Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Εμβρυο «ηλικίας» μικρότερης των 28 εβδομάδων...

Η ιστορία είναι αληθινή. Το κείμενο που ακολουθεί είναι συγκλονιστικό. Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στον «Ρ» υπό τον τίτλο «Το ΙΚΑ και η "παραγραφή" μιας γέννας». Μόνο που δεν ίδρωσε τ' αυτί κανενός. Σιγή ιχθύος. Τα κανάλια δε βρήκαν χρόνο να ασχοληθούν. Τα υπόλοιπα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, προφανώς δεν αξιολόγησαν το θέμα ως σημαντικό... Οσο για τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαμε αμφιβολία ότι θα το έριχναν στο καλάθι των αχρήστων, δίπλα στα υπόλοιπα «περιττά», όπως η ευαισθησία, η ανθρωπιά, το φιλότιμο.

Εμείς επιμένουμε. Και το αναδημοσιεύουμε:

*

«Τα παρακάτω αφορούν άμεσα όλες τις γυναίκες, που θέλουν να γίνουν μάνες, με την ευχή να είναι πάντα καλότυχες. Εγκυος γέννησε πρόωρα ένα κοριτσάκι, μια μέρα πριν την ολοκλήρωση της 26ης βδομάδας κύησης. Το μωρό γεννήθηκε μεν, αλλά δεν μπόρεσε να επιζήσει για πολύ. Η έγκυος έχει επίσης την ατυχία να είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, έτσι όπως το έχουν καταντήσει οι πολιτικές των κομμάτων, που δίνουν λόγο στα αφεντικά, και οι νόμοι που φτιάχνουν. Λίγες μέρες μετά την τραγωδία, ήρθε η ώρα των διαδικασιών. Εκανε αίτηση για επίδομα τοκετού. Τότε το ΙΚΑ την πληροφόρησε ότι ο τοκετός της δεν ήταν πρόωρος, αλλά "πρώιμος" και απέρριψε το αίτημά της. Ετσι - λέει το ΙΚΑ - ορίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για έμβρυα κάτω των 28 βδομάδων, είτε αυτά επιζήσουν, είτε όχι.

*

Μπροστά στο γκισέ του ΙΚΑ, η εργαζόμενη ενημερώθηκε ουσιαστικά ότι... τι; Οτι δε γέννησε; Οτι δε βγήκε από τα σπλάχνα της ζωντανό το μωρό της; Οτι δεν πέρασε τους πόνους και την αγωνία μιας γυναίκας που γεννά; Κάτι τέτοιο. Κι έζησε μια δεύτερη πίκρα, αφού - αν παρακάμψουμε τη μη χορήγηση του επιδόματος - αισθάνθηκε να της αρνούνται όσα πέρασε, αισθάνθηκε ότι μερικές αράδες σε ένα έγγραφο είναι ικανές να διαγράψουν έξι και πλέον μήνες εγκυμοσύνης. Με μια απόρριψη από το ΙΚΑ πέρασε σε μια άλλη κατηγορία γυναικών, τις ..."ας πρόσεχαν".

*

Το ΙΚΑ λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις ως τιμωρός. Βιάστηκες να γεννήσεις; Δε σου δίνει επίδομα τοκετού. Δε σου δίνει ένα μικρό μέρος από τα δικά σου λεφτά, που τα παρακρατά κάθε μήνα. Δε βοηθά να αντιμετωπιστεί το πρακτικό μέρος μιας εξαιρετικά θλιβερής στιγμής στη ζωή μιας ασφαλισμένης του. Και προφανώς δεν πρόκειται μόνο για το ΙΚΑ, αλλά και για άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που καλύπτονται πίσω από δικαστικές αποφάσεις, που προφανώς το ίδιο ή κάποιος από αυτούς έχει προκαλέσει με μια σχετική προσφυγή του. Οσο για το ΙΚΑ, προσέξτε κάτι ακόμη. Αν στη γνωμάτευση του νοσοκομείου με την οποία βεβαιώνεται ο τοκετός, δεν οριστεί - λόγω αβλεψίας - αναρρωτική άδεια τοκετού, ο γυναικολόγος του ΙΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει ...αρμοδιότητα να τη χορηγήσει ο ίδιος ως γιατρός, επιστήμονας, λειτουργός, άνθρωπος. Σίγουρα, κάποια εγκύκλιος θα τον "καλύπτει" και σ' αυτήν την περίπτωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρεβάνς (2023-01-19 00:00:00.0)
Θάνατος 21χρονης στη διάρκεια τοκετού (2010-07-10 00:00:00.0)
Ο χρονισμός του τοκετού (2000-07-16 00:00:00.0)
Διώκεται για παιδοκτονία (1997-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ