Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, στις 4μ.μ., ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος χτες συναντήθηκε και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του για εξακολούθηση των προσπαθειών, προς την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μ. Μόλερ, ο Δ. Χριστόφιας τόνισε την πρόθεσή του για ανάληψη πρωτοβουλιών και καλλιέργεια κλίματος, που να επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και επισήμανε τις προσπάθειες που γίνονται για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εάν είναι δυνατόν πριν το τέλος Μάρτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επανέλαβε τις θέσεις του Προέδρου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μία λύση με βάση τις «συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, που προνοούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, και οι αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου», υπογραμμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «επιδιώκει λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας, ενώ θα πρέπει να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού».

Ο νέος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί για τη διάνοιξη περισσότερων σημείων διέλευσης στη γραμμή αντιπαράταξης, αρχής γενομένης από το οδόφραγμα της Λήδρας και το σημείο διέλευσης του Λιμνήτη.

Συνέντευξη στο ΑΠΕ

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι οι εκλογές δημιούργησαν ήδη μία κινητικότητα στο Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας συνάντηση με τον Μ. Ταλάτ, την οποία χαρακτήρισε διερευνητική. «Από εκεί και πέρα, επισήμανε, υπάρχουν και ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα, τόνισε ότι θέλει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυβέρνηση και «να ανταλλάξουμε απόψεις για τις επικείμενες εξελίξεις. Θα γίνει φιλική ανταλλαγή απόψεων και είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό μας στην προσπάθεια να αναβιώσει ένας διάλογος για υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Μπροστά μας είναι και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την οποία θα ανταλλάξουμε απόψεις. Βεβαίως, ενδιαφέρομαι να ενημερωθώ και για τις εξελίξεις σε σχέση με τα Σκόπια. Δε θα πάω στην Αθήνα για να κτίσω σχέσεις. Υπήρχε αγαστή συνεργασία και με τον τέως Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά και εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής είχα πολύ καλές σχέσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος».

Μιλώντας για τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι θα ρωτήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε τι εμπόδια προσκρούει και δεν εφαρμόζεται καθώς είναι η μοναδική Συμφωνία, που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και φέρει τις υπογραφές τόσο του Μ. Ταλάτ, όσο και του απερχόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, υπογραμμίζοντας «εγώ τιμώ την υπογραφή του κ. Παπαδόπουλου, ας τιμήσει και ο ίδιος τη δική του υπογραφή. Ελπίζω ότι μέσα σε ένα κλίμα καλής θέλησης και αλληλοκατανόησης να δούμε ποια είναι τα προβλήματα, που η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι υπάρχουν για να προχωρήσει η συμφωνία αυτή».

Οπως τόνισε ο Δ. Χριστόφιας, εάν αληθεύουν όσα ειπώθηκαν για την επιστολή Ταλάτ στον ΓΓ του ΟΗΕ, «ασφαλώς προκαταλαμβάνει κάποια πράγματα».

Υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό βρίσκεται στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών» και τα ΗΕ «αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα. Υπάρχει κατοχή. Η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν εγκρίνει σωρεία ψηφισμάτων. Επίσης, θέση μας είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρονται ενεργά για τη λύση του Κυπριακού και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», χαρακτηρίζοντας σφάλμα την έξοδο του Κυπριακού από τη βάση των ΗΕ.

Μιλώντας για πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Δ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι ο ίδιος την επιθυμεί, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με την τουρκική πλευρά, εκφράζοντας την ελπίδα η Αγκυρα να ξεπεράσει την αδιαλλαξία της.

Στην Τουρκία ο Α. Ταλάτ

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία μεταβαίνει την Πέμπτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για λύση στα πλαίσια του απορριφθέντος «σχεδίου Ανάν». Ωστόσο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους δεν παρέλειψε να δυναμιτίσει ακόμα μία φορά το κλίμα, ισχυριζόμενος ότι «η Τουρκία δεν εισέβαλε στην Κύπρο με σκοπό την κατοχή», κατηγορώντας για τη μη εξεύρεση λύσης την προηγούμενη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ