Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
Ενιαίοι κρατικοί φορείς στην υπηρεσία του λαού

Οι ιδιωτικοποιήσεις τους υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και αποτελούν συστατικό μέτρο της στρατηγικής του, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ

Οι ΔΕΚΟ «και άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που είναι στα χέρια ιδιωτών πρέπει να ανήκουν στο κράτος όχι για να υπηρετούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού», τόνισε ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, σημειώνοντας ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει την ίδρυση και λειτουργία ενιαίων κρατικών φορέων».

Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία των ΔΕΚΟ τόνισε ότι «στα πλαίσια του αστικού κράτους που αποτελεί το συλλογικό καπιταλιστή δεν μπορεί παρά σταθερά να εξυπηρετούν τις ανάγκες και μόνο τις ανάγκες του κεφαλαίου ανεξάρτητα από το ποσοστό που το ίδιο κατέχει σε αυτές και σε καμία περίπτωση σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες». Επίσης, πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση του κομματικού μηχανισμού των κομμάτων της εξουσίας. Το ρουσφέτι, οι κομματικές εξυπηρετήσεις, το βόλεμα των "ημετέρων" έγινε αξίωμα». Στο σημείο αυτό επισήμανε πως «δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών συνδικαλιστών εκλέγονται από αυτές τις επιχειρήσεις. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι πλειοψηφίες αυτές και του ΣΥΝ, στα συνδικάτα έχουν στηρίξει ενεργά αυτές τις πολιτικές, τα αντιασφαλιστικά μέτρα, τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Σχετικά με την ασκούμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ο Δήμος Κουμπούρης τόνισε ότι το ΚΚΕ αντιτάχθηκε εξαρχής ζητώντας να μην παραχωρηθεί ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες. Θύμισε, επίσης, πως «από το τέλος της 10ετίας του '80 και τις αρχές του '90 οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν το δρόμο για την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στις ΔΕΚΟ». Πρόσθεσε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούνται, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που το κράτος μπορεί να κατέχει, το χαρακτήρα, το μέγεθος της επιχείρησης φέρνουν τη σφραγίδα της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου», ενώ «υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και αποτελούν συστατικό μέτρο της στρατηγικής του, γνωστής και ως στρατηγικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «με τις πολιτικές τους υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτή τη στρατηγική. Ψήφισαν για τη χώρα μας το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο και έχουν φέρει βαριά πλήγματα σε όλα τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, αλλά και τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση και γενικότερα στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων».

Ο Δ. Κουμπούρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», λέγοντας ότι είναι ψέμα ότι η ΟΑ ιδιωτικοποιείται για τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ο λαός θα πληρώσει πολλαπλάσια στην ασφάλεια των πτήσεων και στο φθηνό εισιτήριο στη σύνδεση με τα νησιά και τις άγονες γραμμές, τονίζοντας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποδεχτεί «τη συρρίκνωση, κλείσιμο και τελικά την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ με βάση την επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απελευθέρωση της αγοράς και τη συγκέντρωση των αερομεταφορών σε δύο ή τρεις (σ.σ. εταιρείες)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ