Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις και ενέργειες ανυπακοής

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τον έλεγχο σιδηροδρομικής γραμμής 50 χλμ στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο διεκδίκησε χτες η σερβική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της, Μπράνισλαβ Ριστινότζεβιτς. Προηγουμένως, δεκάδες Σέρβοι σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι έστησαν μπλόκα σταματώντας εμπορικό συρμό στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπακούσουν στις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών. Το ίδιο 24ωρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών Χαϊρεντίν Κούπι διαβεβαίωσε ότι η Πρίστινα «θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των συνόρων του Κοσσόβου», αγνοώντας απαξιωτικά την ενέργεια των Σέρβων σιδηροδρομικών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας...

Νωρίτερα, ο Σέρβος ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Αρτέμιος στο Κοσσυφοπέδιο κάλεσε τους πιστούς σε πολιτική ανυπακοή των αρχών της Πρίστινας και σε μποϊκοτάρισμα της επικείμενης αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στην επαρχία.

Στο περιθώριο όλων αυτών και πέντε μέρες αφότου συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Βιέννη η λεγόμενη «Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης» για το Κοσσυφοπέδιο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της Μόσχας για τη συγκρότηση μιας «παράνομης» ομάδας που, όπως σημείωσε, «παραβιάζει σαφώς την απόφαση 1244» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντεπιτέθηκε ισχυριζόμενος ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν που δεν μπόρεσε να βρει λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και όχι η Ευρωπαϊκή Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ