Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, συναντήθηκε χτες με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Ιγκορ Εβγιένεβιτς Λεβίτιν, στην Αβάνα όπου και συζήτησαν για την οικονομική, εμπορική και επιστημονικο-τεχνολογική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΣ.-- Κοινωνικές οργανώσεις που στηρίζουν το Νέο Σύνταγμα της Βολιβίας και την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες, δηλώνουν αποφασισμένες να αντιδράσουν δυναμικά στις αποσχιστικές κινήσεις που προχωράει η αντιδραστική αντιπολίτευση στις νότιες περιοχές, όπου οργανώνει δημοψηφίσματα για την αυτονόμησή τους με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που θέλουν αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ταυτόχρονα χτες παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλεξ Κορντέρας, δηλώνοντας ότι «υπάρχουν και εσωτερικοί εχθροί στην κυβέρνηση Μοράλες». Το εν λόγω στέλεχος είναι ωστόσο υπέρ του «διαλόγου με την αντιπολίτευση».

ΜΟΣΧΑ.-- Ο λιμός της δεκαετίας του '30 που είχε σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν εκατομμύρια αγρότες, κυρίως στη Σοβιετική Ενωση, δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως γενοκτονία και δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο, αποφάσισαν οι βουλευτές της ρωσικής Κρατικής Δούμας με 370 ψήφους υπέρ και 56 κατά. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά απαντά στους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας, που θέλουν την ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης να είχε τότε την πρόθεση της φυσικής εξόντωσης του λαού της Ουκρανίας.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Πληροφορίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έδωσε στους αρμόδιους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας η Κίνα, σύμφωνα με διπλωμάτες. Το περιεχόμενο των πληροφοριών δεν έγινε γνωστό αλλά η κίνηση εντάχθηκε στη γενική συλλογή στοιχείων που γίνεται από όλες τις χώρες μέλη της ΔΕΑΕ, ακόμη και από εκείνες που διαφώνησαν με την περαιτέρω κλιμάκωση σε βάρος του Ιράν.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Το Ιράν εγκατέστησε στη Συρία μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τις συνομιλίες των Ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων, γι' αυτό και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Αυτό υποστήριξαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς, για άλλη μια φορά, να προσκομίσουν συγκεκριμένες αποδείξεις.

ΚΑΪΡΟ.-- Συνάντηση είχαν χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο Ιορδανός μονάρχης και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος προκειμένου οι δύο πρώτοι να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που έγινε στη Δαμασκό και όπου δεν παρέστησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, όπως λένε, «συριακή παρέμβαση στο λιβανικό πολιτικό αδιέξοδο». Οι τρεις άνδρες φέρονται να συζήτησαν για το Λίβανο και για το παλαιστινιακό.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ ανακοίνωσαν χτες ότι δημιούργησαν υβριδικά έμβρυα με την έγχυση ανθρώπινου DNA σε ωάρια αγελάδας ...«χάριν έρευνας». Η επιστημονική ομάδα του Νιουκάσλ αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να επιβιώσουν τα υβριδικά έμβρυα για έξι ημέρες ώστε να δημιουργηθούν βλαστοκύτταρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη ανίατων ασθενειών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- «Επείγουσα ανάγκη» για την επίτευξη νέας παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας εξέφρασε χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ