ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς ανάπτυξη η κατοχική ευρωαστυνομία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη... «βοήθεια» της ΝΑΤΟικής «KFOR» θα χρειαστεί η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX) για να μπορέσει να αναπτυχθεί και στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε χτες ο Πίτερ Φιθ, επικεφαλής της.

Σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο Φιθ ισχυρίστηκε ότι μόνον έτσι η ευρωενωσιακή αποστολή «θα μπορέσει να παράσχει ασφαλές περιβάλλον» στο Κοσσυφοπέδιο. Ο εκπρόσωπος της KFOR, συνταγματάρχης Ιαν Λικ Κοτάρντ, δεν απέρριψε την πρόταση. Ισα - ίσα... Ωστόσο, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο είναι «ζήτημα πολιτικό» και ότι ως τέτοιο απαιτεί σχετική απόφαση «σε επίπεδο ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ».

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς που πραγματοποιεί περιοδεία σε ασιατικές μουσουλμανικές χώρες βρέθηκε χτες στην Ινδονησία, η οποία (παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ) αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο σαν ανεξάρτητο. Ο Γέρεμιτς εξήρε τη στάση της Τζακάρτα, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόσφατη σερβική πρόταση για καντονοποίηση του Κοσσυφοπεδίου ώστε να διαχωριστούν σε κάθε επίπεδο οι σερβοκατοικούμενες περιοχές από εκείνες των Αλβανών θα επανέλθει στον ΟΗΕ, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής κατά τη Γενική Συνέλευση του Σεπτέμβρη. Τέλος, η Νότια Κορέα αναγνώρισε χτες το Κοσσυφοπέδιο σαν ανεξάρτητο.

  • Με κεντρικό σύνθημα την ανεξαρτησία της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας διαδήλωσαν χτες στην Μπάνια Λούκα περίπου 2.000 Σερβοβόσνιοι, αφού προηγουμένως αντιτάχθηκαν στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου διακηρύσσοντας πως «το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία».
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη χτεσινή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρέσβη της Κούβας στην Αθήνα

Το μήνυμα της αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται άδικα επί 10 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ πρέπει να εξαπλωθεί και να αγκαλιάσει κάθε πόλη και χωριό της χώρας μας, δυναμώνοντας το αίτημα προς την Ουάσιγκτον για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού έπειτα από πρωτοβουλία πολλών μαζικών φορέων της πόλης και με τη συμμετοχή πλήθους νέων, εργαζομένων, συνταξιούχων.

Κεντρικός ομιλητής στη χτεσινή εκδήλωση ήταν ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους εκτενώς τόσο για την πατριωτική δράση των πέντε Κουβανών κρατουμένων όσο και για τη διάτρητη από νομικής άποψης δικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε οι αγωνιστές να καταλήξουν στη φυλακή. Κάλεσε επίσης όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση να εκφράσουν την καταδίκη τους στην άδικη φυλάκιση των συμπατριωτών του με κάθε τρόπο, μέσα από τις σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ηλεκτρονικά blogs, εφημερίδες, κ.ά.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης μάζευαν υπογραφές σε κείμενο καταγγελίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας που διεξάγεται για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών.

Η χτεσινή εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγωνιστών και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την Επιτροπή Ειρήνης, το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, το Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού και τη Δημοτική Κίνηση «Δημοκρατική Ενότητα». Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Στ. Κασιμάτης, ο Μ. Φίλης, αντιδήμαρχος Κορυδαλλού, ο Κ. Τζατζάνης, εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, η Ελ. Παπαδοπούλου, νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά, ο Χρ. Καλιόρης, πρόεδρος του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ, ο Απ. Συρίγος και η Ν. Καζαντζίδου, δημοτικοί σύμβουλοι Κορυδαλλού, ο Γ. Ιωαννίδης, εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερατσινίου «Χαραυγή», και ο Στ. Παπακωνσταντίνου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πειραιά.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται ο αγώνας των μεταλλεργατών

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Το εργοστάσιο θα νεκρώσει τις επόμενες 72 ώρες», δήλωσε ο Νέριο Φουέντες, γενικός γραμματέας του συνδικάτου Μετάλλου SUTISS ανακοινώνοντας χθες την έναρξη μίας νέας ακόμη απεργιακής κινητοποίησης, 72 ωρών αυτή τη φορά, της έβδομης από την αρχή του χρόνου στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα της Βενεζουέλας στο Ternium Sidor (Σιδηρουργία του Ορινόκο).

Η 72 ωρών απεργία των 5.400 μόνιμων εργαζομένων και 9.000 εργαζομένων με συμβόλαια, που απασχολεί συνολικά η Sidor, οι οποίοι παλεύουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και εξασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και Κοινωνική Ασφάλιση, κηρύχτηκε μετά από το συντονισμό της δράσης των συνδικάτων, των λαϊκών και ταξικών οργανώσεων, με κύριο γνώμονα τη στήριξη του αγώνα των απεργών που αποτελεί σημείο καμπής και για την Μπολιβαριανή Διαδικασία.

Χθες εξάλλου, την πρώτη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Καράκας, στα γραφεία της Sidor, από το 1997 ιδιωτικοποιημένης εταιρείας χάλυβα. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μπολίβαρ, όπου και το εργοστάσιο, διαδήλωση και συναυλία «Τραγούδι για τη νίκη των εργατών της Sidor», και στις 29 Μάρτη πραγματοποιείται η μεγάλη πανεθνική συνάντηση συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη στήριξη των αγώνα των μεταλλεργατών.

Το σχέδιο δράσης και κινητοποίησης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγώνες των απεργών της Sidor, στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως το Ενωτικό Ταξικό Ρεύμα των Εργαζομένων «Cruz Villegas» - CCUT, το SUTISS, τα συνδικάτα της Γουαϊάνα, το CTR-UNETE, κ.ά. Επίσης, τονίζεται από το ΚΚ Βενεζουέλας και τα ταξικά συνδικάτα η αναγκαιότητα της επανεθνικοποίησης της Sidor.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Παρακάλια για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Για «αρνητικές επιπτώσεις και ενίσχυση των αυτονομιστικών συγκρούσεων», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Ντέιβιντ Μπακράτζε, το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεν καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας του σε αυτό κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βουκουρεστίου, που θα διεξαχθεί στις 2-4 Απρίλη.

«Ενα "όχι" στο Βουκουρέστι θα έχει πολύ απειλητικές και αρνητικές επιπτώσεις για την επίλυση των συγκρούσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ να επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεοεκλεγείς Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει επαναλάβει ότι η ένταξη της Γεωργίας αποτελεί απειλή.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αποκάλυψη δικτύου Αμερικανών πρακτόρων

ΜΙΝΣΚ.--

Την αποκάλυψη ενός δίκτύου κατασκοπίας δέκα ανθρώπων που εργάζονταν για λογαριασμό των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Λευκορωσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις μεταδώσεις της προηγούμενης βδομάδας της κρατικής τηλεόρασης. Η αμερικανική πρεσβεία ωστόσο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περικόψουν στο μισό το προσωπικό που εργάζεται στην πρεσβεία, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν ΜακΚόρμακ, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «οι ενέργειες αυτές (...) καταδεικνύουν ότι η Λευκορωσία έχει πάρει το δρόμο της αντιπαράθεσης και της απομόνωσης αντί του δρόμου της δέσμευσης και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Επανέλαβε για άλλη μια φορά τα περί... δημοκρατίας και ελευθερίας του λαού ως βασική προϋπόθεση να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ προς τη Λευκορωσία.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Καταγγέλλουν την απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας

Συνεχίζονται οι αποφάσεις καταδίκης της απαράδεκτης απόφασης δικαστηρίου της Τσεχίας περί απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καταθέτει σχετικό ψήφισμα στα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, καλώντας τις υπόλοιπες παρατάξεις να τοποθετηθούν απέναντι στο θέμα και ενημερώνει, παράλληλα, τους φοιτητές και σπουδαστές, καλώντας τους να αναλάβουν δράση και να μαζικοποιήσουν τις πρωτοβουλίες που παίρνονται αυτό το διάστημα, προκειμένου να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απαγόρευση.

Στις σχετικές αποφάσεις που έχουν πάρει τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων, προστίθενται οι σύλλογοι: Μαθηματικού, Οικονομικού και Κοινωνιολογίας Κρήτης, καθώς και οι σύλλογοι Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Μεσογειακών Σπουδών και Δασκάλων Ρόδου. Από σπουδαστικούς συλλόγους ΤΕΙ, αποφάσεις έχουν πάρει οι σύλλογοι ΣΤΕΓ και ΣΔΟ Καλαμάτας και οι σύλλογοι Εστίας, ΣΔΟ και ΣΤΕΦ Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ