Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στήριξη στον αντιΝΑΤΟικό αγώνα του ουκρανικού λαού

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Κίεβο, που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, με θέμα «Η επιτάχυνση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Προβλήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας».

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε ο Πιότρ Σιμονένκο, πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τις ξένες αντιπροσωπείες για τη συμμετοχή τους και σημείωσε πως αποτελεί πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα του ουκρανικού λαού ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ιγκορ Αλεξέγιεφ, δεύτερος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, ο οποίος σημείωσε ότι το αντιΝΑΤΟικό αίσθημα του ουκρανικού λαού δεν έχει μόνο να κάνει με το παρελθόν, αλλά και με τη σημερινή συμπεριφορά και δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, την αποσταθεροποιητική δράση στην ευρύτερη περιοχή, τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, την κατοχή στο Αφγανιστάν και γενικότερα την επιθετικότητα της Συμμαχίας. Επίσης, υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ προκαλεί μεγάλη εσωτερική πολιτική κρίση στη χώρα, όπου το 70% του πληθυσμού τάσσεται αντίθετο στην ένταξη, την ώρα που μόνο το 20% τάσσεται υπέρ. Επιπλέον, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί σοβαρή ένταση στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία και απειλεί ουσιαστικά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Τόνισε, επίσης, τη σημασία του αγώνα του ΚΚ Ουκρανίας, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και άλλων κομμάτων που απαιτούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Στη Συνδιάσκεψη πήρε μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Συμμετείχαν επίσης κόμματα και οργανώσεις από Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Λετονία, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Τσεχία, Υπερδνειστερία, καθώς και άλλες αντιΝΑΤΟικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Ουκρανίας.

Εκ μέρους των διεθνών αντιπροσωπειών δόθηκε συνέντευξη Τύπου, από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΑΚΕΛ, Τομάζου Τσελεπή και του Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργού της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και προέδρου του «Φόρουμ του Βελιγραδίου», που αναφέρθηκαν στην οδυνηρή εμπειρία από την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ.

Χτες επίσης, πραγματοποιήθηκε, ύστερα από το κάλεσμα του ΚΚ Ουκρανίας, του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μαζικών φορέων, εκδήλωση έξω από τα κυβερνητικά γραφεία του Ντονέτσκ, ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ