ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Γκρίνια για εσωκομματικά και μετρήσεις

Την ομφαλοσκόπηση συνεχίζουν στο ΠΑΣΟΚ επιμένοντας να ανταλλάσσουν σπόντες για τα εσωκομματικά τους. Ταυτόχρονα παραπονούνται που ψηφοφόροι τους στις δημοσκοπήσεις προτιμούν τον ΣΥΝ.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» ο Β. Βενιζέλος σημείωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα των προσυνεδριακών διαδικασιών (μικρή συμμετοχή, πολλές ενστάσεις, όπως είπε). Πρόσθεσε ότι «τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι πράγματι πολύ ηχηρά. Αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα και ιδίως τα δύο κόμματα εξουσίας».

Ο Φ. Πετσάλνικος - ταγμένος πρόσφατα με τον Παπανδρέου - μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», απέδωσε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε «έλλειμμα» στην προβολή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ και στην «υπερπροβολή του Συνασπισμού και ιδιαίτερα της ηγεσίας του». Από την ίδια συχνότητα ο Ν. Μπίστης - ταγμένος πρόσφατα με τον Βενιζέλο - του απάντησε ότι δεν μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να φταίνε πάντα τα ΜΜΕ, «ας κοιτάξουμε λίγο τις δικές μας ευθύνες και ας αφήσουμε των άλλων».

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha» η Α. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ βγήκε εξαιρετικά πληγωμένο μετά από μια ήττα και μετά από μια εσωκομματική αναμέτρηση με πολλά προβλήματα (...) από την επόμενη των εκλογών μέχρι σήμερα, δεν έγιναν όλες οι κινήσεις εκείνες με την ένταση που έπρεπε. Επομένως δε μας φταίει κανείς, ούτε ο γιαλός είναι στραβός». Εκτίμησε ότι «οι άνθρωποι αυτοί που πηγαίνουν στον ΣΥΝ διαμαρτύρονται στο ΠΑΣΟΚ δείχνοντας σε αυτή τη φάση την εμπιστοσύνη τους στο ΣΥΝ ή τη διαμαρτυρία τους στο ΠΑΣΟΚ. Δε χωρά αμφιβολία ότι αυτές οι δυνάμεις είναι από το ΠΑΣΟΚ και για αυτό πια το ΠΑΣΟΚ έχει τη δεξαμενή του που πρέπει να φέρει πίσω με πολύ συγκροτημένο τρόπο».

Στον ίδιο σταθμό η Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι δε θεωρεί το ΣΥΝ πρόβλημα «με την έννοια ότι (...) οφείλει και ο ίδιος να ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα γιατί και ο ΣΥΝ έχει πολλές φωνές». «Το πρόβλημά μας είναι η πολιτική της κυβέρνησης και να πείσουμε ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί», σημείωσε εντοπίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Σε άλλη εκπομπή ο Π. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «όλο αυτό το φούσκωμα των ποσοστών του ΣΥΝ είναι ιδιαίτερα πολιτικά ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το διαχειριστεί ο ΣΥΝ αφ' ενός και το ΠΑΣΟΚ αφ' ετέρου αφού λειτουργούν τελικά οι χώροι ως συγκοινωνούντα δοχεία».

Μέσα σ' όλα αυτά ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου συναντώμενος χτες με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας συμφώνησαν ότι «η ανεξαρτησία του Κοσσόβου μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή».

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Δεν κρύβονται οι κυβερνητικές φιλοδοξίες

Με «αέρα» κεντρικού παίχτη του αστικού πολιτικού συστήματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε δύο κυριακάτικες συνεντεύξεις του στο «ΒΗΜΑ» και την «ΑΥΓΗ». Κεντρικός άξονας των όσων είπε είναι οι κυβερνητικές πλέον φιλοδοξίες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργούνται τελευταία συστηματικά από τα μέσα ενημέρωσης και τροφοδοτούνται από τη στάση των στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ», παραδέχτηκε πως «η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί μόνη της, χρειάζεται συμμάχους από τα κάτω», αλλά απορρίπτει ιδέες περί «κυβερνώσας Κεντροαριστεράς». Στη συνέχεια βέβαια συμπλήρωσε: «Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί μόνη της, χρειάζεται συμμάχους από τα κάτω και οφείλει να σέβεται τη δική τους διαφορετική πορεία και ιστορία». Κεντρική ιδέα η προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, που στην παρούσα φάση ονομάζεται «σοσιαλιστική συνιστώσα». Ετσι, αν και παραδέχεται πως «όσο πεισμένος είμαι ότι με κεντρικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ βρισκόμαστε στις αντίπερα όχθες τόσο πεισμένος είμαι ότι η νέα πλειοψηφία δεν μπορεί να κατακτηθεί παρά μόνο με την παρουσία, μέσα ή δίπλα στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μιας σοσιαλιστικής συνιστώσας. Αυτή τη μεγάλη συνάντηση της ιστορικής Αριστεράς με τον προωθημένο σοσιαλιστικό χώρο βιώνουμε με εντυπωσιακό τρόπο αυτό τον καιρό». Ωστόσο αποφεύγει να αναφέρει το ΠΑΣΟΚ: «Θεωρώ πως αν ακολουθούσαμε μια πολιτική συνεργασίας με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ θα γινόμασταν αυτομάτως μέρος του προβλήματος του δικομματισμού, ενώ σήμερα είμαστε μέρος της λύσης του».

Σε άλλη συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ» αφού αναφέρει πως «πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το πολιτικό οικοδόμημα δεν μπορεί να γίνει με τα υλικά του συστήματος - το οποίο θα θέλαμε εμείς να ανατραπεί και να αντικατασταθεί - δηλαδή, με τις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουνε αναπτυχθεί και είναι στυλοβάτες του δικομματισμού, δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει πως «είναι σημαντικό η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανοιχτή προς την οικοδόμηση μιας νέας πλειοψηφίας». Αυτή την πλειοψηφία τη βλέπει στον αντίποδα του μοντέλου του νεοφιλελευθερισμού που όπως εκτιμά βρίσκεται σε παγκόσμια κρίση.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Ελεύθερη» η πτώση του δικομματισμού

Την «ελεύθερη» πτώση του δικομματισμού συνεχίζουν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται ολοένα και περισσότερο αντιληπτές οι «έξωθεν» παρεμβάσεις για τη χειραγώγηση της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ενώ χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ότι η πλειοψηφία του λαού δεν περιμένει τίποτα θετικό από τους δύο μονομάχους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής», το 73,9% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, ενώ το 87,9% δηλώνει μη ικανοποιημένο από το έργο του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 60,7% θεωρεί αρνητική ή μάλλον αρνητική εξέλιξη την επανεκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση. Το 42,9% εκτιμά ότι δε θα είχε αλλάξει κάτι αν το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές, το 28,8% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα και το 25,3% καλύτερα. Το 28,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιωθούν τα οικονομικά του, ενώ το 52,7% απαντά με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,1%, το ΠΑΣΟΚ 23,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,1%, άλλο κόμμα 1,8%, το λευκό ή άκυρο 2,2% και η «αδιευκρίνιστη ψήφος» 12,7%. Σε ερώτηση για το μέλλον των μικρότερων κομμάτων, το 52,7% πιστεύει ότι η εκλογική τους δύναμη θα μεγαλώσει περισσότερο, το 19% ότι μόλις υπάρξει πόλωση πολλοί ψηφοφόροί τους θα επιστρέψουν στα δύο μεγάλα κόμματα, το 17% ότι η δύναμή τους θα μειωθεί διότι πήραν απλώς ψήφο διαμαρτυρίας και δεν έχουν προγραμματικό λόγο και το 9,9% ότι η δύναμή τους θα μείνει περίπου στα σημερινά ποσοστά τους. Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε από 19 έως 22 Φλεβάρη σε δείγμα 6.379 ατόμων.

Επισήμως, η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τη δημοσκόπηση, αλλά δεν ακολούθησαν τη «γραμμή» μια σειρά στελέχη της. Ο Μιχ. Λιάπης, για παράδειγμα, εκτίμησε ότι «η καμπάνα του κινδύνου χτυπάει για το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο εκμηδενίζονται όλες οι προοπτικές να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά κινδυνεύει κιόλας να πέσει στην τρίτη θέση». Ο Γ. Βουλγαράκης απέδωσε την πτώση των ποσοστών της ΝΔ στο ότι «η κυβέρνηση έχει ανοίξει και διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα θέματα που ήταν στην προεκλογική της ατζέντα», επισημαίνοντας ότι «το ταμείο θα γίνει στο τέλος».

Από την πλευρά του ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος παραδέχτηκε πως «σίγουρα ο δικομματισμός περνά κρίση» και πως «σίγουρα η κρίση του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί πρόβλημα και στη ΝΔ». Ο ίδιος είπε ότι θα προτιμούσε «ένα πολύ πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ», επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή ο κατακερματισμός στο χώρο της αντιπολίτευσης δημιουργεί πρόβλημα και στη ΝΔ».

Ξανά στο χειρουργείο η Μ. Γιαννάκου

Σε νέα εγχείρηση, την τέταρτη κατά σειρά μέσα σε μια βδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί λοίμωξη που παρουσιάστηκε στο ακρωτηριασμένο πόδι της, υποβλήθηκε χτες η Μαριέττα Γιαννάκου, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Οπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε το νοσοκομείο, στις 10.30 π.μ., χτες, συγκλήθηκε ιατρικό συμβούλιο και «κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθεί η κ. Γιαννάκου σε αφαιρετική επανορθωτική επέμβαση μέσου προς κάτω τριτημορίου του μηρού δεξιά». Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η ασθενής ήταν αιμοδυναμικά σταθερή και η καρδιακή λειτουργία της ικανοποιητική. Η άμεση μετεγχειρητική πορεία της υγείας της εξελίσσεται ικανοποιητικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης αύριο, Τετάρτη 5/3, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της, Ομηρείου 4. Θα μιλήσουν ο Γρ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, και ο Δ. Παπαβασιλείου, δημοσιογράφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ