ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Θερμή «υποδοχή» στον Μπους

Διαδηλώσεις ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από τη δυναμική διαδήλωση χτες στο Κίεβο

Associated Press

Από τη δυναμική διαδήλωση χτες στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ - ΣΥΜΦΕΡΟΠΟΛΗ.--

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στο Κίεβο και τη Συμφερόπολη, ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, που αναμενόταν να φτάσει αργά χτες το βράδυ στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Με πανό, πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου για να δείξουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας να επισπεύσει τις διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, πορεύτηκαν στην αμερικανική πρεσβεία, όπου και απέδωσαν απόφαση και μήνυμα στον αμερικανικό λαό.

Παράλληλα, το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες αντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές πορεύτηκαν στο λιμάνι της Συμφερόπολης, της Μαύρης Θάλασσας, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη Μπους και την πιθανή ένταξη της χώρας τους στη Συμμαχία, ενώ, παράλληλα, απαίτησαν την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, όπου πρόσφατα σκοτώθηκε Ουκρανός στρατιώτης, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Στην επίσκεψή του αυτή, ο Τζ. Μπους αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βίκτορ Γιουστσένκο, και την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο για το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε συνέντευξή του σε ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι, εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί η Ουκρανία στο «Σχέδιο Δράσης Ενταξης» στην ερχόμενη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, 2-4 Απρίλη.

Ταυτόχρονα, αύριο αναμένεται να ξεκινήσει στο Κίεβο, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, η Διεθνής Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα: «Η επιτάχυνση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Προβλήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας», όπου συμμετέχει και το ΚΚΕ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκλογές και στο Κοσσυφοπέδιο θα κάνει το Βελιγράδι...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κάλπες και στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου θα στήσουν οι σερβικές αρχές για τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές της 11ης Μάη αποφάσισε η σερβική κυβέρνηση, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Πρίστινας. Ο Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Φατμίρ Σεϊντίου σχολίασε πως πρόκειται για «κίνηση πρόκλησης της ανεξαρτησίας» και ότι δε θα έπρεπε να επιτραπεί στη Σερβία να χρησιμοποιήσει τις εκλογές για να στήσει κυβερνητικές δομές. Ωστόσο, ο Σέρβος υπουργός για θέματα Κοσσυφοπεδίου Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς επέμεινε ότι οι Σέρβοι της περιοχής θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους σερβικούς κρατικούς θεσμούς και την κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά είναι «λειτουργική διχοτόμηση», είπε.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση (και δη ανάμεσα στο «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» και το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Μπόρις Τάντιτς). Ο υπουργός Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς κατηγόρησε τον Σάμαρτζιτς ότι οι «σύμμαχοι του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα συντόνισαν τις ταραχές» που ξέσπασαν στις 17 Μάρτη στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα...

Τέλος, χτες η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει αυτή τη βδομάδα στο Κοσσυφοπέδιο τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για τους μη αλβανόφωνους πληθυσμούς.

19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΙΝΔΙΑΣ (ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ)
Για να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες

Στην Ινδία βρίσκεται εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Σε κλίμα ενθουσιασμού και με την παρουσία ξένων αντιπροσωπειών από 26 χώρες, άνοιξε τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) το Σάββατο 29 Μάρτη. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Κοϊμπατόρε, πόλη του κρατιδίου Ταμίλ Λαντού στο νότο της χώρας, η οποία υπήρξε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο και από τα πρώτα λίκνα του εργατικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Το ΚΚΕ εκπροσωπεί ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η έναρξη του συνεδρίου συνέπεσε με την 65η επέτειο από το θάνατο των «μαρτύρων του Καγιούν», των πρώτων 4 κομμουνιστών που απαγχόνισαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες το 1943. Αρχικά τιμήθηκαν βετεράνοι του κόμματος και του λαϊκού κινήματος, ενώ ξεχωριστή μνεία έγινε στους κομμουνιστές που τα προηγούμενα τρία χρόνια έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα. 244 στελέχη και μέλη του κόμματος δολοφονήθηκαν από την αστυνομία, αντιδραστικές δυνάμεις, μαοϊκούς, συμμορίες, κατά τη διάρκεια αγώνων ή υπερασπιζόμενοι γραφεία του κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Η πρώτη απόφαση του συνεδρίου ήταν το ψήφισμα συλλυπητηρίων για κορυφαία στελέχη του ΚΚΙ(Μ), αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που απεβίωσαν στο μεσοδιάστημα από το προηγούμενο συνέδριο, μεταξύ των οποίων και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρακάς Καράτ, ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και κριτίκαρε την κοινωνική - οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να περάσει.

Αναφέρθηκε σε 5 κεντρικά θέματα που θα συζητήσει το συνέδριο, τα οποία αφορούν την επέκταση και ένταση των αγώνων του λαϊκού κινήματος, τη διαμόρφωση και προβολή στο λαό μιας τρίτης εναλλακτικής λύσης, σε αντιδιαστολή τόσο με το Λαϊκό Κόμμα, όσο και με το Κογκρέσο, την οργανωτική ανάπτυξη και ισχυροποίηση του κόμματος. Επίσης η εμπειρία των κυβερνήσεων του αριστερού μετώπου στα 3 κρατίδια. Στο συνέδριο, που πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, απεύθυνε χαιρετισμό και ο ΓΓ του ΚΚ Ινδίας, Α. Μπαρντάν, το συνέδριο επίσης του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση σε Χάιντεραμπάντ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στη Σοσιαλιστική Κούβα

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις επιθέσεις της ενάντια στον κουβανέζικο λαό όπως είναι: ο οικονομικός πόλεμος, η εσωτερική υπονόμευση, η αντικουβανική προπαγάνδα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις κ.ά. Σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ τονίζεται:

Στόχος των ΗΠΑ είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άμεση στρατιωτική επέμβαση στο Νησί της Επανάστασης.

Στα πλαίσια αυτά, είναι και οι νέες προβοκάτσιες όπως:

  • H αντικουβανική καμπάνια της Οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», που, όπως έχει αποκαλυφθεί, χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει στενές σχέσεις με τη CIA (ο επικεφαλής αυτής της οργάνωσης, ο Ρομπέρ Μενάρ, πρόσφατα τιμήθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής).
  • Οι οργανωμένες καμπάνιες από τις ΗΠΑ στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που κατηγορούν άδικα την Κούβα παρ' όλα τα επιτεύγματα που εισπράττει ο λαός της σχετικά με τα εργασιακά και την κοινωνική περίθαλψη. Επιδιώκουν να περιλάβουν την Κούβα στη λίστα των χωρών που θα καλεστούν να δώσουν εξηγήσεις μπροστά στην Επιτροπή των Κανόνων της 97ης συνεδρίασης της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνη του 2008.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στη Σοσιαλιστική Κούβα και θα συμβάλει στο να αναπτυχθούν πολύμορφες δραστηριότητες στήριξης του κουβανέζικου λαού.

Καταδικάζουμε τη μετατροπή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας σε ένα όργανο των ευρω-αμερικανών ιμπεριαλιστών, που προσαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις, με βάση τα συμφέροντά τους και με την ψήφο των «εργατικών» εκπροσώπων που στοιχίζονται πίσω από ταμεία της διεθνούς συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας της ITUC.

Απαιτούμε

  • Να σταματήσει τώρα ο βάρβαρος οικονομικός αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Σοσιαλιστική Κούβα.
  • Να απελευθερωθούν τώρα οι 5 Κουβανοί πατριώτες που κρατούνται παράνομα εδώ και 9 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ.
Διαμαρτυρία ενάντια στην «ασπίδα»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Πολωνία, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πόλη Σλουπσκ της βόρειας Πολωνίας, όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί η στρατιωτική βάση. Οι διαμαρτυρόμενοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα για την «ασπίδα», ενώ εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει κοινή δράση εναντίον των σχεδίων των κυβερνήσεων Τσεχίας, Πολωνίας και των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ