Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Ελεύθερη» η πτώση του δικομματισμού

Την «ελεύθερη» πτώση του δικομματισμού συνεχίζουν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται ολοένα και περισσότερο αντιληπτές οι «έξωθεν» παρεμβάσεις για τη χειραγώγηση της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει ανέβει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ενώ χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι ότι η πλειοψηφία του λαού δεν περιμένει τίποτα θετικό από τους δύο μονομάχους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής», το 73,9% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, ενώ το 87,9% δηλώνει μη ικανοποιημένο από το έργο του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 60,7% θεωρεί αρνητική ή μάλλον αρνητική εξέλιξη την επανεκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση. Το 42,9% εκτιμά ότι δε θα είχε αλλάξει κάτι αν το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές, το 28,8% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα και το 25,3% καλύτερα. Το 28,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιωθούν τα οικονομικά του, ενώ το 52,7% απαντά με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,1%, το ΠΑΣΟΚ 23,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,1%, άλλο κόμμα 1,8%, το λευκό ή άκυρο 2,2% και η «αδιευκρίνιστη ψήφος» 12,7%. Σε ερώτηση για το μέλλον των μικρότερων κομμάτων, το 52,7% πιστεύει ότι η εκλογική τους δύναμη θα μεγαλώσει περισσότερο, το 19% ότι μόλις υπάρξει πόλωση πολλοί ψηφοφόροί τους θα επιστρέψουν στα δύο μεγάλα κόμματα, το 17% ότι η δύναμή τους θα μειωθεί διότι πήραν απλώς ψήφο διαμαρτυρίας και δεν έχουν προγραμματικό λόγο και το 9,9% ότι η δύναμή τους θα μείνει περίπου στα σημερινά ποσοστά τους. Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε από 19 έως 22 Φλεβάρη σε δείγμα 6.379 ατόμων.

Επισήμως, η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τη δημοσκόπηση, αλλά δεν ακολούθησαν τη «γραμμή» μια σειρά στελέχη της. Ο Μιχ. Λιάπης, για παράδειγμα, εκτίμησε ότι «η καμπάνα του κινδύνου χτυπάει για το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο εκμηδενίζονται όλες οι προοπτικές να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά κινδυνεύει κιόλας να πέσει στην τρίτη θέση». Ο Γ. Βουλγαράκης απέδωσε την πτώση των ποσοστών της ΝΔ στο ότι «η κυβέρνηση έχει ανοίξει και διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα θέματα που ήταν στην προεκλογική της ατζέντα», επισημαίνοντας ότι «το ταμείο θα γίνει στο τέλος».

Από την πλευρά του ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος παραδέχτηκε πως «σίγουρα ο δικομματισμός περνά κρίση» και πως «σίγουρα η κρίση του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί πρόβλημα και στη ΝΔ». Ο ίδιος είπε ότι θα προτιμούσε «ένα πολύ πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ», επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή ο κατακερματισμός στο χώρο της αντιπολίτευσης δημιουργεί πρόβλημα και στη ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ