ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ουκρανία

Για το Κίεβο της Ουκρανίας αναχώρησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, για να πάρει μέρος στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας στις 2 Απρίλη, με θέμα: «Η επιτάχυνση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Προβλήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας».

Στη Διεθνή Διάσκεψη θα συμμετέχουν κόμματα και οργανώσεις από Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Λετονία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Τσεχία, Υπερδνειστερία, καθώς και άλλες αντιΝΑΤΟικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Ουκρανίας.

Η πρωτοβουλία του ΚΚ Ουκρανίας εντάσσεται στα πλαίσια κι άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών και μαζικών εκδηλώσεων ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται την ίδια μέρα στη γειτονική Ρουμανία (Βουκουρέστι), όπως και κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, με την οποία διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Ουκρανίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Επικίνδυνο παζάρι

Με δεδομένο το αδιέξοδο στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Ουάσιγκτον, ήδη, ζητά ικανοποίηση από την Αθήνα σε άλλα «μέτωπα»

Σε ανοιχτό παζάρι με την Ουάσιγκτον βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προσδιοριστούν οι τρόποι, αλλά και τα ανταλλάγματα για να κατευναστεί η αμερικανική οργή που προκαλείται από την άρνηση της Ελλάδας να αποδεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δε συμφωνηθεί μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς από την άλλη πλευρά ούτε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμφανίζεται να διαθέτει τη δύναμη να προχωρήσει στην αλλαγή της Συνταγματικής Ονομασίας της χώρας.

Μετά την αρνητική στάση των Σκοπίων, η Αθήνα φέρεται να υπέβαλε, μέσω των Αμερικανών, πρόταση για αναβολή της πρόσκλησης, έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τη Σύνοδο και μόλις αυτές ολοκληρωθούν να γίνει νέα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να γίνει δεκτή η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι ΗΠΑ αντιπροτείνουν την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία με την προσωρινή της ονομασία, ως FYROM, κάτι όμως που απορρίπτει κατηγορηματικά η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή, έως την τελευταία στιγμή, σε μία νέα πρόταση από τον Μάθιου Νίμιτς και επιδιώκει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να συνεχίσει τη συζήτηση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας μετά την τελετή βράβευσης του προκατόχου της Π. Μολυβιάτη στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, επανέλαβε την ελληνική θέση ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

Πιθανό σενάριο

Σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση, πρέπει να θεωρείται απίθανο να βρεθεί λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέχρι αύριο, Τετάρτη. Οπως λένε οι ίδιες πηγές, ακόμη κι αν συμφωνηθεί μια λύση, δεν υπάρχει ο χρόνος, ώστε να παρασχεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας. Με αυτά τα δεδομένα, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως δε θα υπάρξει πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αντί πρόσκλησης, πάντως, αναμένεται πως στα συμπεράσματα της Συνόδου θα γίνεται λόγος για την έντονη προσμονή των κρατών - μελών της συμμαχίας, η ΠΓΔΜ να διευθετήσει τις εκρεμμότητες που έχει ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να προχωρήσει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αυτό το σενάριο είναι φανερό ότι δημιουργεί ένα χρονικό περιθώριο, τουλάχιστον ενός εξαμήνου, προκειμένου οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, να φτάσουν σε συμφωνία.

Ανταλλάγματα

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι η «δυσαρέσκεια» της Ουάσιγκτον για τα εμπόδια που δημιουργεί η ελληνική πολιτική στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα κοστίσει. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική διπλωματία να αποκρούσει τα αιτήματα της Ουάσιγκτον για δύο ζητήματα: Την ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ενδεχομένως, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, από την ερχόμενη κιόλας Τετάρτη να δούμε αποφάσεις του ΝΑΤΟ που θα προϋποθέτουν την αύξηση των δυνάμεων των χωρών - μελών που συμμετέχουν εκεί, άρα και της Ελλάδας.

Προκλήσεις από τα Σκόπια

Ενδεικτικό τού ότι η ΠΓΔΜ συνειδητοποιεί ότι η στρατηγική της επιλογή για ένταξη στο ΝΑΤΟ ναυαγεί προς το παρόν, είναι το κλίμα έντασης με την Ελλάδα που υποθάλπεται. Μετά τις αφίσες που έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους των Σκοπίων και εμφανίζουν την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στη θέση του σταυρού, ακολούθησε νέα πρόκληση από πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων, όπου εμφανίζει στην τελευταία του σελίδα φωτογραφία - κολάζ με τον πρωθυπουργό να φορά στολή των Ες-Ες με τη λεζάντα «Ανάμνηση από τον πόλεμο με τη FYROM».

Η υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη σε αυτό το κλίμα, σημείωσε ότι «οι προκλήσεις και εκφράσεις μισαλλοδοξίας δε βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος, αντίθετα, επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση, η οποία αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της συμμαχίας».

Σε ό,τι αφορά την προκλητική αφίσα, μετά το έντονο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο Αντόνιο Μιλόσοσκι εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» για την ανάρτηση προσβλητικών για το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας αφισών σε δρόμους των Σκοπίων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διγλωσσία» για Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Διπλή γλώσσα» χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για τη στάση που θα κρατήσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιχειρώντας να «ισορροπήσει» ανάμεσα στις αξιώσεις των ΗΠΑ - ΕΕ και σε μια «συμβιβαστική λύση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα που εξέπεμπε μέχρι και χτες το Μέγαρο Μαξίμου ήταν πως το κυρίαρχο είναι η συνέχιση των παζαριών για την ονομασία, υποβαθμίζοντας το ενδεχόμενο άσκησης «βέτο», που φυσικά διατηρεί «πάνω στο τραπέζι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκρινε σκόπιμο χτες να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα είναι σε μια διαδικασία εξεύρεσης λύσης», διευκρινίζοντας ότι «εάν υπάρξει (σ.σ. στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) κάποια πρόταση, η οποία μπορεί να συζητηθεί και στο μεταξύ να γίνει η διαδικασία που χρειάζεται να γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η απάντηση θα είναι θετική». «Εμείς πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αρνηθούμε συζήτηση και όταν θα είμαστε στο Βουκουρέστι από όποιον σύμμαχο θελήσει να συζητήσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ταυτόχρονα, ο Θ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε ότι ασκούνται πιέσεις ή εκβιασμοί από τις ΗΠΑ, κλείνοντας τα μάτια στις τελευταίες δηλώσεις των Τζ. Μπους και Κ. Ράις. «Δεν υπάρχει κανενός είδους εκβιασμός. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, όπως και η χώρα δεν εκβιάζεται», υποστήριξε, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση «να κρατήσουμε όλοι τόνους τέτοιους, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας».

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος αρκετές φορές υποστήριξε ότι «οι ξεκάθαρες θέσεις της κυβέρνησης βρίσκουν σύμφωνες τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις πολιτικές δυνάμεις», επιχειρώντας να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Την εκτίμηση πως «αναμφισβήτητα είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, γιατί πάμε στο Βουκουρέστι μεθαύριο χωρίς να έχουμε συμφωνία», εξέφρασε ο βουλευτής Μ. Βαρβιτσιώτης, προεξοφλώντας ότι «αυτές τις μέρες, θα υποστούμε πάρα πολλές πιέσεις». Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ, απέδωσε τις πιέσεις στα «στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», που «σαφέστατα είναι πολύ πιο κοντά αυτήν την περίοδο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

Οι ΗΠΑ ασκούν ωμό εκβιασμό

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο όνομα της FYROM

Από το Γιάννενα, όπου περιόδευσε χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση που της έγινε, δήλωσε για τις εξελίξεις σχετικά με το όνομα της FYROM:

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στα Βαλκάνια γίνεται μια μεγάλη κούρσα και αναμέτρηση για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης και της επιρροής των ΗΠΑ, σε αντιπαράθεση με τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τη Ρωσία. Αυτή είναι η ουσία, επομένως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, τη FYROM, καθορίζονται από αυτήν την αντιπαράθεση. Οι ΗΠΑ είναι ο παράγοντας που ασκεί έναν ωμό εκβιασμό. Εμείς διεκδικούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην ανταλλάξει το θέμα του ονόματος με δεσμεύσεις στο χώρο των Βαλκανίων σε σχέση με το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ