Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Θερμή «υποδοχή» στον Μπους

Διαδηλώσεις ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από τη δυναμική διαδήλωση χτες στο Κίεβο

Associated Press

Από τη δυναμική διαδήλωση χτες στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ - ΣΥΜΦΕΡΟΠΟΛΗ.--

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στο Κίεβο και τη Συμφερόπολη, ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, που αναμενόταν να φτάσει αργά χτες το βράδυ στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Με πανό, πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου για να δείξουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας να επισπεύσει τις διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, πορεύτηκαν στην αμερικανική πρεσβεία, όπου και απέδωσαν απόφαση και μήνυμα στον αμερικανικό λαό.

Παράλληλα, το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες αντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές πορεύτηκαν στο λιμάνι της Συμφερόπολης, της Μαύρης Θάλασσας, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη Μπους και την πιθανή ένταξη της χώρας τους στη Συμμαχία, ενώ, παράλληλα, απαίτησαν την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, όπου πρόσφατα σκοτώθηκε Ουκρανός στρατιώτης, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Στην επίσκεψή του αυτή, ο Τζ. Μπους αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βίκτορ Γιουστσένκο, και την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο για το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε συνέντευξή του σε ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι, εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί η Ουκρανία στο «Σχέδιο Δράσης Ενταξης» στην ερχόμενη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, 2-4 Απρίλη.

Ταυτόχρονα, αύριο αναμένεται να ξεκινήσει στο Κίεβο, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, η Διεθνής Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα: «Η επιτάχυνση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Προβλήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας», όπου συμμετέχει και το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ