνική εξωτερική πολιτική. Το ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι φανερό ότι αποτελεί τη λαβή που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον για να ρυμουλκήσει την Αθήνα πίσω από το άρμα της. Η εσπευσμένη επίσκεψη των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Ρωσίας χτες το απόγευμα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με την ελληνική κυβέρνηση ο γγ του ΝΑΤΟ, δίνουν μια ιδέα του διπλωματικού ναρκοπεδίου στο οποίο κινείται η χώρα.

Στις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση ο γγ του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε τρία ζητήματα, τα οποία περιγράφουν και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα στο Βουκουρέστι. Από την ελληνική κυβέρνηση ο Σέφερ ζήτησε:

  • «Ανοχή» για την προώθηση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ, έστω κι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.
  • Αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
  • Ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής συνδρομής στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, η Αθήνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ πως:

  • Συμβιβάζεται με μια κοινά αποδεκτή ονομασία που θα είναι για όλες τις χρήσεις.
  • Αν δεν υπάρξει λύση σε αυτό το ζήτημα, δε θα υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Οπως σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες, αυτή η τελευταία τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού ουσιαστικά προεξοφλεί το αδιέξοδο για την υπόθεση της ονομασίας. Υπό αυτήν την έννοια, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, βάσιμη είναι η εκτίμηση πως τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Αλβανία δε θα λάβουν φέτος «καθαρή πρόσκληση» για ένταξή τους στη συμμαχία. Το γεγονός αυτό, πάντως, δε θα εμποδίσει την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Αλλωστε, και οι δύο χώρες «τρέχουν» πίσω από τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Οσο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως σημειώνουν οι ίδιοι διπλωμάτες, αυτό θα αντιμετωπιστεί μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ στις χτεσινές του επαφές στην Αθήνα εμφανίστηκε να «κατανοεί» τις ελληνικές δυσκολίες για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να απορρίπτει συνολικά την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας. Πρόκειται, όπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες για «κλείσιμο του ματιού», για την έναρξη του παζαριού, το οποίο μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Η αμερικανοΝΑΤΟική συμμαχία μπορεί να δείξει μια «κατανόηση» στις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αρκεί η Αθήνα να λάβει υπόψη της τις «ανάγκες» της συμμαχίας για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και της ενίσχυσης των δυνάμεων στο μέτωπο του Αφγανιστάν.

Οι δηλώσεις

Το ενδιαφέρον του να υπάρξει συναίνεση μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Απρίλη, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, έπειτα από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Ντε Χοπ Σέφερ τόνισε ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ ενός παλαιού και ισχυρού κράτους - μέλους και ενός υποψήφιου μέλους και σημείωσε ότι παρότι δεν έχει άμεσο ρόλο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έχει ενδιαφέρον να υπάρξει, όπως τόνισε, συναίνεση στο εν λόγω ζήτημα μέχρι τη Σύνοδο.

«Θα πρέπει αυτή η συναίνεση να είναι εφικτή, ωστόσο», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «η επίδοση (της υποψήφιας χώρας) αποτελεί λέξη-κλειδί και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είναι κανείς μέλος και στο να μην είναι. Ελπίζω να εξευρεθεί μια λύση, θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα» είπε ο Σέφερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ζήτημα της ονομασίας συνιστά παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας από την πλευρά των Σκοπίων, σημείωσε ότι, όπως και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ, έτσι και για το ΝΑΤΟ είναι αυτονόητο ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θέμα αρχής. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως «όλα τα επίδοξα μέλη δεν είναι μέλη» και ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα ισχυρό κράτος - μέλος και σε ένα μη μέλος.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως απαράβατη προϋπόθεση για τη διεύρυνση μιας συμμαχίας είναι η τήρηση των αξιών που διέπουν τη λειτουργία της, καθώς και να μην υπάρχουν μεταξύ των μελών της ζητήματα που διαιωνίζονται. H Ελλάδα «στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτονικών της χωρών. Είναι μια επιλογή υπέρ της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης της περιοχής μας» σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας:

«Πρέπει να υπογραμμίσω όμως ότι απαράβατη προϋπόθεση για τη διεύρυνση κάθε συμμαχίας, για τη δημιουργία και οικοδόμηση κάθε συμμαχικού δεσμού αλληλεγγύης είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών, των αξιών και των κανόνων που διέπουν την ομαλή λειτουργία κάθε συμμαχίας. Απαράβατη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν μεταξύ υποψηφίου κράτους και ενός κράτους - μέλους ανοιχτά ζητήματα. Ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις μεταξύ τους σχέσεις» είπε η υπουργός Εξωτερικών.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ευθυγράμμιση με Κ. Καραμανλή

Με τη θέση του Κ. Καραμανλή «μη λύση - μη πρόσκληση» ευθυγραμμίστηκε ο Κ. Παπούλιας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την ηγεσία της ΠΓΔΜ για αδιαλλαξία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η θέση που εξέφρασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός είναι «πάρα πολύ καθαρή». Ελπίζω, συνέχισε, «να το συζητήσουμε και να βρούμε τρόπους», και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι και για το ΝΑΤΟ είναι ένα πρόβλημα, αλλά περισσότερο από το ΝΑΤΟ είναι για την Ελλάδα».

Υποδεχόμενος τον Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο Κ. Παπούλιας σημείωσε ότι «είναι μια στιγμή πολύ ενδιαφέρουσα που συναντιόμαστε και ιστορικά μου έρχεται στο μυαλό μια άλλη συνάντηση με έναν προκάτοχό σας (γγ του ΝΑΤΟ), τον λόρδο Κάριγκτον, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στο να ξεπεράσουμε μια κρίση που είχαμε τότε με την Τουρκία». Ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι «το πρόβλημα που έχουμε θα το συζητήσουμε και θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε. Και πρέπει να σας πω ότι έχω ζήσει αυτή την ιστορία (σ.σ. με την ΠΓΔΜ) ως υπουργός των Εξωτερικών και μπορώ να τη συνοψίσω με δυο λέξεις, ότι εκείνη την αδιαλλαξία που συνάντησα τότε, ως υπουργός, εξακολουθεί σήμερα να την επιδεικνύει αναλλοίωτη η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων».

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Σλοβάκο πρωθυπουργό ο Κ. Παπούλιας είπε ότι αντιμετωπίζουμε κοινά ενδιαφέροντα και κοινά προβλήματα, ιδιαίτερα στο Κόσσοβο, για το οποίο εδώ στην Αθήνα πιστεύουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Ο ελληνικός λαός καλείται σε επαγρύπνηση και εγρήγορση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Μπακογιάννη - Σέφερ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, και του γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα ακόλουθα:

«Οι τοποθετήσεις τόσο της υπουργού Εξωτερικών όσο και του γγ του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν ότι πίσω απ' τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ενεργητικότερη στρατιωτική συμμετοχή στους στρατούς κατοχής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επιθυμούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Οτι η συμμετοχή της χώρας μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και επί κυβερνήσεων ΝΔ και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ γίνεται με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου στο μοίρασμα της λείας από την εκμετάλλευση των λαών.

Επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση του ΚΚΕ ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι συνεργάτες και έχουν κοινό επιθετικό ρόλο στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην περιοχή. ΗΠΑ και ΕΕ έχουν και αναπτύσσουν κοινά στρατεύματα κατοχής σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η επέκταση της ΕΕ είναι επικίνδυνη για τους λαούς.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση και σε εγρήγορση. Να απορρίψει και να αντισταθεί στη συμμετοχή της Ελλάδας στα κοινά επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Με κανένα αντάλλαγμα ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί τη συμμετοχή της χώρας μας στην αλλαγή των συνόρων και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, σε πολέμους κατά των λαών. Καμιά αναγνώριση του Κοσσόβου, καμιά συμμετοχή στις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής ΝΑΤΟ - ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ