Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Αφήνουν χωρίς βασικά μέσα προστασίας τους εποχικούς πυροσβέστες

Εποχικοί πυροσβέστες σε παλιότερη κινητοποίηση

ICON

Εποχικοί πυροσβέστες σε παλιότερη κινητοποίηση
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχετικά με τον εξοπλισμό προστασίας των πυροσβεστών, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αχιλλέας Κανταρτζής, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές, πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν:

«Η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις ετοιμάζεται, το ερχόμενο καλοκαίρι, να στείλει 5.500 εποχικούς πυροσβέστες να εργαστούν χωρίς τα βασικά μέσα προστασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης, οι εποχικοί πυροσβέστες θα παραλάβουν τα βασικά είδη του εξοπλισμού τους (στολές, μπότες, γάντια κ.ά.) αν όχι μετά σίγουρα στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Αυτό το έγγραφο αποδεικνύει πως η κυβέρνηση θα στείλει και το φετινό καλοκαίρι τους 5.500 εποχικούς πυροσβέστες στις φωτιές χωρίς τα βασικά είδη προστασίας. Και όλα αυτά όταν πέρσι που κάηκε η χώρα από τη μια άκρη στην άλλη κάηκαν 75 άνθρωποι μεταξύ αυτών και 9 πυροσβέστες και 2 αεροπόροι στις φλόγες.

Προκύπτει λοιπόν ότι:

-- Με βάση το έγγραφο είναι άγνωστο πότε θα δοθούν 6.000 στολές αφού ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

-- Επιπλέον άλλες 11.000 στολές εκτιμάται ότι θα παραδοθούν το Σεπτέμβρη, στο τέλος δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου.

-- Εξι χιλιάδες (6.000) ζευγάρια γάντια είναι άγνωστο πότε θα παραληφθούν αφού ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν λίγες μέρες.

-- Αγνωστο παραμένει επίσης πότε θα δοθούν 4.000 άρβυλα αν και ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει πότε θα παραδοθούν.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι οι πυροσβέστες που κάηκαν πέρσι αν είχαν την αλουμινένια κουβέρτα, αν είχαν μάσκα για τα μάτια ή αναπνευστική συσκευή σαφώς δε θα είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα και ενώ στις 5 Ιουνίου 2007 μπήκε στο ΦΕΚ ότι θα πάρουν τα μέσα αυτοπροστασίας, δεν τα έχουν πάρει ακόμα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με άλλα αναλώσιμα είδη ατομικής προστασίας των πυροσβεστών, όπως μάσκες δασοπυρόσβεσης και τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για αυτές αφού ο διαγωνισμός για 7.000 μάσκες και 35.000 φίλτρα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Επίσης και άλλος διαγωνισμός για 9.000 μάσκες και 45.000 φίλτρα είναι στο στάδιο της αξιολόγησης προσφορών.

Τα ίδια ισχύουν για το διαγωνισμό του υδροδοχείου και για τις καλοκαιρινές μπλούζες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος όλα τα είδη προστασίας των εποχικών πυροσβεστών την ημέρα που θα ξεκινήσουν να εργάζονται οι εποχιακοί πυροσβέστες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ