Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μέτωπο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Να κάνουν πράξη το σύνθημα «Βαλκάνια χωρίς ΝΑΤΟ, ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα» αποφάσισαν τα Βαλκανικά Κινήματα Ειρήνης στη διήμερη Συνάντηση, που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη στις 1 και 2 του Μάρτη, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και τη στήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Μεγάλης σημασίας κρίθηκαν τα αποτελέσματα του διημέρου για το περιεχόμενο και τη συγκρότηση των δυνάμεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που θα συνέλθει στο Καράκας της Βενεζουέλας τον ερχόμενο Απρίλη. Στη διάρκεια του διημέρου καταγράφηκε η ανοδική πορεία του φιλειρηνικού κινήματος και εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Διαπιστώθηκε ότι τα Βαλκάνια «βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα» λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης και ότι έχουν μετατραπεί σε πεδίο ανταγωνισμού για τον έλεγχο των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή «ασφάλεια» της ΕΕ. Ολοι οι εκπρόσωποι καταδίκασαν την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη των στρατιωτικών της βάσεων ανά τον κόσμο, τη στρατιωτικοποίηση και τον επιθετικό ρόλο της ΕΕ κατά των λαών, την ιμπεριαλιστική δύναμη των ΗΠΑ. Κατήγγειλαν την άνομη, πέρα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κι επικίνδυνη απόφαση «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου με την απόσχισή του από τη Σερβία. Σημείωσαν ότι η πράξη αυτή αποτελεί μία «ωρολογιακή βόμβα» που μπορεί να έχει συνέπειες και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, σε κινήματα αποσχιστικά, αυτονομιστικά. Επισήμαναν ότι έχει ήδη συζητηθεί για να εφαρμοστεί ως μοντέλο και αλλού. Οι εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης υπογράμμισαν ότι οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να προσδοκούν σε ένα φωτεινό μέλλον μόνο αν παραμερίσουν τους εθνικισμούς κι αντιτάξουν ένα ενιαίο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο.


Motion Team

Στη Συνάντηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν οι παρακάτω εκπρόσωποι 10 οργανώσεων από 8 χώρες της περιοχής: Ο Ν. Ζώκας και η Β. Νικολαΐδου από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο Γ. Ντουνιαδάκης από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ο Μουράτ Ακάντ από την Ενωση για την Ειρήνη Τουρκίας, ο Βλαντιμίρ Καπουράλιν από το Αντιφασιστικό Φόρουμ Κροατίας, ο Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς από το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων», ο Αρης Γεωργίου από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο Γκεόργκι Μπούικο από την Αντιφασιστική Επιτροπή Ουκρανίας, ο Ιβάν Ντιμιτρόφ από το Βουλγαρικό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, ο Λιούπισλαβ Κρούνιτς από την Επιτροπή Αντι-ΝΑΤΟ Σερβίας, ο Κονσταντίν Κρέτου από το Συμβούλιο Ειρήνης Ρουμανίας. Συμμετείχε, επίσης, αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, γγ του ΠΣΕ. Αξιόλογη ήταν η συμβολή των εισηγήσεων των δύο πανεπιστημιακών δασκάλων του ΑΠΘ, Γιώργου Μαργαρίτη, με θέμα το διαμελισμό των Βαλκανίων και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, και Γιώργου Τσιλιγκιρίδη, με θέμα τα ενεργειακά και την ξένη εξάρτηση και επέμβαση στα Βαλκάνια.

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με χαιρετισμό η Δ. Γραμματικοπούλου εκ μέρους της ΟΓΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Κ. Θεοδωρίδης εκ μέρους της δημοτικής αρχής του Δήμου Πολίχνης. Παρών ήταν και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής.

Στο περιθώριο του διημέρου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των συναγωνιστών του φιλειρηνικού κινήματος στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, όπου φυλακίστηκαν και μαρτύρησαν αγωνιστές, και στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου σε πλάκες αναγράφεται η αντίσταση του λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Ο αγώνας του λαού της Θεσσαλονίκης κατά του πολέμου ενάντια στην πρώην Γιουγκοσλαβία προκάλεσε τη συγκίνηση των Σέρβων συναγωνιστών, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα μεταφέρουν πλακέτα εκτίμησης του σερβικού λαού προς τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και την προσφορά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ