ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με όλες τις δυνάμεις στα συλλαλητήρια και την απεργία

Πίσω από τις πραγματικές ανάγκες η χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για 3ωρη στάση στις 12 και απεργία στις 19 του Μάρτη

Σε μια απόφαση αναντίστοιχη της αντιασφαλιστικής αντεργατικής επίθεσης που δέχονται εκατομμύρια άνθρωποι του μόχθου και σε ευθεία αντίθεση με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων, όπως αυτές εκφράστηκαν στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, κατέληξε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Δίνοντας χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση να ελιχθεί και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, η συνδικαλιστική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για άμεση κήρυξη απεργίας στις 13 του Μάρτη, νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 18 του ίδιου μήνα και παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα με πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αντίθετα, αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) για τις 12 του Μάρτη και 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 19 του μήνα.

Ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι τόσο η απόφαση, όσο και το πλαίσιο που προβάλλει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί άμεση απάντηση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκότητα του νομοσχεδίου. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν για τις 12 του μήνα, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 13 του Μάρτη και στην απεργία στις 19 του Μάρτη. Να κλιμακώσουν σε κάθε τόπο δουλειάς τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χτες, το χαρακτήρισε αντεργατικό, αντιασφαλιστικό και επικίνδυνο, σε συνέχεια των νόμων Σιούφα - Ρέππα, που στόχο έχει να σφαγιάσει δικαιώματα, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, να ενισχύσει τους λίγους και την πλουτοκρατία, να καταδικάσει τους εργαζόμενους σε δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.


ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί

Το μήνυμα του ξεσηκωμού έφτασε χτες σε δεκάδες συνοικίες και πόλεις σε όλη τη χώρα

Στον Πειραιά
Στον Πειραιά
Αμεση και αποφασιστική ήταν η απάντηση που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις χτες, από την πρώτη κιόλας μέρα κατάθεσης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Χωρίς καμιά αναμονή και εφησυχασμό, οι πικετοφορίες που οργάνωσε το ΠΑΜΕ σε δεκάδες εργατικές γειτονιές και πόλεις όλης της χώρας, έκαναν σαφές πως, τώρα είναι που οι εργαζόμενοι πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανωθούν, να παλέψουν, να αποκρούσουν την κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις με τα πανό και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ: την τρίωρη στάση εργασίας στις 12 του Μάρτη, τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 13, με κεντρικό αυτό της Αθήνας στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ομόνοιας και την πανεργατική απεργία στις 19 του μήνα.

Στην Αθήνα, πικετοφορίες έγιναν σε 17 συνολικά συνοικίες. Σε μια από αυτές, στην Πετρούπολη, εργαζόμενοι όλων των ηλικιών άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν τις 6.30 μ.μ. στη Λεωφόρο Θηβών, στο σημείο όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του Ιλίου και διασχίζοντας το εμπορικό κέντρο της πόλης, με δεκάδες πικέτες και σημαίες του ΠΑΜΕ, η πικετοφορία τραβούσε την προσοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων, καταστηματαρχών, κατοίκων. Και ο μονόδρομος που ανοίγεται μπροστά τους φάνηκε καθαρά: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Μαζικές ήταν οι πικετοφορίες που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 13 του Μάρτη το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Αθήνα (Πετρούπολη)
Στην Αθήνα (Πετρούπολη)
Δύο μαζικές πικετοφορίες προσαρμοσμένες μάλιστα στο κλίμα του καρνάβαλου, «αναστάτωσαν» χτες το απόγευμα και το κέντρο του Πειραιά, καθώς εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ντυμένοι μασκαράδες μετέφεραν το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο που θα γίνει στον Πειραιά στις 13 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Η μία ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη με διοργανωτές Συλλόγους Γυναικών μέλη της ΟΓΕ και την Ενωση Συλλόγων Γονέων του Ε' Διαμερίσματος Πειραιά. Η δεύτερη από ταξικά συνδικάτα του Πειραιά ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο. Συναντήθηκαν στην πλατεία Κοραή Πειραιά και από εκεί όλοι μαζί ξεκίνησαν κοινή πορεία ξεσηκώνοντας με σφυρίγματα και συνθήματα το εμπορικό κέντρο.

Εξόρμηση σε κεντρικούς δρόμους και συνοικίες έγιναν από το ΠΑΜΕ και σε δεκάδες ακόμα πόλεις από τον Εβρο ως την Κρήτη. Στην Κατερίνη συμμετείχαν και απεργοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ.


Στη Θεσσαλονίκη (Τούμπα)

Motion Team

Στη Θεσσαλονίκη (Τούμπα)

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Βρίσκουν έδαφος και προκαλούν οι εργοδότες

Στη χτεσινή τρίτη διαπραγμάτευση, πρότειναν αυξήσεις 0,65 ευρώ μεικτά τη μέρα από 1/1/2008! «Ολοι στους δρόμους!», η απάντηση του ΠΑΜΕ

Η προκλητικότητα της μεγαλοεργοδοσίας από τη μια και η εντεινόμενη ενδοτικότητα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας από την άλλη, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής, τρίτης κατά σειρά, διαπραγματευτικής συνάντησης για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εργοδότες πρότειναν διετή Σύμβαση με «αυξήσεις» αντίστοιχες των περσινών και προπέρσινων. Πιο συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για 3% «αύξηση» από την 1/1/2008, 3% από την 1/9/2008 και 4,5% από την 1/5/2009.

Ενα δεύτερο, εξίσου κατάπτυστο, «εναλλακτικό» σενάριο, προβλέπει την ποσοτική αύξηση, ίση για όλα τα κλιμάκια της μισθολογικής κλίμακας, ύψους 25 ευρώ. Δηλαδή την 1/1/2008, την 1/9/2008 και την 1/5/2009 οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 25 ευρώ. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, οι προτάσεις των εργοδοτών οδηγούν σε «αύξηση» λιγότερο από 0,66 ευρώ μεικτά τη μέρα στους μισθούς από 1/1/2008! Στη βάση αυτής της πρότασης μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε μετά τη συνάντηση ότι «προχωράμε ομαλά, προχωράμε καλά».

Η αισιοδοξία του εκπροσώπου των μεγαλοβιομηχάνων εδράζεται στη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, όπως αποκαλύφθηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ: «Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές, που και θα πρέπει να τις δούμε, χωρίς βεβαίως να σημαίνει επ' ουδενί ότι συμφωνούμε», «(...) δεν έχουμε αγκυλώσεις σχετικά με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης», «(...) στις διαπραγματεύσεις δε μιλάς για ποσοστά με τον τρόπο που ενδεχομένως φαντάζεστε. Να ξέρετε ότι ειδικά εμείς είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί και προσεκτικοί. Ακούμε τις προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, τις κρίνουμε και επ' αυτών τοποθετούμεθα», ήταν μερικά από τα όσα είπε αμέσως μετά τη συνάντηση, δείχνοντας πρόθυμος αργά ή γρήγορα να βάλει την υπογραφή του σε μια ακόμα κατάπτυστη συμφωνία.

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ξεκαθάρισε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει εξ ολοκλήρου τις προτάσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, που αποτελούν πρόκληση και κοροϊδία για την εργατική τάξη και κάλεσε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τις γυναίκες να παλέψουμε για 1.400 ευρώ πρώτο βασικό μισθό, «γιατί θεωρούμε ότι αυτό καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων». «Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις, στους δρόμους του αγώνα, θα συγκρουστούμε με την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική», σημείωσε ο Γ. Πέρρος και κατέληξε: «Ολοι στους δρόμους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ