ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Εκλογική ήττα για το κόμμα του Μουγκάμπε...

ΧΑΡΑΡΕ.-- Η Εκλογική Επιτροπή της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε χτες την ήττα τού (επί 28 χρόνια κυβερνητικού) κόμματος ZANU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου. Ωστόσο, η ίδια τήρησε σιγήν ιχθύος για τα αποτελέσματα των παράλληλων προεδρικών εκλογών, δίνοντας έτσι τροφή στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν τις αρχές για εκλογικά «μαγειρέματα»...

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Εκλογικής Επιτροπής, πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδεικνύεται το Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) με 105 έδρες. Δεύτερο το ZANU-PF με 93 έδρες. Ενας ανεξάρτητος εξελέγη βουλευτής. Εκλογικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ακόμη και εάν το ZANU εκλέξει και τους υπόλοιπους 11 βουλευτές (της 210μελούς Βουλής) δε θα πετύχει την αυτοδυναμία των απαιτούμενων 106 εδρών...

Και ενώ επισήμως δεν υπάρχουν αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές, το αντιπολιτευόμενο MDC υποστήριξε πως αναδείχτηκε νέος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ο ηγέτης του, Μόργκαν Τσβανγκιράι, με 50,03%. Ο ΓΓ του MDC, Τένταλ Μπίτι, συμπλήρωσε πως ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ήρθε δεύτερος με 43,8% (τον οποίον κάλεσε «να αποχωρήσει αδιαπραγμάτευτα»...) και τρίτος ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Σίμπα Μακόνι, με 7%.

Ο έως πρότινος υφυπουργός Πληροφοριών Μπράιτ Ματόνγκα χαρακτήρισε «κακόβουλες» τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από το MDC, προσθέτοντας ότι «δε θα γίνει ανεκτό πραξικόπημα από τους Βρετανούς στη Ζιμπάμπουε»... Ετσι και αλλιώς η κατάσταση είναι πολύ ρευστή με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σε μια χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Νεκρός στις διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Ενας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι 10 τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά αστυνομικών στη διάρκεια προχτεσινοβραδινών διαδηλώσεων ενάντια στην ακρίβεια τροφίμων και καυσίμων στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις που προκαλεί το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, ο πρόεδρος της χώρας Λόρεντ Γκμπάγκμπο ανακοίνωσε χτες φορο-μειώσεις σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης και αναστολή δασμών σε ορισμένα προϊόντα, λέγοντας ότι είναι «ευαίσθητος στις ανάγκες των ανθρώπων». Απ' την άλλη, όμως, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη δεινή κατάσταση στη χώρα, λέγοντας ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα είναι διεθνές λόγω της κούρσας ανόδου στην τιμή του πετρελαίου»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, συναντήθηκε χτες με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Ιγκορ Εβγιένεβιτς Λεβίτιν, στην Αβάνα όπου και συζήτησαν για την οικονομική, εμπορική και επιστημονικο-τεχνολογική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΣ.-- Κοινωνικές οργανώσεις που στηρίζουν το Νέο Σύνταγμα της Βολιβίας και την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες, δηλώνουν αποφασισμένες να αντιδράσουν δυναμικά στις αποσχιστικές κινήσεις που προχωράει η αντιδραστική αντιπολίτευση στις νότιες περιοχές, όπου οργανώνει δημοψηφίσματα για την αυτονόμησή τους με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που θέλουν αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ταυτόχρονα χτες παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλεξ Κορντέρας, δηλώνοντας ότι «υπάρχουν και εσωτερικοί εχθροί στην κυβέρνηση Μοράλες». Το εν λόγω στέλεχος είναι ωστόσο υπέρ του «διαλόγου με την αντιπολίτευση».

ΜΟΣΧΑ.-- Ο λιμός της δεκαετίας του '30 που είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν εκατομμύρια αγρότες, κυρίως στη Σοβιετική Ενωση, δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως γενοκτονία και δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο, αποφάσισαν οι βουλευτές της ρωσικής Κρατικής Δούμας με 370 ψήφους υπέρ και 56 κατά. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά απαντά στους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας, που θέλουν την ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης να είχε τότε την πρόθεση της φυσικής εξόντωσης του λαού της Ουκρανίας.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Πληροφορίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έδωσε στους αρμόδιους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας η Κίνα, σύμφωνα με διπλωμάτες. Το περιεχόμενο των πληροφοριών δεν έγινε γνωστό αλλά η κίνηση εντάχθηκε στη γενική συλλογή στοιχείων που γίνεται από όλες τις χώρες μέλη της ΔΕΑΕ, ακόμη και από εκείνες που διαφώνησαν με την περαιτέρω κλιμάκωση σε βάρος του Ιράν.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Το Ιράν εγκατέστησε στη Συρία μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τις συνομιλίες των Ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων, γι' αυτό και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Αυτό υποστήριξαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς, για άλλη μια φορά, να προσκομίσουν συγκεκριμένες αποδείξεις.

ΚΑΪΡΟ.-- Συνάντηση είχαν χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο Ιορδανός μονάρχης και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος προκειμένου οι δύο πρώτοι να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που έγινε στη Δαμασκό και όπου δεν παρέστησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, όπως λένε, «συριακή παρέμβαση στο λιβανικό πολιτικό αδιέξοδο». Οι τρεις άνδρες φέρονται να συζήτησαν για το Λίβανο και για το παλαιστινιακό.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ ανακοίνωσαν χτες ότι δημιούργησαν υβριδικά έμβρυα με την έγχυση ανθρώπινου DNA σε ωάρια αγελάδας ...«χάριν έρευνας». Η επιστημονική ομάδα του Νιουκάσλ αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να επιβιώσουν τα υβριδικά έμβρυα για έξι ημέρες ώστε να δημιουργηθούν βλαστοκύτταρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη ανίατων ασθενειών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- «Επείγουσα ανάγκη» για την επίτευξη νέας παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας εξέφρασε χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς παραίτηση ο πρωθυπουργός

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 6 Μάη ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, αφού θα έχει ολοκληρώσει μια σειρά από τυπικές υποχρεώσεις, όπως είναι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ και η υποδοχή του Ιάπωνα πρωθυπουργού στη χώρα του.Σε βάρος του Αχερν διεξάγεται δικαστική έρευνα για διαφθορά, επειδή φέρεται στις αρχές του '90 να έλαβε σημαντικά χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες.

Ο ίδιος αποσυνέδεσε την απόφαση παραίτησής του από την έρευνα. Εντούτοις, γεγονός είναι ότι ο Αχερν επανεκλέχτηκε για τρίτη πρωθυπουργική θητεία τον περασμένο Ιούνη και διαβεβαίωνε ότι θα παραμείνει στη θέση του κανονικά μέχρι το 2012. Το εγκώμιο του Αχερν ιδιαίτερα για το ρόλο του στην «επίτευξη ευημερίας και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Β. Ιρλανδία» έσπευσαν να πλέξουν η Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Μάκαλιζ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν και ο προκάτοχός του Μπλερ.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σε εξέλιξη ανθρωπιστική επιχείρηση;

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ανθρωπιστική επιχείρηση των Γαλλίας, Ισπανίας και Ελβετίας για τη διάσωση της ζωής της Γαλλοκολομβιανής Ινγκριντ Μπετανκούρ που κρατείται από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας FARC, στη ζούγκλα της χώρας και φέρεται να είναι σοβαρά άρρωστη. Ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί έχει πάρει το ζήτημα προσωπικά και για δικά του πολιτικά οφέλη και απηύθυνε μήνυμα προς τους αντάρτες να συμβάλουν στην απελευθέρωση, ενώ η κολομβιανή κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί που θα κινείται η ανθρωπιστική αντιπροσωπεία. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ ρευστή με δεδομένη την αφερεγγυότητα της κυβέρνησης του φασίστα Αλ. Ουρίμπε, μετά την πρόσφατη επίθεση στο Εκουαδόρ και το μακελειό με συνδρομή των ΗΠΑ.

Εξάλλου η γαλλική προεδρία είχε προαναγγείλει ότι θα ενημερώσει για την εξέλιξη της «πρωτοβουλίας» μετά την αναχώρηση του αεροσκάφους που αποστέλλεται από το γαλλικό έδαφος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στόχος η πλήρης ένταξη στην ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ δεν αποδέχεται η Τουρκία, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του απέναντι στους υποστηρικτές της λύσης της «ειδικής σχέσης» της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας ότι η ένταξη της χώρας του δε θα υπονομεύσει και δε θα εξασθενίσει την Ενωση.

Αναφερόμενος στην επικείμενη εκδίκαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, της εισαγγελικής προσφυγής με αίτημα την απαγόρευση λειτουργίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ρ. Ερντογάν απέφυγε τα σχόλια, σημειώνοντας μόνο ότι «στόχος μας είναι η διατήρηση της δημοκρατικής και πολιτικής σταθερότητας».

  • Ακόμα επτά νεκρούς - μέλη του ΡΚΚ - ο θάνατος των οποίων σημειώθηκε την Τρίτη, σε συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό, ανακοίνωσαν χθες οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ