Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ευχολόγια...

...και ισραηλινές προκλήσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Με ευχολόγια και άσκηση νέων πιέσεων ολοκληρώθηκε άλλη μια επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η κατάσταση εξελίσσεται σε καλή κατεύθυνση». Η Ράις υποστήριξε ότι «είναι εντυπωσιακή η σοβαρότητα της διαπραγμάτευσης των εμπλεκομένων πλευρών» και επανέλαβε ότι στόχος είναι «μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Ο Αμπάς, από την άλλη, εκτιμούσε ως «πιθανή την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο 2008, γιατί όλοι επιδεικνύουν σοβαρότητα».

Η «αισιοδοξία» αυτή, πάντως, δε συνάδει με τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για ανέγερση άλλων τουλάχιστον 1.400 κατοικιών σε εποικισμούς της Δ. Οχθης, γεγονός που επισημάνθηκε ως «σοβαρότατο» εμπόδιο από την Π. Αρχή. Η Ράις επανέλαβε ότι πρέπει να σταματήσει η επέκταση των εποικισμών. Η ισραηλινή απάντηση ήταν σαφής: Οι εποικισμοί θα συνεχιστούν και δεν εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις. Σε «ένδειξη καλής θέλησης», η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε τη σταδιακή διάλυση 50 από τα 500 σημεία ελέγχου στη Δ. Οχθη και την Κυριακή τα ξημερώματα πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας άλλους δύο Παλαιστίνιους.

Από την άλλη, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, σε συνέντευξή του στο βρετανικό «Σκάινιουζ» από τη Δαμασκό, διαβεβαίωνε ότι ο απαχθείς Ισραηλινός στρατιώτης Σαλίτ (από τον Ιούνη του 2006) είναι ζωντανός και «έχει καλή μεταχείριση». Ο Μασχάαλ κάλεσε, επίσης, τον Πρόεδρο Αμπάς να μεταβεί στη Γάζα για συνομιλίες με στόχο την «εθνική ενότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ