Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αμερικανική αεροπορική επιδρομή

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επιδρομή με τουλάχιστον τρεις πυραύλους «Κρουζ» πραγματοποίησαν χτες, λίγο πριν τα χαράματα, αμερικανικά αεροσκάφη σε αστική περιοχή της νότιας σομαλικής πόλης Ντόμπλε, προκαλώντας (σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες») το σοβαρότατο τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ αμάχων, εκ των οποίων τα τέσσερα παιδιά. Αλλες πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν την πιθανότητα να σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή τουλάχιστον τέσσερις Σομαλοί...

Η αιφνιδιαστική επίθεση των Αμερικανών στη νότια Σομαλία (κοντά στα σύνορα με την Κένυα) έγινε με πρόσχημα τη σύλληψη ή θάνατο του ισλαμιστή Χασάν Τούρκι, ο οποίος κατηγορείται απ' την Ουάσιγκτον για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στις μεγάλες αποτυχίες της αιθιοπικής κατοχής της Σομαλίας και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, και άλλες περιοχές της χώρας, που ξαναπέφτουν σιγά-σιγά στον έλεγχο ισλαμιστών και αντικατοχικών δυνάμεων.

Ο Μπράιν Ουίτμαν, αξιωματούχος του Πενταγώνου, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι η επιδρομή «ήταν σκόπιμο χτύπημα ακριβείας κατά ενός γνωστού τρομοκράτη και των συνεργατών του». Αργότερα, ανώνυμος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος υπαινίχθηκε ότι πιθανώς να ακολουθήσουν και άλλες επιδρομές μετά το χτεσινό βομβαρδισμό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να καταδιώκουν τους τρομοκράτες ...οπουδήποτε μπορούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ