ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ
Αναβάλλεται η ένταξη της ΠΓΔΜ
  • Η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει αν δεν υπάρχει αμοιβαία αποδεκτή λύση, είπε προς τους ομολόγους του ο Κ. Καραμανλής
  • Συνεχίζεται σήμερα το πρωί η συζήτηση για το κείμενο των συμπερασμάτων
  • Ανοιχτή η αποστολή και άλλων Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν

Σε αναβολή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οδηγείται η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μετά τη χτεσινή άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ συμφωνία δεν υπήρξε ούτε για την Ουκρανία και Γεωργία. Αντίθετα, υπήρξε συμφωνία για την Αλβανία και την Κροατία.

Οπως αναμενόταν, ο Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών του ΝΑΤΟ εξέφρασε τη θέση ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στη «συμμαχία», παρουσιάζοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης γύρω από τη διαφωνία για την ονομασία της γειτονικής χώρας. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει αν δεν υπάρχει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας», φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη θέση «μη λύση - μη πρόσκληση».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δείπνο, σύμφωνα με τα όσα είπαν κυβερνητικά στελέχη στους δημοσιογράφους, ορισμένοι ηγέτες υπερασπίστηκαν την ένταξη της ΠΓΔΜ (Μπους, Μέρκελ, κ.ά.), ελάχιστοι τις ελληνικές θέσεις (Σαρκοζί, Σόκρατες), αλλά οι περισσότεροι ζήτησαν να κρατηθεί η υπόθεση «χαμηλά» και να μην πάρει χαρακτήρα σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Πάντως, η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρχει η διατύπωση ότι η ΠΓΔΜ πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟικές χώρες. Αντίθετα, η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει διατύπωση που να αναφέρει πως πρώτα θα εξευρεθεί οριστική λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ και εν συνεχεία θα ληφθεί απόφαση της Συμμαχίας για πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ.

Την αναβολή της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε και διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Η πρόσκληση αναβάλλεται εφόσον δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα της ονομασίας της», δήλωσε. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αν. Μορατίνος, δήλωσε ότι «για την ώρα, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει στην είσοδο της Μακεδονίας και θα προηγηθούν η Κροατία και η Αλβανία».

Κι άλλοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν;

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία της χώρας στο Αφγανιστάν.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου αποφασίστηκε η αύξηση του αριθμού των ΝΑΤΟικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «είναι δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τις προσπάθειες της Συμμαχίας, διότι επιθυμούμε να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ανοικοδόμηση της χώρας».

Αναφορικά με τη «συμβολή» της χώρας, περιορίστηκε να επισημάνει ότι «είναι συνάρτηση των διεθνών μας υποχρεώσεων και των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων», αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» στις πιέσεις των ΗΠΑ για αποστολή επιπλέον στρατιωτών και ελικοπτέρων.

Υπεραμύνθηκε της δημιουργίας της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, λέγοντας ότι «αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που εγγυάται την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας και αποτελεί τον οδηγό της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «η Ελλάδα αναγνωρίζοντας την πολιτική και επιχειρησιακή σπουδαιότητα της NRF συνεισφέρει ουσιαστικά και ανελλιπώς στην προσπάθεια επίτευξης και διατήρησης της πλήρους επιχειρησιακής της ετοιμότητας».

Στο μεταξύ, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δε φαίνεται να συμφώνησαν σε απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας. «Η θέση της Γερμανίας δεν άλλαξε», ανέφερε στον Τύπο διπλωμάτης. Η Γερμανία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ένταξης των δύο χωρών, θεωρώντας ότι είναι «πολύ νωρίς», κατά τη δήλωση νωρίτερα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Αντιφατικά μηνύματα

Η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι την τελευταία στιγμή συνέχισε να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα.

Αν και στην πρώτη γραμμή πρόβαλε το βέτο, δίχως ποτέ να το κατονομάζει, την ίδια στιγμή δε σταμάτησε να καλλιεργεί προσδοκίες ότι τελικά θα μπορέσει να το αποφύγει για να μην συγκρουστεί με όλους τους «συμμάχους» και είτε να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» της ύστατης στιγμής στο θέμα της ονομασίας είτε να υπάρξει μια συναινετική παράταση των συνομιλιών για μερικούς μήνες. Το τελευταίο ενδεχόμενο πάντως το απέκλεισε η Ντ. Μπακογιάννη, δηλώνοντας μετά τη σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «δε νομίζω πως υπάρχουν πλέον τέτοιου είδους χρονικά περιθώρια» για μια νέα πρόταση. Μάλιστα, αργότερα ανέφερε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι το όνομα «Νέα Μακεδονία». Τόνισε όμως ότι «πάμε έτοιμοι και με την επιχειρηματολογία πλήρως επεξεργασμένη». Στο ερώτημα «λύση ή βέτο» επανέλαβε ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση». Η ίδια, μιλώντας στον «Real Fm», επισήμανε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός το βέτο. Το βέτο είναι ένα όπλο της ελληνικής διπλωματίας, το οποίο με πολλή περίσκεψη και με πολλή σοβαρότητα χρησιμοποιείται, όταν χρειάζεται, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τις ελληνικές θέσεις αποτελεσματικά και να πετύχουμε μακροπρόθεσμα το στόχο μας».

Δηλώσεις

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωνε, πριν τη Σύνοδο, ότι δεν τίθεται θέμα βέτο γιατί η συμμαχία δε λειτουργεί με βέτο αλλά με συμφωνία, ενώ χαρακτήρισε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διμερές για το οποίο το ΝΑΤΟ δεν έχει τον πρώτο ρόλο. Παράλληλα, φάνηκε να απορρίπτει το ενδεχόμενο αναβολής απόφασης από τη σύνοδο και καθορισμού δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για το ζήτημα της ονομασίας.

Την ίδια στιγμή, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», επικαλούμενο πηγές του από την αντιπροσωπεία της χώρας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, μετέδωσε χτες ότι οι πιθανότητες των Σκοπίων να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, έχουν μειωθεί μετά τη θέση που επαναδιατύπωσε κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αποδέχεται την ένταξη του βόρειου γείτονά της στο ΝΑΤΟ υπό την ονομασία FYROM ή με το όνομα που περιλάμβανε η τελευταία πρόταση Νίμιτς, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέτρο διασφάλισης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνάντηση ΚΚ στο Κίεβο, με θέμα «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ασφάλεια στην Ευρώπη»

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, αλλά και προς Νότο στα Βαλκάνια, έχει ως βασικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των αστικών τάξεων στις χώρες που ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, αλλά και να εμποδίσει τη διείσδυση και αύξηση της επιρροής της ανερχόμενης καπιταλιστικής δύναμης της Ρωσίας», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων που πραγματοποιείται στο Κίεβο της Ουκρανίας με θέμα: «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ασφάλεια στην Ευρώπη» και συνεχίζοντας υπογράμμισε:

«Επιδιώκει να προσδέσει στο "ευρωατλαντικό άρμα" αυτές τις χώρες και να περιορίσει την πολιτική και στρατιωτική επιρροή της Ρωσίας στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα επιδιώκει να δημιουργήσει αίσθηση αβεβαιότητας και για τα οικονομικά σχέδια με τους αγωγούς, που προωθεί η Ρωσία στις περιοχές αυτές, προωθώντας τις ανταγωνιστικές στις ΗΠΑ και την ΕΕ λύσεις».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Η "αντιπυραυλική ασπίδα" των ΗΠΑ, η άρνηση των χωρών του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν την αναθεωρημένη συνθήκη για τα τακτικά όπλα στην Ευρώπη και οι νέες στρατιωτικές βάσεις σε Κόσσοβο, Βουλγαρία, Ρουμανία, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν στη Ρωσία, είναι στοιχεία ακριβώς αυτού του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, με σαφή στόχο του αμερικανικού και ευρωενωσιακού κεφαλαίου να "στριμώξουν" στρατιωτικά τη Ρωσία. Οπως άλλωστε και τα σχέδια στρατιωτικοποίησης του διαστήματος. Σχέδια που φτάνουν έως και το στόχο της απόκτησης τέτοιας στρατιωτικής υπεροχής που να επιτρέπει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να καταφέρουν πυρηνικό πλήγμα, χωρίς να υποστούν συνέπειες. Στη σκέψη τους βέβαια βρίσκεται η προσπάθεια μείωσης της διαπραγματευτικής ικανότητας του Κρεμλίνου στις διεθνείς υποθέσεις».

«Πρόκειται - επισήμανε ο ομιλητής - για εξελίξεις στενά δεμένες με τον ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς, για την απόκτηση καλύτερων θέσεων στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής "πυραμίδας" του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, μέσα στο οποίο εμφανίζονται και οι σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ των χωρών που στηρίζονται στις αρχές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής».

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ λειτουργεί και ως προθάλαμος για την ένταξη στην ΕΕ

«Η ενιαία ιμπεριαλιστική στρατηγική - συνέχισε ο ομιλητής - εκδηλώνεται ακριβώς και στην παράλληλη πορεία διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η ταυτόχρονη διεύρυνση όχι μόνο δεν αναιρεί τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά και τις αναπαράγει και τις δυναμώνει. Δυναμώνει και τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις και τα κράτη - μέλη της. Πλέον έχει καταρρεύσει και ο γνωστός μύθος ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέση με την ΕΕ, η οποία δήθεν είναι μόνο "οικονομική ένωση των λαών"!

Ετσι κι αλλιώς, νομίζουμε, πρέπει να είναι καθαρό ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι ενώσεις που υπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα. Συχνά η ΕΕ αναλαμβάνει να κάνει και τη "βρώμικη δουλειά" του ΝΑΤΟ, όπως έδειξε η υπόθεση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, όπως και τώρα με την υπόθεση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, που έρχονται σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Καταλήγοντας ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Αναμφίβολα, η ΕΕ έχει και επιμέρους διαφορές και ανταγωνισμούς με τις ΗΠΑ, αλλά είναι και η ίδια "αρπακτικό", που, από κοινού με τις ΗΠΑ, στρέφεται κατά των λαών, κατά πιο αδύνατων στόχων και αντιμάχεται τις ΗΠΑ μόνο στη μοιρασιά της "λείας". Η δημιουργία του ευρωστρατού, που αποτελεί το επόμενο βήμα της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ και η στενή συνεργασία του, όπως εξαρχής προβλέπεται, με το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν αποτελεί αντίπαλο δέος στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, για την ασφάλεια των λαών της Ευρώπης, όπως ορισμένοι διακηρύσσουν. Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ΕΕ, ως ενώσεις φτιαγμένες να υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορούν να αλλάξουν την ουσία τους, τον προσανατολισμό και την αποστολή τους με μια απλή κυβερνητική εναλλαγή των κλασικών συντηρητικών αστικών πολιτικών δυνάμεων με κάποιες άλλες πιο "προοδευτικές", "κεντροαριστερές". Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την ενεργό συμμετοχή που είχαν οι κεντροαριστερές και "σοσιαλιστικές" κυβερνήσεις π.χ. της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, την περίοδο που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία το 1999».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ξεκάθαρες οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις

Αφγανιστάν, «αντιπυραυλική ασπίδα» και η ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην αμερικανική ατζέντα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε από το Βουκουρέστι το στίγμα των προθέσεών του, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ομιλία του στο Βουκουρέστι ο Τζ. Μπους, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

-- Οτι εξακολουθεί να παραμένει αφοσιωμένος στην κατασκευή «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι θα πιέσει τον απερχόμενο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να κάμψει τις αντιδράσεις του για το θέμα. Αναφερόμενος στην πρόταση του Βλ. Πούτιν να διαθέσει για την αντιπυραυλική άμυνα μια ρωσική βάση ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «οι βάσεις αυτές μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο σύστημα εντοπισμού των απειλών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ».

-- Οτι οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα λάβουν μια «ιστορική απόφαση» για την ένταξη στη Συμμαχία της Αλβανίας, της Κροατίας και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως την αποκάλεσε. «Θα επεκτείνουμε τον κύκλο της ελευθερίας, διευρύνοντας τη Βορειοατλαντική Συμμαχία με νέα μέλη στα Βαλκάνια», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

-- Επανέλαβε την έκκλησή του για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρά τις αντιδράσεις και μελών του ΝΑΤΟ και κυρίως της Ρωσίας. «Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το ΝΑΤΟ καλωσορίζει τις βλέψεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι τους προσφέρει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι γι' αυτό», δήλωσε.

Ενισχύσεις στο Αφγανιστάν

Στο θέμα του Αφγανιστάν επέμεινε ιδιαίτερα ο Τζ. Μπους και ζήτησε από τους συμμάχους να στείλουν και άλλους στρατιώτες στο Αφγανιστάν. «Οπως τόνισε και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο Λονδίνο την περασμένη βδομάδα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε να χάσουμε το Αφγανιστάν. Οποιο και αν είναι το κόστος, όντως δύσκολο, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε, πρέπει να νικήσουμε», δήλωσε ο Τζ. Μπους. «Αν δε νικήσουμε τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν, θα τους αντιμετωπίσουμε στο έδαφός μας», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Την περασμένη Τρίτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να στείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

ΝΑΤΟ - Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ δήλωσε από πλευράς του ότι «το αν θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, την Παρασκευή, εξαρτάται από τον Πούτιν, από το εάν θα έρθει στη Σύνοδο χωρίς προκαταλήψεις». Ο Σέφερ ανέφερε ότι η Συμμαχία συνεργάζεται καλά με τη Μόσχα σε ζητήματα όπως η παροχή βοήθειας από τη ρωσική πλευρά για μεταφορές που αφορούν τη διεθνή δύναμη της ISAF, την εκπαίδευση αστυνομικών από το Αφγανιστάν στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων ναρκωτικών που δρουν στη χώρα, το διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης.

Παρ' όλα αυτά, λείπει η πολιτική ώθηση για μια στρατηγική συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο, σημείωσε ο Σέφερ, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας θα είναι εποικοδομητικές και θα κινηθούν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης πραγματικών λύσεων στα υφιστάμενα προβλήματα.

«Σημαντική η Σύνοδος»

Η Σύνοδος του Βουκουρεστίου θα είναι πολύ σημαντική, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Ο Σέφερ ανέφερε, επίσης, πως στην ατζέντα των εργασιών της τριήμερης συνόδου περιλαμβάνονται και άλλα ζητήματα, όπως το Κόσσοβο, οι διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ, η διεύρυνση της Συμμαχίας και οι νέες απειλές στον τομέα της ασφάλειας.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός της παρουσίας του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο, στο Βουκουρέστι.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στήριξη στον αντιΝΑΤΟικό αγώνα του ουκρανικού λαού

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Κίεβο, που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, με θέμα «Η επιτάχυνση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Προβλήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας».

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε ο Πιότρ Σιμονένκο, πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τις ξένες αντιπροσωπείες για τη συμμετοχή τους και σημείωσε πως αποτελεί πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα του ουκρανικού λαού ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ιγκορ Αλεξέγιεφ, δεύτερος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, ο οποίος σημείωσε ότι το αντιΝΑΤΟικό αίσθημα του ουκρανικού λαού δεν έχει μόνο να κάνει με το παρελθόν, αλλά και με τη σημερινή συμπεριφορά και δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, την αποσταθεροποιητική δράση στην ευρύτερη περιοχή, τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, την κατοχή στο Αφγανιστάν και γενικότερα την επιθετικότητα της Συμμαχίας. Επίσης, υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ προκαλεί μεγάλη εσωτερική πολιτική κρίση στη χώρα, όπου το 70% του πληθυσμού τάσσεται αντίθετο στην ένταξη, την ώρα που μόνο το 20% τάσσεται υπέρ. Επιπλέον, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί σοβαρή ένταση στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία και απειλεί ουσιαστικά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Τόνισε, επίσης, τη σημασία του αγώνα του ΚΚ Ουκρανίας, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και άλλων κομμάτων που απαιτούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Στη Συνδιάσκεψη πήρε μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Συμμετείχαν επίσης κόμματα και οργανώσεις από Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Λετονία, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Τσεχία, Υπερδνειστερία, καθώς και άλλες αντιΝΑΤΟικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Ουκρανίας.

Εκ μέρους των διεθνών αντιπροσωπειών δόθηκε συνέντευξη Τύπου, από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΑΚΕΛ, Τομάζου Τσελεπή και του Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργού της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και προέδρου του «Φόρουμ του Βελιγραδίου», που αναφέρθηκαν στην οδυνηρή εμπειρία από την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ.

Χτες επίσης, πραγματοποιήθηκε, ύστερα από το κάλεσμα του ΚΚ Ουκρανίας, του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μαζικών φορέων, εκδήλωση έξω από τα κυβερνητικά γραφεία του Ντονέτσκ, ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ