Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αγωνιστικό ξεκίνημα από τη Θεσσαλονίκη

Αντιιμπεριαλιστική πικετοφορία από το Αγαλμα του Βενιζέλου στο αμερικάνικο προξενείο

«Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορά χαράζουν» διατράνωσαν οι νέοι και οι νέες στη Θεσσαλονίκη, έξω από το αμερικάνικο προξενείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για το «Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια», που διοργανώνει η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).

Με πικετοφορία, που ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου και προορισμό το αμερικάνικο προξενείο οι αντιιμπεριαλιστές διαμήνυσαν «60 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία. Χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία». Εξω από το αμερικάνικο προξενείο άπλωσαν πανό, που έγραφε «Εξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική. Καμία εμπλοκή», φωνάζοντας «Ο λαός απαιτεί, έξω οι Αμερικανοί». Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας ο Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε πως «τα Βαλκάνια δε θα γίνουν "πεδίο δόξης λαμπρόν" για τις πολυεθνικές και τα κέρδη τους. Θα μας βρουν απέναντί τους». Αναφερόμενος στα κρούσματα τρομοκρατίας που συναντάει το «Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης» στην πορεία του προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι αυτή θα συναντήσει την αντίθεση όλων των νεολαιών από όλες τις χώρες.

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα - σημείωσε το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Οι δρόμοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, οι δρόμοι των αγωγών που έχουν χαράξει στη Βαλκανική, έχουν αποφασίσει ότι οι στρατοί κατοχής, όλα τα σχέδιά τους, τα ιμπεριαλιστικά, πρέπει να προχωρήσουν. Είναι αποφασισμένοι και ξέρουν καλά ότι τα κέρδη των πολυεθνικών, που υπερασπίζονται, πρέπει σώνει και καλά να πάνε μπροστά. Εμείς τους λέμε ότι τουλάχιστον οι λαοί τούς έχουνε πάρει χαμπάρι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, και τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, και τα σχέδια μετατροπής των Βαλκανίων σε μία απέραντη ΝΑΤΟική, αμερικανική βάση, αλλά ακόμα και τα σχέδια επέκτασης της ΕΕ με τον ευρωστρατό, είναι αποφασισμένοι να τα προχωρήσουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που γίνεται αυτές τις μέρες. Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες, λοιπόν, οι αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αυτές τις μέρες πραγματοποιούν το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης, παίρνοντας θέση ενάντια σε αυτά τα σχέδια».

Το κεντρικό σύνθημα - μήνυμα που θα μεταφέρουν σε Βελιγράδι - Ζάγκρεμπ - Βουκουρέστι νέοι από κομμουνιστικές, αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις Νεολαίας από όλη την Ευρώπη, είναι: «Βαλκάνια ειρηνικά είναι αυτά χωρίς ΝΑΤΟ, βάσεις και ιμπεριαλισμό». Σε κάθε βαλκανική πρωτεύουσα, οι νέοι κομμουνιστές - αντιιμπεριαλιστές θα δίνουν συνεντεύξεις Τύπου και θα διοργανώνουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης έχει ως εξής:

-- Σήμερα, ΠΕΜΠΤΗ 3/4: 10 π.μ. Αναχώρηση για Σερβία - Διανυκτέρευση στο Βελιγράδι. Συνάντηση με διεθνείς αντιπροσωπείες κομμουνιστικών - αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων.

-- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/4 ΣΕΡΒΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:

  • 11 π.μ. Συνέντευξη στο σερβικό Τύπο.
  • 12.00 το μεσημέρι Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Βελιγράδι.
  • 3 μ.μ. Εναρξη έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων - προβολές βίντεο από τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την επικίνδυνη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και η αγωνιστική απάντηση της νεολαίας και των λαών».
  • 7 μ.μ. Αναχώρηση για Κροατία - Διανυκτέρευση στο Ζάγκρεμπ.

-- ΣΑΒΒΑΤΟ 5/4 ΚΡΟΑΤΙΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ:

  • 11 π.μ. Συνέντευξη Τύπου.
  • 12.30 μ.μ. Επισκέψεις σε μνημεία αντίστασης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • 3 μ.μ. Εναρξη έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων - προβολές βίντεο από τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση: «Η επικίνδυνη επέκταση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η αντιιμπεριαλιστική απάντηση των λαών και της νεολαίας».
  • 8 μ.μ. Αναχώρηση για Ρουμανία.

-- ΚΥΡΙΑΚΗ 6/4 ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ:

  • 8 π.μ. Αφιξη στην πόλη R. M. Valcea.
  • 10 π.μ. Συνέντευξη Τύπου.
  • 11 π.μ. Επισκέψεις σε μνημεία αντίστασης του ρουμάνικου λαού.
  • 3 μ.μ. Αφιξη στο Βουκουρέστι.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση: «Η νεολαία σε αντιιμπεριαλιστικό συναγερμό ενάντια στη σύναξη των "γερακιών" του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι». Διανυκτέρευση στο Βουκουρέστι - επιστροφή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ