Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΙΝΔΙΑΣ (ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ)
Για να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες

Στην Ινδία βρίσκεται εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Σε κλίμα ενθουσιασμού και με την παρουσία ξένων αντιπροσωπειών από 26 χώρες, άνοιξε τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) το Σάββατο 29 Μάρτη. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Κοϊμπατόρε, πόλη του κρατιδίου Ταμίλ Λαντού στο νότο της χώρας, η οποία υπήρξε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο και από τα πρώτα λίκνα του εργατικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Το ΚΚΕ εκπροσωπεί ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η έναρξη του συνεδρίου συνέπεσε με την 65η επέτειο από το θάνατο των «μαρτύρων του Καγιούν», των πρώτων 4 κομμουνιστών που απαγχόνισαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες το 1943. Αρχικά τιμήθηκαν βετεράνοι του κόμματος και του λαϊκού κινήματος, ενώ ξεχωριστή μνεία έγινε στους κομμουνιστές που τα προηγούμενα τρία χρόνια έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα. 244 στελέχη και μέλη του κόμματος δολοφονήθηκαν από την αστυνομία, αντιδραστικές δυνάμεις, μαοϊκούς, συμμορίες, κατά τη διάρκεια αγώνων ή υπερασπιζόμενοι γραφεία του κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Η πρώτη απόφαση του συνεδρίου ήταν το ψήφισμα συλλυπητηρίων για κορυφαία στελέχη του ΚΚΙ(Μ), αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που απεβίωσαν στο μεσοδιάστημα από το προηγούμενο συνέδριο, μεταξύ των οποίων και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρακάς Καράτ, ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και κριτίκαρε την κοινωνική - οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να περάσει.

Αναφέρθηκε σε 5 κεντρικά θέματα που θα συζητήσει το συνέδριο, τα οποία αφορούν την επέκταση και ένταση των αγώνων του λαϊκού κινήματος, τη διαμόρφωση και προβολή στο λαό μιας τρίτης εναλλακτικής λύσης, σε αντιδιαστολή τόσο με το Λαϊκό Κόμμα, όσο και με το Κογκρέσο, την οργανωτική ανάπτυξη και ισχυροποίηση του κόμματος. Επίσης η εμπειρία των κυβερνήσεων του αριστερού μετώπου στα 3 κρατίδια. Στο συνέδριο, που πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, απεύθυνε χαιρετισμό και ο ΓΓ του ΚΚ Ινδίας, Α. Μπαρντάν, το συνέδριο επίσης του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση σε Χάιντεραμπάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ