Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Απάντησε με αφορισμούς

Σπύρος Χαλβατζής: Οι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις να αποτελούν λαϊκή περιουσία

Με αφορισμούς όπως ότι το ΚΚΕ «βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα», έχει «ξεπερασμένες αντιλήψεις», υπερασπίζεται το σοσιαλισμό «που απέτυχε παγκοσμίως» και διακατέχεται από «ιδεοληψίες», διάνθησε την ομιλία του ο κήρυκας του νεοφιλελευθερισμού υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, επιχειρώντας να απαντήσει στην Επερώτηση.

Με μανία υπερασπίστηκε όλες τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, λέγοντας ότι για τη σημερινή κατάσταση στις πρώην ΔΕΚΟ δε φταίει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίησή τους υπέρ του κεφαλαίου, αλλά ο «κρατισμός» που επικρατούσε επί χρόνια και στη χώρα μας!

Για την «Ολυμπιακή» είπε ότι έχει ήδη τεράστια χρέη και επιχειρείται σε συνεργασία με την ΕΕ συμψηφισμός των χρεών με τα ποσά που έχουν επιδικαστεί υπέρ της «Ολυμπιακής». Στόχος, ανέφερε, ένα μέρος της να λειτουργεί χωρίς χρέη προκειμένου να αποκρατικοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2008.

Αναφερόμενος στον ΟΣΕ, ανέφερε ότι αυτός είχε εγκαταλειφθεί επί χρόνια και ισχυρίστηκε ότι για τον εκσυγχρονισμό του θα δοθούν 5,5 δισ. από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δε θα προχωρήσει είπε η ιδιωτικοποίηση όχι γιατί δεν το θέλει η κυβέρνηση, αλλά γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες.

Οσον αφορά τον ΟΤΕ, είπε ότι αυτός δεν είναι πλέον δημόσια επιχείρηση, λειτουργεί πλέον με τους κανόνες της αγοράς και το κράτος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρακολουθεί αυτούς τους κανόνες.

Ο υπουργός είπε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε επενδύσεις 12 δισ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε ενέργεια, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.

Απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής. Τόνισε ότι τα όσα είπε περί εγκατάλειψης του κεντρικού σχεδιασμού δεν ισχύουν, αφού είναι φανερό στον καθένα πως τόσο η ΕΕ όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν με κεντρικό σχεδιασμό προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Υπογράμμισε ότι η ΕΕ, που με τόσο πάθος υπερασπίστηκε ο υπουργός, βρίσκεται πίσω από κάθε επίθεση στα κάθε είδους δικαιώματα των εργαζομένων. Ο Σ. Χαλβατζής υπενθύμισε στον υπουργό, που είπε ότι ο σοσιαλισμός απέτυχε, ότι για να εδραιωθεί ο καπιταλισμός χρειάστηκαν 280 χρόνια και ως εκ τούτου το εγχείρημα του σοσιαλισμού όχι μόνο δε χάθηκε, αλλά άφησε πίσω του και κατακτήσεις, αλλά και εμπειρία.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι συνεχώς δίνονται κομμάτια της ενέργειας και των επικοινωνιών σε μεγάλα συμφέροντα και υπενθύμισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε από τη συμφωνία του Μάαστριχτ, που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Για εμάς, είπε, οι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να είναι στα χέρια του κράτους, να αποτελούν λαϊκή περιουσία και να ικανοποιούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ