Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Να φύγουν οι ξένες δυνάμεις

Σημαντική επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Πριν από έξι χρόνια, δεν υπήρχε κανένας τρομοκράτης. Οταν αυτοί πάτησαν το πόδι τους στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή, οι τρομοκράτες βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Οι ξένες δυνάμεις έφεραν μόνο καταστροφή και διχασμό, και όταν φύγουν η περιοχή θα είναι ειρηνική. Ενα ενωμένο Ιράκ είναι δώρο για όλους μας», δήλωνε ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μετά τη συνάντηση που είχε με την ιρακινή ηγεσία στο σύνολό της.

Ο Αχμαντινετζάντ πραγματοποιεί «ιστορική επίσκεψη» στη Βαγδάτη, την πρώτη Ιρανού Προέδρου μετά τον οκταετή πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, στη δεκαετία του '80, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Υπέγραψε σειρά συμφωνιών για τελωνειακές και μεταφορικές συνδέσεις, για συνεργασία στη βιομηχανική ανάπτυξη. Η επίσκεψή του πυροδότησε αντιδράσεις από σουνιτικές οργανώσεις, που πραγματοποίησαν και διαδηλώσεις. Γενικώς, όμως, έγινε δεκτή με θριαμβευτικούς τόνους από τον ιρανικό και τον ιρακινό Τύπο, ιδιαίτερα της σιιτικής πλειοψηφίας, όπου αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «είναι ο μοναδικός ηγέτης που αψήφησε τους κινδύνους και βρέθηκε στη Βαγδάτη σε αντίθεση με άλλους Αραβες ηγέτες».

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, χτες τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στις συνοικίες Μπαμπ αλ Μουντλάμ και Ζαγιούνα. Η πρώτη έγινε από καμικάζι κατά κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών κοντά και στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης και ήταν η πλέον πολύνεκρη, ενώ η δεύτερη έγινε από καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά της ειδικής μονάδας ταχείας αντίδρασης του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά μόνο 2 εκ των νεκρών ήταν στρατιώτες. Στη Βασόρα, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας και τρεις σωματοφύλακες έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα ενόπλων, ενώ στη Σαμάρα ανακαλύφθηκε ένας ακόμα ομαδικός τάφος με 14 πτώματα. Την Κυριακή, τουλάχιστον 33 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και 41 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

Τέλος, ο βραβευμένος με «Νόμπελ» οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε ότι θεωρεί ως σημαντικό παράγοντα επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας τον πόλεμο στο Ιράκ εκτιμώντας ότι το πραγματικό κόστος υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που έχει ανακοινωθεί. Το άμεσο κόστος του πολέμου από το 2003 έχει φτάσει τα 845 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Το έμμεσο κόστος, που κατά τον Στίγκλιτς φτάνει στα 3 τρισ. δολάρια και δεν καταμετράται, περιλαμβάνει το κόστος νοσηλείας των τραυματιών, τα δάνεια, τον κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και τις επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Το κόστος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έφτασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε τρέχουσες τιμές, και ο Τζ. Στίγκλιτς θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί από τον πόλεμο στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ