ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σμπαραλιάζει δικαιώματα και Ταμεία

Σε συνέχεια των νόμων Σιούφα - Σουφλιά και Ρέππα, οι εργαζόμενοι είναι από χτες αντιμέτωποι με τον πυρήνα μιας ακόμα βαθιά αντιδραστικής μεταρρύθμισης στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή αποτελείται από 154 άρθρα και περιλαμβάνει μέτρα που χτυπούν το σύνολο των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από κλάδο, ηλικία και επάγγελμα, με ιδιαίτερα επώδυνες ρυθμίσεις σε βάρος των γυναικών και των μητέρων με ανήλικα παιδιά.

Τα όρια ηλικίας αυξάνονται για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Οι συντάξεις - ειδικά οι επικουρικές - μειώνονται, ενώ επί της ουσίας καταργείται το δικαίωμα στη λεγόμενη «πρόωρη συνταξιοδότηση», καθώς οι προϋποθέσεις και το κόστος της για τον εργαζόμενο την καθιστούν απαγορευτική (επιβολή ποινής 6% ανά έτος). Η ριζική ανατροπή του συστήματος που επιφέρει η «ενοποίηση» θα οδηγήσει σε αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα μειώσει σε ορισμένες περιπτώσεις τις συντάξεις, ενώ μεγάλες θα είναι οι περικοπές στους κλάδους Υγείας και στις παροχές των Ταμείων.

Την ίδια ώρα, επιδεινώνονται οι όροι ασφάλισης στον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ για τους υποαπασχολούμενους εργαζόμενους, ενώ το χαράτσι στους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» στόχο έχει τη δημιουργία ενός ακόμα κομποδέματος για τους μεγαλοεργοδότες. Είναι φανερό ότι και αυτή η αντιδραστική μεταρρύθμιση είναι υπαγορευμένη από την αρχή ως το τέλος από τις ανάγκες του κεφαλαίου να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης, να βαθύνει την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, να απαλλαγεί από τις ελάχιστες υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους.

1. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Σαρωτικές είναι οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι οποίες θίγουν σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων. Στην ίδια την Εισηγητική Εκθεση η κυβέρνηση ομολογεί ότι τα μέτρα «στοχεύουν στην προσέγγιση των "γενικών ορίων" ηλικίας για τους "παλαιούς" ασφαλισμένους (στα 65 έτη για άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες) και στα 65 έτη για όλους τους "νέους" ασφαλισμένους».

Στο στόχαστρο μπαίνουν:

  • Ολοι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ -ΕΤΑΜ που μπήκαν στην παραγωγή μέχρι το 1992.
  • Οι γυναίκες των Ταμείων Αυτοαπασχολουμένων.
  • Οι ασφαλισμένοι των Ειδικών Ταμείων (πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες).
  • Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία του Τύπου.
  • Χειροτερεύει το καθεστώς συνταξιοδότησης στους ασφαλισμένους μετά το 1993 του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και των ειδικών Ταμείων, που ακόμα και με 10.500 ένσημα με το 55ο έτος της ηλικίας δε στοιχειοθετούν δικαίωμα σύνταξης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους επέρχονται οι εξής ανατροπές:

  • Στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με 10.500 μέρες ασφάλισης (35ετία) από το 58ο έτος ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες έχουμε αύξηση στο 60ό έτος. Η αύξηση γίνεται με προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος μετά το 2013.
  • Στα ειδικά Ταμεία (τράπεζες -πρώην ΔΕΚΟ) από τη συμπλήρωση του 58ου έτους προβλέπεται αύξηση στο 60ό έτος με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος από το 2013.
  • Για τα Ταμεία Αυτοαπασχολουμένων - μετά και τις νέες ενοποιήσεις - αύξηση στις γυναίκες κατά δύο χρόνια, στο 60ό έτος από το 58ο με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος από το 2013.
  • Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με 10.500 μέρες ασφάλισης εκ των οποίων τα 7.500 ένσημα σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, το όριο ηλικίας αυξάνεται από το 55ο έτος στο 57ο έτος για πλήρη σύνταξη και για μειωμένη από το 53ο στο 55ο έτος, με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος με έναρξη της αύξησης το 2013. Για την τελευταία κατηγορία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που είναι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, το μέτρο αυτό συνιστά χτύπημα του καθεστώτος των ΒΑΕ, πριν ακόμα γίνει ο αποχαρακτηρισμός του επαγγέλματος. Δηλαδή, στην πράξη, η διάταξη αναθεωρεί το καθεστώς και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Πρόκειται για μαχαιριά σε χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στις πιο βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
  • Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με 10.000 μέρες ασφάλισης και δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 57ο έτος επέρχεται αύξηση τριών χρόνων. Η συνταξιοδότηση θα γίνεται στο 60ό έτος, με προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος από το 2013.
  • Για την 37ετία (11.100 μέρες ασφάλισης) χωρίς όριο ηλικίας τίθεται όριο ηλικίας το 58ο έτος αρχής γενομένης από το 2013.
  • Στην αύξηση και των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στοχεύει και η «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 68 χρόνια (από 67 που ίσχυε με το νόμο Ρέππα), με αύξηση της σύνταξης κατά 3,3% ανά έτος, για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια ασφάλισης σε όλα τα Ταμεία. Για τους πριν το 1993 ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που συνταξιοδοτούνται στα 60 έτη με 35 χρόνια διαρκούς εργασίας, προβλέπεται αύξηση μέχρι και 3 χρόνια («εθελούσια» παράταση) με αύξηση της σύνταξης κατά 3,3% ανά έτος.
2. Χτύπημα σε γυναίκες - μητρότητα

Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται άλλο ένα ισχυρό χτύπημα στην εργαζόμενη μητέρα. Πέραν των άλλων αλλαγών στις εργαζόμενες, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικο παιδί ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, καταργείται σταδιακά το μειωμένο όριο ηλικίας στο 50ό έτος. Για τις ασφαλισμένες με ανήλικο σε Ταμεία Αυτοαπασχολούμενων, ειδικά Ταμεία και σε Ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ο έτος. Για τις μετά το 1993 ασφαλισμένες μητέρες οι οποίες έχουν 3-5 παιδιά το κατώτερο όριο και σε αυτές καθορίζεται στο 55ο έτος.

Αναλυτικά, για τις μητέρες με ανήλικα, επέρχονται οι εξής ανατροπές:

  • Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι μητέρες με ανήλικο οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας τους με 5.500 ημέρες ασφάλισης, χάνουν αυτή τη δυνατότητα. Από το 2010 προστίθεται ένα επιπλέον έτος για κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
  • Στα Ειδικά Ταμεία μισθωτών ενώ είχαν δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25 έτη ασφάλισης (7.500 ένσημα) στο 50ό έτος, αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 55ο έτος. Η αύξηση αρχίζει το 2013 με την προσθήκη ενός χρόνου για κάθε έτος.
  • Στο ΤΣΠΕΑΘ (δημοσιογράφων) αντί για 15 χρόνια ασφάλισης και το 50ό έτος ηλικίας επιβάλλεται αύξηση του συντάξιμου χρόνου στα 20 χρόνια. Η αύξηση γίνεται από το 2013. Ταυτόχρονα επέρχεται αύξηση (διπλή δηλαδή) και στο όριο ηλικίας, αφού πρέπει να συμπληρώνεται το 55ο έτος.
  • Στο ΤΣΕΥΠ Αθήνας από τα 20 έτη ασφάλισης και το 50ό έτος, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ο έτος (από το 2013), που αποτελεί και το γενικό όριο πλέον όλων των Ταμείων του κλάδου. Το ίδιο θεσπίζεται και για το ΤΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης.
  • Για το ΤΑΙΣΥΤ παραμένει το ισχύον καθεστώς (20 έτη ασφάλισης και 55ο έτος)
  • Για το ΤΑΤΤΑ καταργείται το δικαίωμα στη μειωμένη σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας με 5.500 ημέρες ασφάλισης, με την προσθήκη ενός έτους από το 2010 και μέχρι το 55ο. Ταυτόχρονα αυξάνεται ο συντάξιμος χρόνος κατά 150 ημέρες ασφάλισης και μέχρι τη συμπλήρωση 6.000 ημερών ασφάλισης.
  • Στα Ταμεία αυτοαπασχολούμενων και ειδικότερα στο Ταμείο Νομικών και ΤΑΝΠΥ, που οι μητέρες με ανήλικο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 50ό έτος επέρχεται σταδιακή αύξηση στο 55ο έτος με την προσθήκη ενός έτους από το 2013.
  • Στα Ειδικά Ταμεία Μισθωτών από τα 20 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας επιβάλλεται παράλληλα και όριο, το 50ό έτος, από το 2013 αλλά ανεξάρτητα από την ανηλικότητα των παιδιών, ενώ το δικαίωμα αυτό το διατηρούν και οι πατέρες χήροι ή διαζευγμένοι εφόσον έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών.

Μετά απ' όλον αυτόν τον καταιγισμό αντιασφαλιστικών διατάξεων σε βάρος των μητέρων με ανήλικα παιδιά, οι δήθεν προβλέψεις για την «προστασία της εργαζόμενης μητέρας», η αύξηση κατά 6 μήνες της άδειας μητρότητας και η αύξηση κατά ένα έτος του πλασματικού χρόνου είναι μόνο πρόκληση και κοροϊδία. Τα ψίχουλα αυτά, είναι ψίχουλα ντροπής και εξευτελισμού γι' αυτούς που τα προβάλλουν.

3. Μειώσεις συντάξεων - «πρόωρες»

Η κυβέρνηση βάζει νυστέρι και στο ύψος των συντάξεων. Σειρά αυτή τη φορά έχουν όλες οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες μειώνονται δραστικά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

  • Καμία επικουρική σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης και 10.500 ημέρες εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των συντάξιμων αποδοχών.
  • Η μείωση θα αρχίσει το 2013 και εντός μιας οχταετίας θα πρέπει να φτάσει στο 20% με ισόποσες ετήσιες μειώσεις. Οπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, υπάρχουν ταμεία που ξεπερνά και το 40%! Στους εργαζόμενους π.χ. των ΟΤΑ (ΤΑΔΚΥ) η μείωση θα φτάσει το 37%. Στο ΤΕΑΠΟΚΑ, που ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο με τη νέα διάρθρωση θα ενταχθεί στο ΤΕΑΔΥ, η μείωση θα φτάσει το 43%!

Μειώσεις επιβάλλονται και στις κύριες συντάξεις, αφού με το νέο νόμο η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης από την εργασία, αφού έχει θεμελιωθεί δικαίωμα και υπάρχουν οι ηλικιακές προϋποθέσεις, αυξάνεται από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος επί του ποσού της σύνταξης. Ετσι στην πενταετία η μείωση στις πρόωρες συντάξεις θα ανέρχεται στο 30% για όσους τελικά κάνουν χρήση αυτής της διάταξης. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία από κάθε σκέψη για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ομως στις περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος υποχρεώνεται για διάφορους λόγους, οικογενειακή κατάσταση ή κατάσταση υγείας, να εγκαταλείψει την εργασία του, η μείωση θα είναι ανυπόφορη. Το ίδιο ανυπόφορη θα είναι και για εργαζόμενους που λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση χάνουν την εργασία τους και με τον τρόπο αυτό τους επιβάλλεται διπλή τιμωρία. Και απώλεια της εργασίας και χαμηλότερη σύνταξη εξαιτίας αυτού του λόγου.

Μάλιστα, η ποινή για κάθε «πρόωρη» αποχώρηση, που φτάνει στο 30% της σύνταξης, αρχίζει από την 1/1/2009. Η διάταξη αυτή επί της ουσίας ακυρώνει και το δικαίωμα των μητέρων με ανήλικο παιδί να φύγουν χωρίς επιπτώσεις με μειωμένη σύνταξη πριν το 2013, αφού για κάθε χρόνο «πρόωρης» συνταξιοδότησης θα επιβαρύνονται με μείωση 6% στη σύνταξή τους.

Ούτε ώρα χαμένη, ξεσηκωμός τώρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό:

«Ούτε ώρα χαμένη. Οι εργαζόμενοι με κάθε τρόπο πρέπει να αντιδράσουν, να ξεσηκωθούν. Επιβεβαιώνεται ότι μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση βαθαίνει την αντιλαϊκή της επίθεση, δίνει συνέχεια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Σιούφα - Ρέππα).

Με το νομοσχέδιο ωφελείται η πλουτοκρατία και όχι οι πολλοί, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο υπονομεύει παραπέρα το μέλλον της νεολαίας, ξεζουμίζει τους εργαζόμενους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μέσω και του νέου νομοσχεδίου συνεχίζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με πολλούς τρόπους.

  • Εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να βγουν στη σύνταξη στα 68 χρόνια με τον εκβιασμό των χαμηλών συντάξεων.
  • Επί της ουσίας καταργεί τις "πρόωρες", "μειωμένες" συντάξεις, αφού επιβάλλει μείωση 6% (από 4,5%) για κάθε χρόνο, από τα 60 μέχρι τα 65 χρόνια.
  • Αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 55 στα 57 χρόνια και από τα 53 στα 55 για τους εργαζόμενους με υπηρεσία 10.500 ημέρες εργασίας και 7.500 ημέρες για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 58 στα 60 χρόνια για τους εργαζόμενους με 35ετία.
  • Καθορίζει ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 58 για τους εργαζομένους με 37ετία, που έβγαιναν στη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Διπλασιάζεται ο αριθμός των ενσήμων που απαιτείται για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (από 50 σε 100 ένσημα).

Στο όνομα της προστασίας της μητρότητας, αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, καταργείται το δικαίωμα στην πρόωρη - μειωμένη σύνταξη στα 50 χρόνια.

Προχωρά η ενοποίηση των Ταμείων, η οποία γίνεται με προς τα κάτω εξίσωση δικαιωμάτων. Μειώνονται δραστικά οι επικουρικές συντάξεις. Ταυτόχρονα, νέες ευθύνες επιρρίπτονται και νέα χαράτσια για τους εργαζόμενους θεσπίζονται μέσω του Ταμείου αλληλεγγύης, όταν οι καταχραστές των χρημάτων των Ταμείων και των εργαζομένων είναι οι επιχειρηματίες και το αστικό κράτος.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε ένταση των αγώνων. Τους καλεί σε κοινή δράση για να διεκδικήσουμε:

-- Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

-- Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας.

-- Πλήρη - σταθερή εργασία.

-- Αύξηση της χρηματοδότησης των Ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία. Επιστροφή των κλεμμένων, καταβολή του συνόλου του ποσού που οφείλουν.

-- Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Διπλασιασμό της σύνταξης του ΟΓΑ.

-- Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Πέντε χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Διεύρυνση των ΒΑΕ. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Προστασία της Μητρότητας.

-- Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας.

-- Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 μέρες εργασίας.

-- Νομιμοποίηση των μεταναστών, ισοτιμία δικαιωμάτων, δικαίωμα μεταφοράς ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης.

Επιβάλλεται η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας εργατών - αυτοαπασχολούμενων - μικρομεσαίων αγροτών, για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Οργάνωση της πάλης σε τόπους δουλειάς και γειτονιές

Κάλεσμα σε ξεσηκωμό απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για οργάνωση στους τόπους δουλειάς, τολμηρό άνοιγμα στις λαϊκές γειτονιές, κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Καλεί όλους τους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας στις 12 του Μάρτη, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 13 και στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 19 του μήνα, με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων.

«Τώρα όλοι στο δρόμο του αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ που συγκρούεται σταθερά, τόσα χρόνια, με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απαιτεί την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διεκδικεί αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων» σημειώνει το ΠΑΜΕ και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όχι μόνο στηρίζει τον αντεργατικό νόμο Ρέππα, που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις και ιδιωτικοποιεί το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και με τις μορφές δράσης που χρησιμοποιεί διευκολύνει την κυβερνητική επίθεση».

Καταγράφοντας τις αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, το ΠΑΜΕ καλεί σε επιφυλακή για να μην περάσει ο εκβιασμός περί χρεοκοπίας των Ταμείων, να πληρώσουν βαρύ πολιτικό τίμημα οι δυνάμεις που χρησιμοποιούν αυτόν τον ισχυρισμό για να επιβάλουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενώ ευθύνονται για τα ελλείμματα των Ταμείων. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κράτος και οι κυβερνήσεις» σημειώνεται.

4. Αύξηση ορίου ελάχιστων ενσήμων για περίθαλψη

Το αντιασφαλιστικό μένος της κυβέρνησης δεν αφήνει απέξω ούτε τους υποαπασχολούμενους. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι νέες γενιές, οι γυναίκες, αλλά και τεράστιοι κλάδοι στους οποίους είναι καθεστώς η υποαπασχόληση, η μερική απασχόληση κάτω του τετράωρου, η περιστασιακή εργασία. Σε όλους αυτούς, η κυβέρνηση αρνείται και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς:

  • Για να έχει κάποιος κάλυψη στην Υγεία πρέπει να έχει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τουλάχιστον 100 ένσημα, από 50 που είναι σήμερα.
  • Για τους οικοδόμους τα ένσημα ασφάλισης αυξάνονται από 40 σε 80.
  • Για τις παροχές σε χρήμα θα απαιτούνται 120 ημερομίσθια, από 100 που είναι σήμερα, και για τους οικοδόμους 100 ένσημα, από 80 που ισχύει σήμερα.

Η ανατροπή αυτή αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1/1/2009 και είναι σίγουρο ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και τις οικογένειές τους.

Στις ανατροπές αυτές έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της κυβέρνησης να φορτώσει τα μελλοντικά οικονομικά βάρη στους ίδιους τους εργαζόμενους, αντί να πληρώσουν αυτοί που λεηλάτησαν τα Ταμεία. Η παρακράτηση του 10% των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» είναι το πρώτο μέτρο, από το οποίο θα προέλθει το κεφάλαιο για το νέο Ταμείο Αλληλεγγύης (!) των γενεών, που δήθεν θα χρηματοδοτήσει το σύστημα μετά το 2019. Τα άλλα μέτρα είναι η παρακράτηση του 4% από το ΦΠΑ και του 10% από την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, που θα αξιοποιηθούν για να κλείσουν τις τρύπες που άνοιξε η λεηλασία των αποθεματικών, το τζογάρισμα, αλλά και οι χαριστικές ρυθμίσεις προς τους μπαταχτζήδες εργοδότες. Οσο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ